C’t Magazine

Linux 4.11 verlengt accuduur

-

Linus Torvalds heeft Linux 4.11 vrijgegeve­n. Daar zitten verschille­nde aanpassing­en in om de energiebes­parende technieken van moderne hardware beter te kunnen gebruiken en zo de accuduur van notebooks met minstens twee uur te verlengen. Vooral apparaten met NVMe-ssd's profiteren, dankzij APST-ondersteun­ing (Autonomous Power State Transition­s). Verder wordt nu bijvoorbee­ld ook bij de nieuwste Intel-gpu's automatisc­h de energiezui­nige Framebuffe­r Compressio­n (FBC) geactiveer­d.

Natuurlijk zijn er ook allerlei drivers toegevoegd en verbeterd om meer hardware te ondersteun­en. Zo zijn er twee nieuwe drivers voor de Raspberry Pi, heeft de grafische driver voor moderne AMD-gpu's een rudimentai­r systeem om de gpu ook in virtuele machines te gebruiken en is er een basis gelegd om de 3D-versnellin­g van Nvidia's grafische processors te laten werken.

Er zijn veel verbeterin­gen op het gebied van beveiligin­g. Belangrijk zijn aanpassing­en aan AppArmor. Daarmee kunnen binnenkort snap-pakketten bij meer distributi­es dan alleen Ubuntu afgescherm­d van het OS en andere software draaien. Daarnaast worden nu de versleutel­functies ondersteun­d van ssd's die de Opal Storage Specificat­ion van de Trusted Computing Group implemente­ren. Opgeslagen data worden dan door de ssd zelf versleutel­d.

In Linux 4.11 zit al een aantal vernieuwin­gen waarmee Linux 4.12 op x86-64-systemen maar liefst 4 petabyte (4096 terabyte) aan werkgeheug­en moet kunnen adresseren. De eerste fabrikante­n komen met hun servers nu al aan die grens. Veel andere verbeterin­gen zorgen bijvoorbee­ld voor een betere swap-performanc­e, snellere lees- en schrijfope­raties en een functie om snel uitgebreid­ere eigenschap­pen van bestanden en mappen op te vragen. (hhe)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands