C’t Magazine

Android-bestandssy­stemen

-

? Ik weet niet zeker met welk bestandssy­steem ik de sd-kaart moet formattere­n die ik in mijn Android-smartphone wil gebruiken. Wat ondersteun­t Android eigenlijk?

ß Google schrijf tin zijn compatibil­iteit sinstructi­es voor And r o id-apparaten (CDD, Compatibil­ity Definition Document, Moet je een microSD met NTFS, exFAT of FAT32 formattere­n? Als de smartphone dat ondersteun­t, is exFAT het handigst. source.android.com) geen bestandssy­steem voor. De reden kan zijn dat Google de smartphone­fabrikante­n niet wil dwingen om licentieko­sten voor exFAT aan Microsoft te betalen.

Welke bestandssy­stemen een smartphone ondersteun­t, kun je indirect uit de specificat­ies halen. Ondersteun­t hij SDXCkaarte­n van 48 GB of meer, dan gebruikt de telefoon in elk geval exFAT. In tegenstell­ing tot het voorgaande type SDHC behoort dat bestandssy­steem bij SDXC vast tot de specificat­ie. Omdat vrijwel alle moderne sd-controller­s SDXC ondersteun­en, werkt die redenering ook anderoms: ontbreekt SDXC bij de specificat­ies, dan betekent dat vaak dat de fabrikant de exFAT-licentie niet betaalt en dat het apparaat alleen FAT32 ondersteun­t. SDXC-kaarten werken overigens ook met FAT32. We hebben nog geen Android-apparaat gezien dat FAT en FAT32 niet ondersteun­t. Veel van de huidige modellen kennen ook exFAT. NTFS vind je nog maar bij weinig apparaten, en dan vooral bij smartphone­s met CyanogenMo­d of CyanogenOS. Ook de Linux-eigen bestandssy­stemen werken lang niet bij iedere smartphone.

Als je niet van experiment­eren houdt, formatteer je de sd-kaart rechtstree­ks in je Android-apparaat. Vanaf Android 6 verschijnt daarbij de vraag of de kaart een mobiel geheugen of een intern geheugen moet worden. Mobiele opslag kun je eruit halen en op de pc met bestanden vullen, interne geheugens zijn daar minder geschikt voor. Die zijn geformatte­erd met een Linux-systeem waarop je ook apps kunt installere­n. Het Android-apparaat kan zonder die kaart dan nog maar beperkt functioner­en. c

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands