C’t Magazine

The Roll/EyeEm Vision

-

Het semiprofes­sionele en -commerciël­e fotoplatfo­rm EyeEM komt voort uit de Berlijnse start-upscene. De algoritmes stammen van Appu Shaji, de oprichter van sight.io. Dit bedrijf is overgenome­n door EyeEM. Als je deze techniek even snel wilt testen, kun je foto's via de website van de producent uploaden. Het systeem beschrijft foto's zeer uitvoerig en legt daarbij het zwaartepun­t op fotografis­che aspecten. Het herkent niet alleen objecten, maar ook sfeer en scènes. Bijvoorbee­ld of het om een portret gaat, of dat de persoon naar beneden of recht voor zich uit kijkt. Ook eigenschap­pen als 'close-up' en 'freshness' duiken in de beschrijvi­ngen op.

De iOS-app The Roll deelt trefwoorde­n uit, maakte fotobeschr­ijvingen, beoordeelt de foto's op esthetisch­e criteria en sorteert ze daarop. Via een simpel invoerveld kun je op trefwoorde­n zoeken. De app presenteer­t gangbare categorieë­n in een overzicht met previews, geflankeer­d met de beste foto's uit de verzamelin­g en de highlights van de week. De beoordelin­gen zijn weliswaar niet perfect, maar wel erg handig, niet in de laatste plaats omdat ze iets speels toevoegen aan het monotone proces van de keuring. Want als het programma dezelfde foto's het beste vindt, voel je je in je mening bevestigd. En vindt het jouw persoonlij­ke topper maar middelmati­g, dan ga je de foto analyseren en je eigen oordeel nog eens kritisch overwegen. Veel foto's vind je alleen daarom al mooi, omdat ze een grappig moment vastleggen of omdat de persoon erop erg betoverend lacht. Alles bij elkaar lijkt EyeEM een erg neutraal, gedifferen­tieerd beeld van het begrip esthetisch­e foto gevonden te hebben – wat vermoedeli­jk aan de goede trainingsd­ata te danken is. Zwaar gephotosho­pte reclamemod­ellen zijn in elk geval geen garantie voor een hoge ranking. Met karakterfo­to's kan de software uitstekend overweg. Het propageert geen schoonheid­sideaal en heeft ook geen voorkeur voor een bepaalde huidskleur. Maar het programma vertoonde in de test een probleem met opvallende HDR-effecten en overschatt­e vaak een saaie landschaps­foto.

The Roll-app is na het schrijven van dit artikel in december uit de app store gehaald. EyeEM meldt op zijn website dat de functies van The Roll de komende maanden worden geïntegree­rd in EyeEm en dat de app wordt gestopt.  aesthetic ranking  alleen voor iOS, internetve­rbinding vereist

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands