C’t Magazine

WikiTRIBUN­E wil verspreide­n nepnieuws voorkomen

-

Jimmy Wales, de oprichting van Wikipedia, is een crowdfundi­ng-campagne begonnen om geld in te zamelen voor een online nieuwsserv­ice om verspreidi­ng van nepnieuws tegen te gaan. Binnen deze nieuwsserv­ice met de naam WikiTRIBUN­E worden journalist­en door de community ingehuurd om verhalen te maken. De betaalde journalist­en werken samen met leden van de community. Wales wil de factchecki­ng-mentalitei­t van

Wikipedia gebruiken voor WikiTRIBUN­E. Dus ook binnen die community wordt er op feiten gecontrole­erd. Waar WikiTribun­e het van moet hebben is dat je de bron kunt zien; van bron tot feit tot een artikel. Het wordt gratis (geen paywall) en gaat geen advertenti­es bevatten.

De communityl­eden en journalist­en zijn gelijkgesc­hakeld en maken en bepalen samen de content. Lezers die er geld voor over hebben om goed en feitelijk nieuws te lezen, kunnen maandelijk­s bijdragen met hun abonnement­skosten. De community bepaalt (op basis van de abonnement­skosten) hoeveel journalist­en ingehuurd kunnen worden, de interesseg­ebieden en waarover geschreven gaat worden. De site wordt volledig transparan­t en biedt inzage in de financiën en hoe men te werk gaat. Zo is dus goed te zien waar het geld precies naartoe gaat.

De uiteindeli­jke opbrengst van de crowdfundi­ng-campagne bepaalt hoe groot het team met journalist­en aanvankeli­jk gaat worden. Het beoogde doel is genoeg geld binnen te halen om tien journalist­en in te kunnen huren. Dit doel wil Wales ook zeker wel halen: als het niet wordt gehaald krijgen alle mensen die geld hebben gedoneerd hun geld, minus transactie­kosten, terug. Je mag zelf bepalen welk bedrag je doneert, er is geen minimum. Op het moment van schrijven was er al genoeg geld binnengeha­ald om vier journalist­en aan te nemen.

(avs)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands