C’t Magazine

Google Foto's

-

Google Foto's is een cloudoplos­sing die de belangrijk­ste platformen ondersteun­t. Op de desktop fungeert de browser als client, voor Android en iOS is er een app. De Google-apps laten goed zien wat de automatise­ring in huis heeft. Ze wijzen trefwoorde­n toe, sorteren foto's automatisc­h in albums, proberen bijzondere gebeurteni­ssen te herkennen en optimalise­ren foto's afhankelij­k van het onderwerp. Als je Googles AI te hulp wilt roepen bij het zoeken, sorteren en retouchere­n, moet je al je foto's op Googles servers stallen. Dat heeft twee grote nadelen. Google gebruikt de data ook voor zijn eigen (reclame-)doeleinden en heeft voor het toewijzen van trefwoorde­n merkbaar langer nodig dan de lokale fotoanalys­e-systemen.

Googles netwerk werkt grondig en maakte in de test veel indruk door zijn detailkenn­is. Het onderschei­dt duizenden begrippen, van dieren en mensen tot bezienswaa­rdigheden aan toe. Het kent niet alleen bloemen, maar ook anjers, tulpen en lavendel. Het maakt zelfs verschil tussen skiërs en langlaufer­s, ook al gaat dat niet in alle gevallen goed. Het zoekt lachende en treurige gezichten uit het archief. Speurt naar landschaps­foto's en portretten. Natuurlijk kan het ook gezichten herkennen. De beeldoptim­alisatie bestaat uit een autocorrec­tie, die licht, kleurinten­siteit, contrast/scherpte en vignetteri­ng instelt afhankelij­k van het onderwerp. Deze parameters kun je aanpassen, waarbij de vignetteri­ng automatisc­h het hoofdonder­werp accentueer­t en de kleur-/contrastre­gelaars huidtinten ontzien. De creatieve kant beperkt zich tot vijftien looks, waarvan twee in zwart-wit.

De AI biedt overvloedi­ge informatie en zorgt voor veel gemak – tenminste zolang je in de Googlewere­ld blijft. Je kunt de automatisc­h verkregen kennis niet delen met de buitenwere­ld. Welke trefwoorde­n een foto heeft, krijgt je als gebruiker niet te horen en bij het exporteren van foto's blijven de trefwoorde­n in het systeem achter. Overigens kun je de foto's naar keuze in de originele grootte of in 'hoge kwaliteit' uploaden. Hierbij verbruiken originele foto's het tot 15 GB beperkte quotum natuurlijk sneller. De optie 'hoge kwaliteit' garandeert een onbeperkte opslag, maar verkleint foto's met een te hoge resolutie tot 16 megapixel.  zeer omvangrijk­e herkenning  pure cloudtoepa­ssing

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands