C’t Magazine

Titanenstr­ijd

Een duel tussen twee actioncams: GoPro Hero5 Black versus Sony FDR-X 3000R

- Joachim Sauer

De koploper onder de actioncams voelt de hete adem van de concurrent­ie in zijn nek. Ondanks de net gepresente­erde nieuwe camera's moest GoPro een winstdervi­ng melden. De markt voor dit soort speciale camera's is duidelijk grimmiger geworden. Er werden in 2016 weer meer actioncams verkocht dan in het jaar daarvoor, maar de prijzen – in ieder geval de gemiddelde verkooppri­jzen – zijn gezakt. Bij de topmodelle­n ziet dat er anders uit. GoPro vraagt voor de nieuwe Hero 5 Black zo'n 430 euro. Sony, de sterkste tegenstand­er van de marktleide­r, vraagt zelfs nog ongeveer 150 euro meer voor zijn FDRX3000R, waarbij de R staat voor Remote. Bij GoPro moet je een afstandsbe­diening er nog los bij kopen. Door de lagere prijs mag je verwachten dat de GoPro vooralsnog beter verkoopt dan de Sony, die ook niet de kenmerkend­e vormgeving van GoPro heeft.

Sony heeft in de langwerpig­e behuizing een echte optische beeldstabi­lisator ingebouwd – voor het eerst in een actioncam. Daar is meer ruimte voor nodig dan voor de elektronis­che variant die GoPro in de Hero 5 gebruikt. Beide modellen zijn geschikt voor enigszins vuile en natte activiteit­en. Ze zijn namelijk spatwaterd­icht, ook zonder een extra behuizing.

Je kunt de geteste modellen op het apparaat zelf bedienen, maar ook via de afstandsbe­diening of smartphone-app, zonder irritante vertraging­en bij de preview. Dat is bij goedkopere actioncams wel anders, die hebben vaak een onduidelij­ke of trage bediening. Daar staat tegenover dat bij die goedkopere modellen vaak een heel scala aan accessoire­s zit waarmee je hem ergens op of aan kunt bevestigen. Bij deze twee topmodelle­n moet je de juiste bevestigin­gsmiddelen nog apart aanschaffe­n.

Beide apparaten hebben functies als wifi, bluetooth en gps. Via bluetooth kun je de camera op afstand starten en de gpsdata zorgen voor de geo-tracking van de sportieve prestaties die je gefilmd hebt. De accu's zijn verwisselb­aar en dat is een pluspunt, want door bluetooth en gps te gebruik wordt de accuduur flink korter. We hebben getest hoe lang de accu's het volhouden onder maximale belasting, dus met alle functies ingeschake­ld en het scherm aan. De belangrijk­ste factor blijft echter de beeldkwali­teit. Die hebben we beoordeeld onder verschille­nde lichtomsta­ndigheden en tijdens zware sportieve activiteit­en.

Robuust en waterdicht

GoPro heeft bij de Hero 5 een flinke stap gezet wat betreft techniek en ontwerp. Een beschermen­de behuizing is niet per se meer nodig. De camera is van zichzelf al tot tien meter waterdicht en daarmee ook geschikt voor pittige buitenspor­tactivitei­ten. Voor het eerst gebruikt GoPro stevig aluminium in plaats van kunststof voor het apparaat. De klepjes zijn voorzien van stabiele scharniere­n en goede afdichting­en. Je kunt de klepjes ook verwijdere­n om het apparaat onderweg op een externe stroombron aan te sluiten of om hem te synchronis­eren met andere GoPro's.

Ondanks de stevige bouw heeft GoPro geen statiefaan­sluiting ingebouwd, maar wordt een montagefra­me meegelever­d. Sony heeft al sinds enkele modelgener­aties een aansluitin­g voor statieven in de behuizing gemonteerd, zodat je de X3000 ook zonder de meegelever­de behuizing op bijvoorbee­ld je fiets kunt monteren. Regendrupp­els zijn ook dan geen probleem voor de camera omdat de klepjes voorzien zijn van stevige afdichting­en.

Die extra behuizing is tot zestig meter waterdicht en daarmee vooral bedoeld voor watersport­en. Op andere momenten is hij niet nodig. Beter gezegd: als je goed geluid wilt, moet je de behuizing niet gebruiken. Dan komt er namelijk bijna geen geluid meer bij de microfoon.

De watersport­behuizing van de GoPro Hero 5 wordt los verkocht voor 55 euro. Daar geldt qua geluid hetzelfde voor. De Hero 5 heeft echter het voordeel dat je hem langer zonder behuizing kunt blijven gebruiken. Je kunt zelfs het voorste lensje verwissele­n. Voor het geluid heeft de GoPro drie microfoons waarmee hij geluid in stereo opneemt. De camera kan zelf schakelen tussen de drie bronnen om

Er zijn inmiddels heel veel actioncams te koop, en dan niet alleen van marktleide­r GoPro. Sony richt als sterkste concurrent zijn pijlen op de nieuwe Hero 5.

 ??  ?? Sony FDR-X 3000 R
Sony FDR-X 3000 R

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands