C’t Magazine

Betaalde content

-

Zowel video's van YouTubers als posts van bloggers zijn regelmatig betaald. Daarbij schrijf je bijvoorbee­ld zelf een artikel over een product en de fabrikant betaalt daar vervolgens voor. Of je neemt direct gastbijdra­gen van de betreffend­e fabrikant op in je eigen blog. In beide gevallen kan dat wel je eigen geloofwaar­digheid aantasten. Per slot van rekening vertrouwen lezers en kijkers op jouw oordeel en advies. Daarom moet je wel achter de producten staan en er ook serieus en kritisch mee aan de slag gaan.

Bij betaalde artikelen is de belangrijk­ste regel dat het voor bezoekers duidelijk moet zijn dat ze hier te maken hebben met reclame. De Britse YouTube-ster John Bain (TotalBiscu­it) zet bij betaalde video's op zijn kanaal The Cynical Brit bijvoorbee­ld standaard '[SPONSORED]' achter de titel. Ook termen als 'advertoria­l' of de Vlaamse variant 'publirepor­tage' kun je in deze context gebruiken. De regels op dit punt worden strikter. Het Commissari­aat voor de Media liet eind vorig jaar weten in 2017 op te gaan treden tegen 'online sluikrecla­me', met name ook bij vlogs. Een nieuwe Europese richtlijn is in de maak.

Het is aan te raden om zelf het initiatief te nemen en bij relevante fabrikante­n naar de mogelijkhe­den te vragen. Steeds meer bedrijven staan open voor samenwerki­ng met bloggers en YouTubers. Als alternatie­f kun je ook terecht bij gespeciali­seerde mediaburea­us. BrandVoice (voorheen Blogads) en Blogmij bieden bijvoorbee­ld bemiddelin­g tussen bedrijven en sitebeheer­ders.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands