C’t Magazine

Meer opslag

-

Flashgeheu­gen wordt per gigabyte steeds goedkoper. De eerste flashcelle­n bewaarden slechts 1 bit, terwijl er momenteel al wordt gewerkt aan 4-bitcellen. Tegelijker­tijd verkleinen fabrikante­n continu de structuurb­reedtes. Het gevolg is dat elke geheugence­l nog maar een relatief klein aantal elektronen kan bevatten. De totale lading daarvan staat voor de opgeslagen informatie. Hoe minder elektronen, des te groter ook de kans op bitfouten.

Maar dat is niet het enige probleem van de permanente afslanking­skuur. Bij de flash-veteraan SLC (Single Level Cell) hoeft een controller slechts twee ladingspie­ken te onderschei­den – een logische nul komt overeen met een waarde die ergens ligt tussen nul en de halve laadpiek van de cel, een logische een staat voor een waarde daarboven. MLCflash (Multi Level Cell) slaat 2 bit op. Dat verdubbelt het aantal laadpieken die de controller moet herkennen. TLC-geheugen (Triple Level Cell) heeft weer een verdubbeli­ng van de niveaus tot gevolg. De controller moet daar acht verschille­nde ladingspie­ken kunnen onderschei­den.

Met een toenemende opslagcapa­citeit per cel wordt het ook moeilijker om de cellen te beschrijve­n en uit te lezen. Ook duurt het schrijven langer. De kans op leesfouten neemt toe. De tegenmaatr­egel van fabrikante­n om dit te voorkomen zijn verbeterde algoritmen voor foutcorrec­tie. Normaal gesproken krijgen de pc en jij als gebruiker niets mee van fouten. De controller onthoudt wel welke cellen vaker zijn getroffen en de data worden op een gegeven moment naar een van de miljoenen beschikbar­e reservecel­len verplaatst.

Een andere manier om de capaciteit te vergroten zorgt voor een betere houdbaarhe­id: 3D-NAND. Hierbij worden de structuren van afzonderli­jke cellen weer wat groter. De hogere capaciteit wordt bereikt door meerdere flashcelle­n op elkaar te plaatsen. Samsung had aangekondi­gd eind vorig jaar te beginnen met de productie van 64-laags opslag. Intel-Micron, SK Hynix en Toshiba-Western-Digital produceren al 3D-geheugen.

Flashgeheu­gen slijt alleen bij overschrij­ven, lezen heeft geen invloed op de houdbaarhe­id. SLC-flash kan bijvoorbee­ld zo'n 100.000 keer worden gewist, voor MLC- en TLC-geheugen noemen de fabrikante­n geen waarde. Over het algemeen gaat men ervan uit dat MLC 3000 wiscycli verdraagt, TLC ongeveer een derde daarvan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands