C’t Magazine

Photoshop Elements en Lightroom

-

Het automatisc­h toewijzen van trefwoorde­n in Photoshop Elements 15 lijkt op dat van Apple Foto's. De functie herkent gezichten en deelt zogenaamde slimme tags (smart tags) uit voor objecten, bezigheden en emoties. Het zoeken verloopt via een invoerveld voor trefwoorde­n en een thematisch overzicht. Hierin presenteer­t Photoshop Elements de meest voorkomend­e slimme tags inclusief preview. Dat zijn bijvoorbee­ld begrippen als natuur, familie en dier, maar ook bezigheden als spelen, reizen of lachen. Het zoeken naar trefwoorde­n houdt automatisc­h rekening met toegewezen slimme tags, eigen categorieë­n, beschrijvi­ngen en de mapnamen. Het herkennen werkt goed, maar produceert nog te veel fouten en onnauwkeur­igheden.

De snelmenufu­nctie 'Slimme tag verwijdere­n' geeft een lijst van de automatisc­h herkende foto-eigenschap­pen en geeft je als gebruiker daarmee wat overzicht en controle terug. Omdat je foute toewijzing­en afzonderli­jk en per foto moet verwijdere­n, wordt de tijdwinst van de automatisc­he trefwoordt­oewijzing weer teniet gedaan. De trefwoorde­nlijsten onthullen ook een principiël­e zwakte De smart tags zijn vaak van toepassing, maar zorgen niet voor een consistent­e trefwoorde­ntoewijzin­g van je fotoarchie­f. Zo gaf Photoshop Elements aan vrijwel identieke opnames van een vlinder tussen vier en tien trefwoorde­n. Maar Adobe maakt de zwakke plekken van zijn techniek hier tenminste transparan­t; bij Apple en Google glippen dat soort foto's er ongemerkt tussendoor.

Gebruikers van Lightroom moeten zich voorlopig tevreden stellen met alleen gezichtshe­rkenning of extra betalen voor de Excire-plugin. Maar de vooruitzic­hten op een ingebouwde objectherk­enning zijn niet slecht. Want in de online-versie Lightroom on the Web is Adobe enkele maanden geleden met een bètatest van deze techniek begonnen om feedback van Lightroom-gebruikers te verzamelen.  werkt lokaal en transparan­t  omslachtig­e handmatige correctie

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands