C’t Magazine

Ssd langer houdbaar

Praktische tips om de levensduur van je ssd te verlengen

- Lutz Labs

Al jaren heerst bij mensen de angst dat een ssd vanwege te veel schrijfact­ies na verloop van tijd compleet uitvalt. Uit onze test blijkt dat zo'n uitval doorgaans vrij lang op zich kan laten wachten. Dat een ssd niet het eeuwige leven heeft, staat echter buiten kijf.

Vaak proberen gebruikers hun ssd's om die reden zo weinig mogelijk te belasten. Een tip die we vaak horen is bijvoorbee­ld het verplaatse­n van het wisselbest­and naar een extra harde schijf. Daarmee lever je echter weer snelheid in, terwijl je juist vanwege de snelheid voor een ssd hebt gekozen.

Meestal staat bij de specificat­ies aangegeven hoeveel je binnen de garantiete­rmijn naar een ssd kunt schrijven. Een Crucial BX200 met 240 GB opslagcapa­citeit kan binnen de driejarige garantie 72 TB aan – wat neerkomt op zo'n 65 GB per dag. Dat haalt een gemiddelde gebruiker nooit.

Nadelige programma's

Op typische werkcomput­ers met Windows, Linux of macOS – of het nu een notebook of desktop-pc is – wordt dagelijks minder dan 40 GB naar de ssd geschreven. Je komt boven die waarde uit als je video's monteert of de hele dag met Photoshop in de weer bent. Door verhalen over programma's die een nadelige invloed zouden hebben, is de angst dat een ssd het kan begeven toegenomen.

Ook Firefox, de webbrowser die volgens verschille­nde onderzoeke­n dagelijks tot 35 GB naar de ssd schrijft, zorgt voor de nodige stress. De audiostrea­ming-app Spotify schijnt in versie 1.0.39 zelfs enkele honderden gigabyte per dag naar de eigen database schrijven. Dat probleem is bij versie 1.0.43 verholpen. Bij een test schreef die release gedurende zes uur streamen (zonder de nummers te downloaden) ongeveer 1 GB aan data naar de ssd. Dat ligt ver onder de kritieke waarde.

Bij Firefox kun je het interval van het sessiehers­tel configurer­en. Typ hiervoor about:config in de adresbalk in en zoek de optie browser.sessionsto­re.interval op. De standaardw­aarde 15.000 staat voor 15 seconden. Hoe hoger de waarde, des te kleiner de schrijfbel­asting.

De angst dat een ssd uitvalt omdat hij te veel data heeft geschreven, is niet compleet ongegrond. De meeste schijven houden het echter veel langer vol dan door fabrikante­n wordt aangegeven. Desondanks kun je een ssd het beste optimaal configurer­en en regelmatig controlere­n hoe fit hij nog is.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands