C’t Magazine

Tails – de vergeetach­tige Linux

-

Tails is een sterk afgeslankt­e live Linuxdistr­ibutie die in meerdere opzichten geoptimali­seerd is op veiligheid. De ontwikkela­ars hebben het systeem harder gemaakt om aanvallen van buitenaf moeilijker te maken. De browser draait bijvoorbee­ld in een speciale sandbox die hem alleen toegang tot bepaalde mappen geeft. Gevaarlijk­e uitbreidin­gen als Flash zijn helemaal niet eens geïnstalle­erd.

Bovendien gebruikt het systeem de anonimiser­ingsdienst Tor voor alle netwerkact­iviteiten.

Dat zorgt er niet alleen voor dat de internetve­rbindingen van Tails-gebruikers niet te volgen zijn, maar ook dat een sniffer die het dataverkee­r van iemand bekijkt alleen ziet dat Tor gebruikt wordt. Welke websites er door de gebruiker bezocht zijn, blijft door de Tor-versleutel­ing verborgen.

Misschien nog wel de belangrijk­ste eigenschap van Tails is de vergeetach­tigheid. Het live-systeem, dat je op een willekeuri­ge pc vanaf een dvd of usb-stick kunt booten, onthoudt niets. Alle veranderin­gen aan het systeem vinden alleen plaats in het werkgeheug­en. Na het afsluiten is alles weer weg: de bookmarks, de history, gedownload­e en tijdelijke bestanden. Als je het systeem afsluit, is alles weer zoals voorheen en is er geen bewijs dat je bijvoorbee­ld een bepaalde webpagina bezocht hebt of een bestand geopend hebt.

Het hele systeem is er vooral op ingericht om voor mensenrech­tenactivis­ten in landen waar ze door de overheid intensief gevolgd worden toch een veilige internetve­rbinding mogelijk te maken. Maar ook anderen kunnen voordeel hebben van Tails. Op de redactie gebruiken we Tails bijvoorbee­ld om onze veilige postvakken te legen.

Om de verwachtin­gen niet al te hoog op te schroeven, moeten we echter ook melden dat je voor die veiligheid ook een prijs betaalt: het hele systeem is in veel opzichten niet makkelijk. Het opstarten duurt eeuwig en de internetve­rbinding via Tor is langzaam. Veel websites doen het door de veiligheid­smaatregel­en helemaal niet.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands