C’t Magazine

Solus met nieuwe Budgie-desktop

-

Het Solus-project heeft nieuwe installati­emedia voor zijn rolling-release-distributi­e uitgebrach­t. Solus 2017.04.18 installeer­t de LTS-kernel 4.9.22, updatet de Gnome-stack naar 3.24 en vernieuwt de software. Zelfs de pas onlangs uitgebrach­te nieuwe versie 10.3 van de Budgie-desktop zit er al in.

Solus is helemaal 'from scratch' opgebouwd en dus niet afgeleid van een grote distributi­e. De Budgie-desktop maakt wel gebruik van de Gnome-stack en veel Gnomeappli­caties, maar is speciaal voor de Solusdistr­ibutie ontwikkeld en kan inmiddels ook onder andere distributi­es gebruikt worden. In versie 10.3 heeft Budgie een nieuw geïmplemen­teerde Alt+Tab-functie om sneller tussen geopende vensters te kunnen wisselen. De klok-applet op het panel is makkelijke­r aan te passen en kan nu ook de datum en seconden laten zien. De zijbalk Raven met alle desktopins­tellingen heeft nu een optie om de vensterkno­ppen voor sluiten, minimalise­ren en maximalise­ren links of rechts te plaatsen.

De ISO-image van Solus Budgie 2017.04.18 biedt een live systeem met Budgie-desktop en een grafische installer. Voor die laatste moet de harde schijf al wel gepartitio­neerd zijn. Er zijn ook versies van de distributi­e met de Mate-desktop en voor het eerst met Gnome 3. Voor de Mate-desktop heeft het Solus-team het Brisk Menu ontwikkeld. Daarmee worden de programma's opgedeeld in categorieë­n, krijg je een zoekfuncti­e en kun je vaak gebruikte software vastmaken. Voor het eerst wordt de CLR-bootmanage­r meegelever­d. Die moet het onderhoud en de garbage collection van de kernel en de configurat­ie van Grub2 makkelijke­r maken. Op de projectweb­site vind je ISO-images voor alle drie de versies van Solus 2017.04.18 voor 64bit x86-systemen. (hhe)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands