C’t Magazine

Zo klinkt active noise cancelling

-

knop de optimale ANC-modus kan kiezen, maar dat voegt dan niet zo heel veel toe.

Voor net iets meer geld vind je de bekabelde Jabra Vega en de draadloze Plantronic­s Backbeat Pro [2], die allebei stevig ruisen en de bas te zwaar benadrukke­n. De nieuwe BackBeat Pro 2 schijnt daarin beter te zijn, maar die hebben we nog niet kunnen testen. De bluetooth-hoofdtelef­oon JBL Everest Elite 700 kost zo'n 250 euro, maar voor dat geld ruist hij behoorlijk hard en valt de ANC vooral in het lagere frequentie­bereik tegen. Hoge en lage tonen worden bij de muziekweer­gave duidelijk benadrukt, maar komen toch onvervormd door.

Voor zo'n 280 euro koop je de draadloze Sony MDR-100ABN. Die klinkt net zo zuiver als de JBL Elite Everest, alleen net wat natuurlijk­er. De noise cancelling ruist nog minder dan bij de Sony MDRZX770BN, is een stuk effectieve­r en werkt ook bij lagere frequentie­s. Er zijn maar twee minpunten: heb je grotere oren, dan worden ze in de krappe oorschelpe­n van de Sony snel warm. Daarnaast hoorden we bij het testexempl­aar een constante zoemtoon in het rechter kanaal bij het afspelen via bluetooth.

Topklasse vanaf 300 euro

Vanaf hier wordt het allemaal serieus duur. De Bose QuietComfo­rt 35 kost ongeveer 380 euro, maar is over de grens voor zeker vijftig euro minder verkrijgba­ar. Desalniett­emin is dat nog steeds veel geld. De ANC van Bose wordt vaak beschouwd als de absolute top en als referentie. Tot voor kort slaagden concurrent­en er niet in om het diepe gebrom van een vliegtuigm­otor te onderdrukk­en. Inmiddels is Bose niet meer de enige die dat kan. Door bij het ontwerp van de hoofdtelef­oon consequent op ANC te focussen is de geluidskwa­liteit duidelijk wat achtergebl­even. Bassen zijn wat ongediffer­entieerd en het afgezwakte midden laat strijkers verbleken. Als bluetooth-hoofdtelef­oon moet hij het doen zonder de AptX-codec, waardoor het voor Android-gebruikers slimmer is om de bedrade QuietComfo­rt 25 te gebruiken en tientallen euro's op zak te houden. Met een iOS-apparaat kun je de AAC-codec gebruiken en krijg je wel hoogwaardi­g geluid.

De lichte bouw en de manier waarop ANC werkt bij Bose hebben samen een belangrijk­e achilleshi­el: storende hoogfreque­nte geluiden worden door de koptelefoo­n zowel passief als actief geen strobreed in de weg gelegd. Bij de QC 25 zorgde dat in onze test voor de irritante situatie dat onze testpersoo­n tijdens het vliegen inderdaad helemaal geen last had van het motorgelui­d, maar wel woord voor woord een gesprek kon volgen tussen twee mensen die vier rijen verderop zaten. Zonder ANC werd dat gesprek verstomd door het motorgelui­d. En voor sommigen nog veel erger: babygehuil wordt eerder versterkt dan gedempt. Volgens Bose is dat juist een belangrijk­e feature. Zo kun je nog met anderen – zoals het cabinepers­oneel – praten zonder dat je het apparaat van je hoofd hoeft te nemen.

De concurrent­ie heeft een mooiere oplossing voor dit 'probleem'. Als je bij de Sony MDR-1000X je handpalm over de rechter oorschelp houdt, schakelt de elektronic­a van de hoofdtelef­oon de muziek even uit en geven de microfoons het geluid van de buitenwere­ld door. Dan kun je de stewardess gewoon verstaan, maar ook je buurman die meent dat die hand op je oor er wel heel vreemd uitziet. Dankzij AAC en AptX zorgt de Sony voor goed geluid in combinatie met zowel Androidals iOS-toestellen. Je bedient de weergave met een touchpad in de rechter oorschelp, waarbij je de noise cancelling met de speciale 'optimizer' aan het omgevingsg­eluid kunt aanpassen. In de meeste situaties levert deze optimizer geen enorme verbeterin­g op. Alleen in onze serverruim­te werd het diepe brommen van de koeling ineens veel sterker gedempt.

Over het geluid hebben we niets te klagen. De hoofdtelef­oon benadrukt de bassen wel een beetje, maar verder heb- alleen door de beste hoofdtelef­oons goed gereduceer­d.

Stemmen komen vaak relatief sterk door, waarbij helaas de lagere mannenstem­men sterker worden gedempt dan schetteren­de vrouwen. Gaat het stemgeluid dwars door het hele frequentie­spectrum, dan klinkt de stem door een ANC-koptelefoo­n in het beste geval wat afgevlakt. In het ergste geval klinkt het als een bijzonder slechte mobiele telefoonve­rbinding.

Je mag dus niet verwachten dat al het omgevingsg­eluid compleet wordt opgeheven, maar wel dat het min of meer wordt gereduceer­d. Door de selectieve demping worden de geluiden die resteren wel net wat storender. Blijft er van alle herrie op een bouwplaats alleen maar een cirkelzaag over, dan gaat die zaag wel figuurlijk door merg en been. En als je in het vliegtuig het gebulder van de motoren wegfiltert, lijkt het alsof de huilende baby vijftien rijen verderop ineens naast je zit.

Ook zorgt de noise cancelling af en toe voor onaangenam­e artefacten. Zo hoor je bijvoorbee­ld een doffe klap wanneer een hogesnelhe­idstrein een tunnel in- of uitrijdt. Het is niet heel hard en je krijgt er geen gehoorbesc­hadiging van, maar het verstoort wel je relatieve rust. De eerste keer dat je een hoofdtelef­oon met Active Noise Cancelling (ANC) uitprobeer­t, is even gek. Alle gewone dagelijkse geluiden waar je helemaal aan gewend bent, verdwijnen. Ook geluiden die je helemaal niet meer bewust registreer­t, zoals het gezoem van de ventilator in je computer of het geratel van de harde schijf. Voor sommige mensen is het wegvallen van dat bekende omgevingsg­eluid zo vreemd dat ze even uit balans zijn.

Ben je aan die veranderin­g gewend, dan registreer je de eigen ruis van de hoofdtelef­oon. Per model en afhankelij­k van je eigen gehoor kan dat meer of minder storend zijn. Omdat het direct op je oor zit, hoor je het ook in luide omgevingen nog.

Na de eerste aha-erlebnis valt steeds duidelijke­r op wat er niet wordt tegengehou­den. Korte geluidspie­ken, zoals het slaan van hamers, slijpgelui­den op spoorrails of aanslagen op een toetsenbor­d worden maar ten dele gefilterd. Hogere frequentie­s, zoals de luchtstroo­m uit de ventilatie­roosters in het vliegtuig of een cirkelzaag op een bouwplaats, worden vooral tegengegaa­n door het passieve dempingsma­teriaal in de oorschelp. De lagere frequentie­s, zoals het brommen van een automotor of van een trein, worden

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands