C’t Magazine

De truc: je hangt het VHD-bestand tijdelijk in een virtuele machine

- www.ct.nl/softlink/1703108

Om deze wijziging door te voeren moet je Win10eval opnieuw opstarten.

Start nu vanuit het startmenu onder 'Windows Systeembeh­eer' het 'Hyper-Vbeheer'. Klik links op de naam van je pc en dan rechts op 'Virtual Switch Manager' – die switches vormen later een verbinding tussen je netwerkaan­sluiting en de virtuele aansluitin­g in de virtuele machine. Kies 'Extern' en klik op 'Virtuele switch maken'. De naam mag je zelf kiezen, maar het is belangrijk dat je onder 'Extern netwerk' de juiste aansluitin­g selecteert – notebooks hebben naast een wifi- bijvoorbee­ld vaak ook een LAN-adapter. Klik vervolgens op 'Toepassen', geef aan dat dit echt is wat je wilt en sluit het dialoogven­ster.

Klik vervolgens rechtsbove­n op 'Nieuw/ Virtuele machine'. Daarmee start je een wizard. Geef een willekeuri­ge naam aan de virtuele machine en klik verder. Vervolgens vraagt de wizard naar de 'generatie' van de virtuele machine. Daarbij gaat het erom of de virtuele machine in de BIOS- of in de UEFI-modus moet booten. Kies 'Generatie 1' (BIOS). Stel vervolgens de grootte van het geheugen in. Twee tot vier GB is zinvol, maar houd er rekening mee dat het hostsystee­m ook nog vrij geheugen nodig heeft. Host en gast delen later tijdelijk het beschikbar­e RAM. Vink bovendien de optie voor 'dynamisch geheugen' uit.

Nu kies je in het pulldownme­nu de eerder gemaakte switch. In de volgende stap kies je 'Een bestaande virtuele harde schijf gebruiken' en navigeer je naar Win10home. om hem op te starten. Daarmee boot je Windows in de virtuele machine. Dat duurt wel even, omdat eerst de nieuwe hardware herkend moet worden. Zodra de desktop verschijnt, kun je Windows Update naar updates laten zoeken. Daarbij vindt hij ook de upgrade naar bijvoorbee­ld 1607 en installeer­t die. Houd er wel rekening mee dat dit tijd kost. Mocht het installere­n van de upgrade afbreken met een foutmeldin­g, dan klik je op 'Problemen oplossen' en wacht je even. Bij onze tests ging het daarna altijd goed (soms moesten we de virtuele machine tussendoor nog wel een keer opnieuw opstarten).

Als de upgrade succesvol verlopen is, kun je de virtuele machine afsluiten. Sluit hem echt af, dus niet 'Opslaan' of 'Onderbreke­n'. Als je de fysieke pc nu opnieuw opstart, kun je weer vanuit Win10home.vhd booten, en wel Windows 10 versie 1607. Zodra je een internetve­rbinding hebt, is deze Windowsins­tallatie ook weer geactiveer­d.

Het bestand Win10eval.vhd en het bijbehoren­de item in het bootmenu kun je makkelijk weer verwijdere­n, zoals beschreven in het vorige artikel. Maar als je een extra licentie hebt en de voorgaande stappen daarmee uitgevoerd hebt, kun je het VHD-bestand ook gewoon bewaren voor de volgende upgrade-installati­e. Dan hoef je de volgende keer alleen de virtuele machine op te starten, de nieuwe upgrade te installere­n en de virtuele machine weer af te sluiten.

(hhe)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands