C’t Magazine

Microsoft presenteer­t notebook voor studenten

-

Microsoft heeft begin mei op haar onderwijse­vent EDU een aantal nieuwe producten voorgestel­d, waaronder de Surface Laptop die draait op het nieuwe, speciale besturings­systeem Windows 10 S (meer hierover op pagina 10). Het apparaat is duidelijk goedkoper dan de hybride Surface Book of de Surface Pro.

Desondanks houdt Microsoft zich qua specs niet in: het 13,5"-touchdispl­ay met 3:2-verhouding telt 2256 × 1504 pixels (201 dpi). De dikste plek van de Surface Laptop bedraagt 14,5 millimeter. Er is keuze uit Kaby Lake Core i5- en i7-cpu's. Verder zit aan de zijkant een sd- en usb-poort.

De ssd is vast op het moederbord gesoldeerd en verbonden via PCIe (NVMe); de maximale opslagcapa­citeit bedraagt 1 TB. Voor de accuduur vermeldt het concern 14,5 uur. De Surface Laptop is compatibel met de Surface Dock en de Surface Pen.

Daarnaast vond Microsoft het belangrijk om het design hoogwaardi­g te laten overkomen – waarschijn­lijk geïnspiree­rd door Apples MacBooks. Afgezien van de toetsen en het touchpad is de basis overtrokke­n met alcantara, waardoor de speakers en scharniere­n niet meteen zichtbaar zijn.

Omdat scholieren normaal gesproken veel goedkopere notebooks aanschaffe­n, liet Microsoft op het EDU weten dat diverse fabrikante­n notebooks met Windows 10 S zullen produceren. De prijzen beginnen bij 189 dollar (Nederlands­e prijzen waren op het moment van schrijven nog niet bekend). Voor een dergelijk bedrag zijn de apparaten overigens vaak alleen verkrijgba­ar als de onderwijsi­nstellinge­n speciale contracten met Microsoft hebben afgesloten.

Microsoft lijkt met de Surface Laptop eenzelfde strategie te voeren die Google heeft met de Chromebook Pixel: een highend-apparaat dient als uithangbor­d voor het eigen besturings­systeem en OEM-partners maken op basis daarvan goedkope apparaten. Of dat laatste echt gaat gebeuren, is overigens nog zeer de vraag (zie ook pagina 10).

De laptop wordt vanaf 15 juni geleverd, maar is nu al (alleen in de kleur zilver) te pre-orderen. Overige kleuren zijn witgoud, bordeauxro­od of kobaltblau­w. Het goedkoopst­e model met Core i5, 4 GB RAM en 128 GB opslag kost 1150 euro.

Voor de duurste uitvoering (Core i7, 16 GB RAM en 512 GB) moet je 2500 euro op de toonbank leggen. (mvdm)

 ??  ?? De Surface Laptop, Microsofts nieuwe 'studentenl­aptop' is vanaf 15 juni verkrijgba­ar, maar nu al te pre-ordenen.
De Surface Laptop, Microsofts nieuwe 'studentenl­aptop' is vanaf 15 juni verkrijgba­ar, maar nu al te pre-ordenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands