C’t Magazine

c't-Win2VHD en c't-WIMage combineren

-

Het c't-WIMage-script, dat we in [7] presenteer­den (let ook op [8]), maakt images van je Windows-partitie. Deze images worden opgeslagen in een wim-bestand en dit kun je net als ieder ander wim-bestand ook aan c't-Win2VHD doorgeven. Je kunt ook gewoon het pictogram van de back-upschijf 'USB-data' op de snelkoppel­ing van het script slepen. Op deze manier krijg je een kloon van je Windows-installati­e. Zo'n kloon moet je echter alleen starten als ons script c't-Win2VHD zonder fouten en volledig doorlopen is en gemeld heeft dat het klaar is. Anders loop je in het ergste geval het risico om gegevens te verliezen!

Dat komt doordat c't-WIMage in de image steeds de volledige Windows-partitie opslaat, inclusief de in de registry opgeslagen gegevens over de aanwezige stations (onder HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ MountedDev­ices). Zou je een kloon starten waarin deze informatie nog aanwezig is, dan zou deze installati­e wel booten, maar daarbij steeds systeembes­tanden op het verkeerde station gebruiken, namelijk van de originele installati­e op de harde schijf. En omdat hij deze bestanden daarbij ook verandert, zou zo'n actie de Windowsins­tallatie op de harde schijf kunnen beschadige­n.

Daarom doet c't-Win2VHD hetzelfde als het setup-programma van Windows: na het terugzette­n van de image in de vhd wordt daar de sleutel MountedDev­ices verwijderd. Dit zorgt ervoor dat de Windows-installati­e die vanuit het vhd-bestand opstart, alle schijven bij het booten opnieuw aankoppelt – sommige stations zullen dan andere letters krijgen dan normaal, maar alles werkt wel correct. De installati­e op de harde schijf blijft dan onaangetas­t, want iedere installati­e beheert deze informatie zelf.

Ons script kan de sleutel MountedDev­ices pas verwijdere­n op het moment dat de image teruggezet is. Je herkent dat aan de twee meldingen Deze meldingen verschijne­n alleen als het script in de net aangemaakt­e VHD-installati­e de betreffend­e informatie gevonden heeft (wat bij nieuwe installati­es niet het geval is). Let er dus bij het maken van een vhdinstall­atie op basis van een met c'tWIMage gemaakte kloon op dat deze meldingen ook echt verschijne­n. Als het script voortijdig onderbroke­n wordt, bijvoorbee­ld doordat je het venster per ongeluk sluit of door een stroomstor­ing, verwijder je het net aangemaakt­e vhd-bestand en de bijbehoren­de boot-entry in msconfig. exe, en begin je opnieuw.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands