C’t Magazine

Windows 10 S, een beperkte Windows 10 Pro

-

Begin mei heeft Microsoft tijdens het MicrosoftE­DU Event een nieuwe Windowsver­sie aangekondi­gd. Microsoft wil deze Windows 10 S samen met hardwarepa­rtners nog deze zomer op de markt brengen. In Amerika moeten dan Acer, Asus, Dell, Fujitsu, HP, Samsung en Toshiba computers aanbieden met de nieuwe Windows-versie voor prijzen vanaf 189 dollar. Windows 10 S is een Windows 10 Pro waarin speciale beperkinge­n gecon gureerd zijn. Hiermee wil Microsoft vooral de Amerikaans­e scholen terugverov­eren. In Amerika hebben de Chromebook­s de schoolmark­t namelijk overspoeld. Meer dan 50 procent van de nieuwe apparaten werkt daar op ChromeOS.

Windows 10 S maakt vooral het systeembeh­eer van computers eenvoudige­r. Het installeer­t alleen apps die je uit de Windows Store kunt downloaden. Daarnaast kun je als standaardb­rowser alleen Edge gebruiken met Bing als zoekmachin­e. Een pc met Windows 10 S moet gebruikers ook veel sneller aanmelden.

Alle scholen die al een Windows Profession­al-licentie hebben, zullen het systeem gratis op de pc's kunnen installere­n. Daarbij krijgen ze een gratis O ce 365 for Education met Microsoft Teams. Nieuwe pc's moeten ook nog een eenjarig abonnement van Minecraft Education Edition meekrijgen. Windows 10 S moet bovendien tot het eind van het jaar gratis naar Windows 10 Pro te upgraden zijn. Daarna kost het 49 dollar.

Voor het inrichten van de pc's biedt Microsoft het programma 'Setup my School PCs'. Systeembeh­eerders kunnen daarmee de hele configurat­ie opzetten en op een usb-stick opslaan. Op die manier kunnen heel snel veel pc's worden gecon gureerd. Door de beperking tot apps uit de Windows Store moet er een goed controleer­bare en veilige omgeving ontstaan.

Voor het Nederlands­e onderwijs lijkt dit minder relevant. De Surface Laptops die alleen met Windows 10 S worden geleverd, zijn hier namelijk behoorlijk duur (zie pagina 14) zodat er geen prijsvoord­eel is en je net zo goed hardware met Windows 10 Pro van een andere fabrikant kunt kopen. Navraag bij Acer en HP in Nederland leerde dat men daar nog niet kon zeggen of en wanneer er hardware met Windows 10 S op de Nederlands­e markt komt en voor welke prijzen. De enige die voordeel van Windows 10 S lijken te hebben, zijn de scholen, vanwege meer veiligheid en een makkelijke­r systeembeh­eer. (jmu)

www.ct.nl/softlink/1706010

 ??  ?? Microsoft heeft Windows 10 S aangekondi­gd voor deze zomer. Dat is een beperkte versie van Windows 10 Pro die voor het onderwijs bedoeld is.
Microsoft heeft Windows 10 S aangekondi­gd voor deze zomer. Dat is een beperkte versie van Windows 10 Pro die voor het onderwijs bedoeld is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands