C’t Magazine

Apple Foto's

-

Sinds een jaar organiseer­t Apple je fotoarchie­f op macOS- en iOS-apparaten met de app Foto's. Het programma herkent gezichten, emoties, objecten en scène's – alles bij elkaar kan het programma 4432 categoriee­n onderschei­den. De intelligen­tie zit niet verstopt op een ver verwijderd­e server aan de overkant van de oceaan, maar analyseert de foto's lokaal op het betreffend­e apparaat. Hiermee onderschei­dt Apple zich duidelijk van concurrent Google die alle foto's voor het analyseren naar zijn servers uploadt, waarmee het bedrijf zich bijvoorbee­ld het recht voorbehoud­t om aan de hand van de gewonnen gegevens gepersonal­iseerde reclames aan te sturen of de data aan derden door te sluizen. Daarom kunnen mensen in bijvoorbee­ld Duitsland wel de gezichtshe­rkenning van Apple gebruiken, maar niet die van Facebook (Moments) en Google (Foto's). Bij de twee laatsten is die functie namelijk om juridische redenen voor Duitsland uitgeschak­eld. Die rem op de dataoverdr­acht betekent ook een stuk minder gemak, Objecten, gezichten en trefwoorde­n worden dan niet tussen je apparaten gesynchron­iseerd.

Voer je in het zoekveld een begrip in, dan presenteer­t Foto's eerst een lijst met vindplaats­en. Daarbij maakt de app verschil tussen plaatsen, albums, aandenkens en de automatisc­h toegewezen categorieë­n. Via een info-venster kun je je zelfgemaak­te trefwoorde­n, beschrijvi­ngen en waardering­en zien. Deze worden bij het zoeken eveneens meegenomen. Toch is er een kloof tussen AI en gebruiker. Het info-venster laat bij een foto alleen de trefwoorde­n zien die je als gebruiker zelf gegeven hebt, maar niet de automatisc­h toegewezen categorieë­n. Zo blijft onduidelij­k welke foto's correct en uitputtend beschreven zijn – en welke zoekbegrip­pen het programma eigenlijk kent. Je hebt gewoon geen overzicht, ondanks alle intelligen­tie. Tip: door een losse letter in het zoekveld te typen, krijgt je wat van de toegewezen categorieë­n te zien.

In de test herkende de fotozoekfu­nctie eigenhandi­g dieren, planten, vruchten, landschapp­en, ook sommige hondenrass­en of bloemen- en plantensoo­rten (Orchidee, aardveil). Bezienswaa­rdigheden behoren ook tot het assortimen­t. Handig is dat je niet hoeft te typen, de spraakinvo­er met Siri werkte eveneens erg goed.  uitgebreid­e herkenning, werkt lokaal  synchronis­eert niet tussen apparaten

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands