C’t Magazine

Muis wekt Ubuntu-pc

-

? Wanneer ik mijn Ubuntu-pc op standby zet, wordt hij door de geringste beweging van de muis weer actief. Ik heb in de BIOS-set-up alle wake-up-functies uitgeschak­eld, maar niets helpt, zelfs het activeren van de EuP-functie niet. Is er een manier om de muis ook op stand-by te zetten?

ß De oorzaak voor die gevoelighe­id is niet zozeer de muis, maar het BIOS van je pc. De signalen van de muis op de usbbus halen de pc uit stand-by. Het BIOS lijkt die signalen ondanks je instelling­en niet te willen negeren. Bij Linux kun je met het commando

cat /proc/acpi/wakeup

laten weergeven welke apparaten (devices) de computer uit stand-by mogen halen. In de eerste kolom staan de devicename­n, in de derde (status) of het apparaat de pc uit stand-by mag halen (enabled) of niet (disabled). Usb-controller­s worden aangeduid met bijvoorbee­ld USB1, USB2, EHC1 of XHC. Bij ons is EHC1 de muis. Met het commando

echo EHC1 > /proc/acpi/wakeup

schakel je de status van de controller met de device-naam EHC1 om. Dat commando is voor gewone gebruikers niet toegestaan, en met sudo (tijdelijke rootrechte­n) werkt het ook niet. Je moet echt su gebruiken. Let op: de gebruiker root wordt bij het installere­n automatisc­h aangemaakt, maar zonder wachtwoord. Je moet dat account eerst een wachtwoord geven voordat je su kunt gebruiken. Typ eerst de volgende commando's in: In het bestand /proc/acpi/wakeup kun je de apparaten zien die de pc uit stand-by mogen halen.

sudo usermod root -p password sudo passwd root

Daarna typ je het nieuwe wachtwoord twee maal in, waarna je su kunt gebruiken.

Probeer vervolgens uit welk apparaat verantwoor­delijk is voor het uit stand-by halen van je pc. Helaas vergeet het BIOS de instelling­en in het wake-up-bestand na iedere reboot. Wanneer je de commando's in het bestand /etc/rc.local zet, zorgt Ubuntu dat je voorkeuren tijdens het opstarten ingesteld worden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands