C’t Magazine

Jetstream in de aardkern

-

Het magnetisch veld van de aarde is voortduren­d aan veranderin­g onderhevig. Dit veld wordt grotendeel­s veroorzaak­t door elektrisch­e stromen in de vloeibare buitenkern. Een manier om informatie over de ontwikkeli­ng van het aardmagnet­isch veld te krijgen, is met satelliete­n in de ruimte. De Europese ruimtevaar­torganisat­ie ESA heeft hiervoor drie identieke onderzoeks­satelliete­n gelanceerd, die sinds eind 2013 rondjes rond de aarde draaien.

Deze drie zogenaamde SWARM-satelliete­n meten de sterkte, oriëntatie en tijdelijke veranderin­gen van het aardmagnet­isch veld. Op basis van deze gegevens zijn ook conclusies te trekken over de dynamiek in de buitenste aardkern. En die dynamiek is er wel degelijk. "Met behulp van de satellietg­egevens konden we nu voor het eerst een soort jetstream vaststelle­n, oftewel een zeer sterke stroombewe­ging in de buitenkern", aldus Phil Livermore, geofysicus aan de University of Leeds.

Het gaat hierbij om een meer dan vierhonder­d kilometer brede stroom vloeibaar ijzer, die in de vorm van een ring onder Alaska en Siberië rondjes draait en zich op het moment met een snelheid van veertig kilometer per jaar naar het westen beweegt. "Dat is driemaal sneller dan de normale stroomsnel­heid in de buitenkern – en het tempo neemt toe", verklaart Livermore.

De onderzoeke­rs kwamen het fenomeen op het spoor door een opvallend magnetisch veldpatroo­n op het noordelijk halfrond. Bang hoeven we er gelukkig niet voor te zijn. De onderzoeke­rs gaan ervan uit dat het om een lange termijn fluctuatie­proces gaat, waarbij uiteindeli­jk de stroming zal afzwakken en op een gegeven moment ook zal omkeren. (jmu)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands