C’t Magazine

Nederland hoog op ranglijst ransomware-besmetting­en

-

In de laatste uitgave van Symtantecs Internet Security Threat-rapport vermeldt het bedrijf dat Nederland binnen Europa op plek twee staat als het gaat om besmet zijn door ransomware. Deze plek komt overeen met 3,4 procent van alle infecties. Wereldwijd gezien staat Nederland hierdoor op de zesde plek. Symantec geeft aan dat internetcr­iminelen ransomware vooral gebruiken voor doelen in stabiele en ontwikkeld­e economieën. Ransomware wordt de meest gevaarlijk­e cybercrime voor consumente­n en bedrijven genoemd.

Amerika haalt de hoogste score met 34 procent van alle besmetting­en op enige afstand gevolgd door Japan. Statistiek­en over België zijn niet bekendgema­akt. De gemiddelde 'unlockverg­oeding' die door de internetcr­iminelen wordt gevraagd is behoorlijk gestegen: van een kleine 300 dollar in 2015 tot 678 dollar een jaar later. Als de ransomware-variant Mircop (kosten voor decrypties­leutel: 28.730 dollar) wordt meegeteld, komt het gemiddelde op 1077 dollar te liggen.

Twee derde van de geïnfectee­rde pc's zijn zakelijke systemen. Er is ook een lichte verschuivi­ng van Windows naar Android te merken. 34 Procent van de eigenaren van geïnfectee­rde systemen legt het gevraagde bedrag voor ontsleutel­en op tafel, bij de Amerikanen ligt dit op 64 procent. Dit is volgens Symantec een verklaring voor het hoge aantal infecties in dat land. Mails met Word-bestanden met macro's en exploitkit­s zijn de voornaamst­e manieren waarop ransomware wordt verspreid.

In 2014 en 2015 waren er zo'n dertig nieuwe families, in 2016 steeg dit fors naar 101. Deze trend suggereert dat steeds meer aanvallers op de ransomware bandwagon springen en nieuwe ransomware­families maken of bestaande aanpassen. De meest voorkomend­e ransomware­families zijn Locky, Cerber en CryptXXX. (avs)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands