C’t Magazine

Alles recyclen

-

Apple wil de grondsto en voor zijn producten alleen nog maar uit recyclingb­ronnen halen. Die moeten deels uit oude Apple-producten komen (upcycling). "Ons doel is een gesloten productiek­eten", stelt het bedrijf in het onlangs verschenen Environmen­tal Responsibi­lity Report.

Een concreet tijdpad ontbreekt. "We doen in feite iets wat we maar zelden doen, namelijk een doel aankondige­n voordat we helemaal bedacht hebben hoe we dat moeten halen", aldus woordvoers­ter Lisa Jackson. "Klimaatver­andering is een feit. Natuurlijk­e bronnen zijn niet onuitputte­lijk", zo is te lezen op de website. Het bedrijf wil onder andere gerecycled aluminium, koper, tin en wolfraam gaan gebruiken.

Apple doet veel ervaring op met recycling dankzij Liam, een robotstraa­t die iPhones uit elkaar haalt. Traditione­le methodes, waarbij producten al in een vroeg stadium door een shredder gaan, leveren maar weinig materiaals­tromen op, zodat er ook niet veel grondsto en teruggewon­nen kunnen worden. Liam levert volgens Apple acht verschille­nde materiaals­tromen.

Afgelopen boekjaar heeft het bedrijf ongeveer een ton goud teruggewon­nen uit afgedankte apparaten. Bij aluminium was dat zo'n 2000 ton. Voor beide metalen is dat een toename van rond de tien procent ten opzichte van een jaar eerder. Met een prijs van ongeveer 1230 dollar per troy-ounce betekent dat alleen al voor goud 40 miljoen dollar aan inkomsten.

(hhe)

 ??  ?? Apples recyclings­traat Liam bestaat uit 29 robots. Bij een van de stations wordt de accu uit de iPhone gehaald.
Apples recyclings­traat Liam bestaat uit 29 robots. Bij een van de stations wordt de accu uit de iPhone gehaald.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands