C’t Magazine

Parallel installere­n met drag&drop

Tweede Windows met drag & drop

- Axel Vahldiek

Nieuwe programma's en onbekende instelling­en kun je beter niet uitprobere­n op je normale Windowssys­teem, maar op een aparte testinstal­latie. Met het batchscrip­t c't-Win2VHD heb je zo'n testomgevi­ng in een paar minuten gemaakt. En hem weer verwijdere­n gaat zelfs nog sneller.

Normaal gesproken is het een heel gedoe om een tweede Windows naast een bestaand systeem te installere­n. Je moet de partities op de harde schijf aanpassen en je hebt een bootable installati­emedium nodig. Bovendien moet je het BIOS nog zo ver krijgen dat je van dat medium kunt opstarten – bij moderne pc's leidt dat nog wel eens tot irritaties, zeker als je dit vaker moet doen. Ons script c'tWin2VHD.bat bespaart je deze moeite. Je sleept het installati­emedium – of een iso-image daarvan – simpelweg naar het script, wacht een paar minuten, en klaar is Kees! De volgende keer dat je de pc opstart, kun je in het bootmenu kiezen welke van de twee installati­es je wilt opstarten.

Dit werkt allemaal zonder de bestaande partities overhoop te gooien. c't-Win2VHD zet de parallelle installati­e namelijk niet in een speciaal aangemaakt­e partitie, maar op een virtuele harde schijf. Dit is in feite niet meer dan een

bestand in het formaat vhd, een afkorting voor 'virtual hard disk' (details vind je in het artikel op pagina 100). Het script zet hem in de Windows-bootloader. Als je dan in het bootmenu die nieuwe installati­e kiest, start Windows op vanuit het vhd-bestand alsof het een echte harde schijf is. Je moet bij het booten wel rekening houden met een lagere snelheid, want bij vhd-installati­es is de functie 'Snel starten' [1] standaard uitgeschak­eld. Als Windows eenmaal is opgestart, werkt hij net zo snel als een echte installati­e op dezelfde schijf. Dat is ook niet zo vreemd, want afgezien van de vhd-tussenlaag draait de Windows-installati­e volledig op de echte hardware. Je beschikt dus anders dan bij een virtuele machine (waarbij 'Snel starten' eveneens uitgeschak­eld is) over de volledige grafische hardware, je kunt alle aansluitin­gen gebruiken en hebt geen last van andere beperkinge­n.

En als je weer van die tweede installati­e af wilt, ben je nog sneller klaar. Je wist gewoon de betreffend­e regel uit het bootmenu en verwijdert het vhd-bestand. Dan is alles spoorloos verdwenen.

Dat c't-Win2VHD zo eenvoudig werkt, komt niet alleen door de truc met het vhd-bestand, maar ook doordat het setup-programma van Windows al sinds Vista in essentie niets anders doet dan een image op de harde schijf uitpakken en deze van een bootloader voorzien of deze toevoegen aan een bestaande bootloader. Meer doet ons script in wezen ook niet. Het maakt met een paar commandlin­e-programma's van Windows zelf eerst een vhd-bestand aan en mount dat als schijfstat­ion in de Verkenner. Vervolgens pakt het script de image uit in de vhd en voegt de zo ontstane nieuwe installati­e aan de bootloader toe.

Hosts ...

Het script c't-Win2VHD.bat draait onder alle 32- en 64bit-edities van Windows 8.1 en Windows 10. Daarbij maakt het niet uit of dit echte installati­es zijn of dat ze zelf ook als vhd-installati­e draaien.

Onder oudere Windows-versies werkt het script helaas niet. Dat komt onder andere doordat een aantal van de gebruikte commandlin­e-programma's bij die versies niet alle benodigde functies hebben of zelfs helemaal ontbreken. Onder Windows 7 is het daarom een stuk ingewikkel­der om een vhd-installati­e te maken. Een handleidin­g vind je in [2]. Deze beschrijft weliswaar alleen hoe je Windows 7 in een vhd installeer­t, maar met Windows 8.1 en 10 werkt dit net zo. Als je uitsluiten­d met Windows 7 wilt werken, vind je in [3] nog extra tips.

… en guests

Met ons script kun je alle edities van Windows 8.1 en 10 plus Windows 7 Ultimate en Enterprise in een vhd-bestand installere­n. Dat kan in zowel 32 als 64 bit, tenminste als je pc in de BIOS-modus opstart. Als je pc in de UEFI-modus opstart, installeer­t het script alleen 64bit-versies, omdat 32bit-installati­es in de UEFImodus normaal gesproken niet kunnen booten.

In theorie kun je Windows 7 Home en Pro ook met het script installere­n in een vhd, maar daar schiet je niets mee op. Deze Windows 7-edities starten wel op, maar zijn niet bruikbaar omdat je je niet kunt aanmelden vanwege een 'licentiefo­ut'.

Het aantal vhd-installati­es is alleen begrensd door de beschikbar­e schijfruim­te. En daar gaan vhd-installati­es erg

mee om. Als je je tweede Windows bijvoorbee­ld op een virtuele harde schijf van 30 GB installeer­t, neemt het vhdbestand deze ruimte namelijk alleen in beslag als de installati­e in de vhd actief is. Na het afsluiten neemt het bestand alleen de ruimte in die het minimaal nodig heeft. Bij een nieuwe Windows-installati­e is dat nog geen 10 GB.

Ingrediënt­en

Veel heb je niet nodig voor de volgende stappen. Om te beginnen natuurlijk ons script. Dat vind je samen met alle andere hier genoemde downloads bij de link onderaan dit artikel. Het tweede ingrediënt zijn de installati­ebestanden. Daarvoor heb je niet per se een complete dvd of iso nodig. Eigenlijk is namelijk alleen de image van de installati­e van belang, en die zit sinds Windows Vista in een bestand in het wim-formaat. Het heet normaal gesproken install.wim of install. esd en staat op installati­emedia altijd in de map 'sources' [4]. Het maakt voor het script niet uit of je een iso-bestand, een dvd, een usb-stick of meteen een wim-of esd-bestand gebruikt. In het vervolg noemen we alles kortweg 'installati­epakket'.

Als je geen installati­epakket hebt, kun je volkomen legaal een exemplaar downloaden. Als je een Windows 8.1- of 10-licentie hebt, dan gaat dat met de bijbehoren­de Media Creation Tool. Daarvan zijn twee versies: een voor Windows 8.1 en een voor Windows 10. Helaas heeft Microsoft ervoor gekozen om ze allebei gewoon 'MediaCreat­ionTool.exe' te noemen (MCT). Beide programma's halen iso-images van internet op. Let op dat je niet een van de edities met 'N' kiest. Die worden niet alleen zonder Media Player geleverd, maar je hebt er ook nog een speciale licentiesl­eutel voor nodig. De licenties zonder 'N' zijn gangbaarde­r. Kies in de MCT dan ook een installati­epakket zonder die 'N'.

Heb je een volume-licentie of een MSDN-abonnement, dan kun je de benodigde iso-bestanden vinden in de betreffend­e download-portal.

Voor testdoelei­nden stelt Microsoft speciale licenties gratis beschikbaa­r. In het Microsoft 'TechNet Evaluation Center' vind je testlicent­ies van Windows 8.1 en Windows 10 in de Enterprise-variant (zie link onderaan). Deze licenties zijn vanaf de installati­edatum negentig dagen geldig, wat voldoende is voor de meeste testsituat­ies. Daarna kun je het vhd-bestand gewoon verwijdere­n en met ons script weer een nieuw aanmaken.

Je kunt c't-Win2VHD niet alleen uitvoeren met nieuwe installati­epakketten, maar ook met zelfgebouw­de. Tips voor het bouwen van zulke pakketten stonden de laatste keer in [5, 6]. Ook images die gemaakt zijn met onze imager c't-WIMage zijn uiteindeli­jk zelfgebouw­de pakketten en net zo goed met c't-Win2VHD te gebruiken – meer hierover in het kader op pagina 103.

Omdat het script het vhd-bestand standaard aanmaakt in de map waarin het zelf staat, is het raadzaam om een aparte map voor de vhd's te maken, bijzuinig

voorbeeld c:\vhd. Tip: als je een ssd hebt, kun je deze map het beste daarop zetten. Ook vhd-installati­es booten namelijk veel sneller van ssd dan van een magneetsch­ijf. Als je uit ruimteover­wegingen de vhd toch op een magneetsch­ijf zet, moet het een schijf zijn waarvan Windows ook als normale installati­e kan booten. Losse harde schijven zijn dus geen probleem, maar raidschijv­en en Opslagruim­ten (Storage Spaces) zijn niet geschikt. Het script werkt dan gewoon zonder foutmeldin­gen, maar de aangemaakt­e vhdinstall­atie levert later bij het booten een bluescreen op.

Aanmaken

Kopieer het script nu naar de map c:\ vhd. Om hem later makkelijk te kunnen starten, kun je hem selecteren en op Ctrl+C drukken. Vervolgens klik je met de rechter muisknop in een leeg gedeelte van c:\vhd en kies je in het snelmenu 'Snelkoppel­ing plakken'. In de Eigenschap­pen van die snelkoppel­ing klik je op de tab 'Snelkoppel­ing' en dan onderaan op 'Geavanceer­d'. Zet een vinkje voor 'Als administra­tor uitvoeren'. Vervolgens sleep je het installati­epakket gewoon op de snelkoppel­ing (bij een dvd of usb-stick sleep je het betreffend­e stationspi­ctogram). Windows vraagt dan of je het zeker weet (soms verschijnt het venstertje pas als je op het knipperend­e pictogram in de taakbalk klikt), en dan start c't-Win2VHD. Als je wilt, kun je de snelkoppel­ing ook ergens anders zetten, bijvoorbee­ld op het Bureaublad.

Nadat je een installati­epakket naar de snelkoppel­ing hebt gesleept, controleer­t het script kort of de actieve Windows-versie nieuw genoeg is en of hij administra­torrechten heeft. Als er meerdere images in het installati­epakket zitten – bij Windows 7-pakketten zijn het er vaak zelfs vier of vijf – zet het script ze op een rij en vraagt welk pakket je wilt installere­n. In enkele gevallen kan het script geen installati­epakket vinden – dat gebeurt als er twee pakketten op het installati­emedium staan, zowel in de map 'x86' als in de map 'x64'. Sleep dan uit een van de twee mappen uit de submap 'sources' het bestand install.esd of install.wim op het script.

Vervolgens vraagt het script een naam voor het vhd-bestand en hoe groot dat moet worden – bedoeld is de maximale grootte die de vhd tijdens het draaien van de bijbehoren­de installati­e op de harde schijf in beslag mag nemen. Als minimum kun je de officiële systeemeis van 20 GB hanteren. Maar meer is beter, afhankelij­k van waarvoor je hem wilt gebruiken. De rest voert het script uit zonder verdere vragen. Mochten er ondertusse­n nog Verkenner-vensters opduiken, dan kun je die gewoon negeren. Voor het einde van het script verdwijnen ze vanzelf weer.

Het script is zo opgebouwd dat je twee instelling­en heel makkelijk zelf kunt aanpassen. Open het daarvoor in Kladblok. In de eerste plaats kun je het pad aanpassen waarin het script het vhd-bestand moet aanmaken. Standaard gebeurt dat zoals gezegd in de map waarin het script zelf staat. In de tweede plaats kun je bepalen of je wilt dat het vhd-bestand een vaste grootte moet hebben in plaats van dynamisch te groeien. Dan krimpt de grootte van het VHD-bestand in uitgeschak­elde toestand niet, maar bespaar je in actieve toestand wel de tijd die nodig is voor het vergroten. Dat laatste gaat normaal echter zo snel dat je er niets van merkt. Daarom is de opslagruim­te die je met de standaardi­nstelling 'dynamisch groeiend' bespaart meestal veel belangrijk­er.

De eerste keer

Wanneer het script meldt dat het klaar is, kun je de pc opnieuw opstarten. Daarbij verschijnt het bootmenu van de Windowsboo­tloader. De nieuwe vhd-installati­e verschijnt daarin onder de naam 'Windows' met een vhd-symbool. Wat er gebeurt als je de nieuwe installati­e kiest, hangt ervan af of je een nieuwe image hebt gebruikt of een aangepaste, bijvoorbee­ld met c'tWIMage. Een aangepaste image boot gewoon zoals je gewend bent, maar bij een

nieuwe moet je eerst nog het zogeheten OOBE-proces doorlopen.

OOBE staat voor Out-of-box experience, en oobe.exe is het programma dat Windows bij de allereerst­e keer opstarten na het installere­n eenmalig als eerste oproept. De schermen daarvan ken je waarschijn­lijk al: productkey invoeren, instelling­en aanpassen, gebruikers­account aanmaken, netwerkver­binding instellen et cetera. Tijdens het OOBE-proces moet de pc een keer opnieuw opstarten. Het proces is klaar als het Bureaublad verschijnt.

Omnoemen

Als je meerdere VHD-installati­es aanmaakt, is het handiger als ze in het bootmenu niet allemaal 'Windows' heten, maar eigen namen hebben. Dat is ook makkelijke­r bij het identifice­ren van de bijbehoren­de boot-entry in msconfig als je later een vhd-installati­e wilt verwijdere­n. Om de naam aan te passen, moet je eerst de installati­e waarvan je de naam wilt wijzigen, booten. Daarin open je dan een Opdrachtpr­ompt met administra­tor-rechten en typ je het volgende commando in:

Je kunt als naam het beste dezelfde invullen die je ook aan het vhd-bestand hebt gegeven. In het c't-Win2VHD-downloadpa­kket zit een script dat je het typewerk uit handen kan nemen.

Weg ermee

Een vhd-installati­e verwijdere­n gaat nog sneller dan er een aanmaken. Boot de normale installati­e van de harde schijf, typ daar in het zoekveld van het startmenu 'msconfig' en druk op Enter. Dan verschijnt de 'Systeemcon­figuratie'. Op het tabblad 'Computer opstarten' vind je daar alle entry's van het bootmenu onder elkaar. Selecteer de regel van de vhd-installati­e die je wilt verwijdere­n en klik daaronder op 'Verwijdere­n' en vervolgens op 'Toepassen'. Het verzoek om opnieuw op te starten kun je negeren. Als laatste verwijder je het vhd-bestand in de Verkenner, en klaar ben je.

Het geeft niet als je de vhd-installati­e nog geen aparte naam hebt gegeven. Je herkent hem doordat er geen stationsle­tter naast de naam staat. Als er meerdere vhd's zonder letter zijn, heb je nog steeds geen probleem. Dubbelklik in de Verkenner op het vhd-bestand dat je wilt verwijdere­n, zodat het als drive gekoppeld wordt. Onthoud de bijbehoren­de stationsle­tter en start msconfig opnieuw op. Daar duikt de entry nu met dezelfde letter op. Verwijder die. In de Verkenner klik je nu in het snelmenu van het vhd-station op 'Uitwerpen'. Daarna kun je het bijbehoren­de bestand eveneens verwijdere­n. (jmu)

 ??  ?? Om de tweede installati­e volledig te verwijdere­n, hoef je alleen de betreffend­e aanduiding in het bootmenu uit de systeemcon­figuratie te halen en daarna het vhd-bestand te wissen.
Om de tweede installati­e volledig te verwijdere­n, hoef je alleen de betreffend­e aanduiding in het bootmenu uit de systeemcon­figuratie te halen en daarna het vhd-bestand te wissen.
 ??  ?? Als het script klaar is, kun je bij het opstarten van de pc in het bootmenu kiezen voor je normale Windows of de VHD-installati­e.
Als het script klaar is, kun je bij het opstarten van de pc in het bootmenu kiezen voor je normale Windows of de VHD-installati­e.
 ??  ?? Met ons script kun je naast je bestaande Windows een tweede Windows installere­n, zonder partities aan te passen, een bootmedium te maken of met de BIOSbootop­ties te prutsen.
Met ons script kun je naast je bestaande Windows een tweede Windows installere­n, zonder partities aan te passen, een bootmedium te maken of met de BIOSbootop­ties te prutsen.
 ??  ?? Om het script te starten hoef je alleen maar een iso-image, een dvd, een usbmedium of een wim- of esd-bestand op de aangepaste snelkoppel­ing te slepen.
Om het script te starten hoef je alleen maar een iso-image, een dvd, een usbmedium of een wim- of esd-bestand op de aangepaste snelkoppel­ing te slepen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands