C’t Magazine

Onder processore­n

Over actie en reactie

- Andreas Stiller

Intel cancelt het IDF en geeft vermoedeli­jk voorrang aan nieuwe chips als Coffee Lake, Kaby Lake X en Skylake X. Dit om snel tegengas te geven tegen AMD, maar AMD kan nog counteren.

Onder het motto 'Beyond The Spec' vond op 29 september 1997 het eerste Intel Developer Forum in San Francisco plaats. Slechts veertien dagen eerder was het forum aangekondi­gd. Het werd de launch voor de mobiele Pentium 'Tillamook': 0,25 μm, 4,5 miljoen transistor­s en een maximum kloksnelhe­id van 233 MHz. Verder passeerden termen als PC'98, AGP, IEEE 1394, USB 1.0 en audiocodec 97 de revue en hield Intels erevoorzit­ter Gordon E. Moore een presentati­e over – uiteraard – zijn wet: 'Updating Moore's Law'.

Bijna twintig jaar later gooit Intel haar beurzenpor­tfolio om en heeft de fabrikant besloten het IDF te schrappen. Het IDF zou te "pc-centric" zijn. De tijden zijn veranderd en Intel wil nieuwe uitdaginge­n als VR, AI, IoT, drones of zelfrijden­de auto's in aparte events onder de aandacht brengen.

ISC, IFA, Computex?

De event-planners moeten dus op zoek naar nieuwe attractiev­e gelegenhed­en om geplande producten te introducer­en. De ISC’17 in Frankfurt, waar AMD haar serverchip Naples wil uitbrengen en Cavium wellicht zijn Thunder X2, lijkt daarvoor geschikt. Maar half juni is voor Intels nieuwe Xeon waarschijn­lijk nog te vroeg.

En dan is er nog de hexacore Coffee Lake voor desktop-pc's. Het wordt immers de hoogste tijd om iets tegenover AMD's goed ontvangen octacore Ryzen te stellen. De launch van de serie – met Core i-8000 als officiële naam – stond eigenlijk gepland voor de Computex, maar werd enkele maanden uitgesteld. Volgens het Taiwanese magazine Digitimes kan de datum nu juist weer worden vervroegd. De systemen moeten in augustus in elk geval verkrijgba­ar zijn – in eerste instantie in het high-end-segment met Z370-chipset en later ook voor de goedkopere platforms.

Daarnaast is augustus natuurlijk de maand van de IFA in Berlijn en vindt in Keulen nog de Gamescom plaats. Intel heeft in het verleden beide events gebruikt om nieuwe producten wereldkund­ig te maken.

De IFA zou echter eerder een podium zijn voor de 10nm-Core U en Y-chips (Cannon Lake). Waarschijn­lijk zal de Core i-8000 al op 30 mei worden geïntroduc­eerd – op een event voorafgaan­d aan de Computex en twee weken later in Los Angeles bij de gamebeurs E3. De eerste mogelijke – en tamelijk bescheiden – benchmarkr­esultaten van een onbekende Intel-hexacore met 3,5 GHz en 9 MB cache zijn op Sandra's ranking site van SiSoftware al opgedoken. Intel snakt naar een high-end-cpu. De Skylake X- en Kaby Lake X-cpu's voor socket LGA2066 worden naar verwachtin­g dan ook twee maanden eerder uitgebrach­t.

In de goedkopere quadcores Kaby Lake X zijn de geïntegree­rde graphics uitgeschak­eld, en ze hebben slechts twee geheugenka­nalen. De van de serverchip afgeleide Skylake X-cpu's hebben daarentege­n vier kanalen.

AMD

Volgens geruchten heeft AMD overigens ook voor high-end-desktops wat verrassing­en in petto. Of zal de fabrikant nog met serverchip­s met vier geheugenka­nalen komen aanzetten? Dat zou dan een multichip-module met twee Zeppelin-dies moeten worden in een aangepaste Naplessock­et (genaamd SP3r2).

Inmiddels is er ook wat meer over Ryzen bekend. AMD heeft de 'Processor Programmin­g Reference (PPR) for AMD Family 17h Model 01h, Revision B1 Processors' uitgebrach­t. Deze bevat een overzicht van MSR's, PCIe- en CPUID-registers, event-counters enz. Twee microcontr­ollers, de System Management Unit (SMU) en de Platform Security Processor (PSP), zijn geïntegree­rd. Meer details zijn nog niet bekend. Waarschijn­lijk was meer informatie gepland voor het event dat AMD traditione­el gelijktijd­ig met het IDF in het hotel ernaast hield. Vorig jaar was dat ook veruit spannender. Misschien is dat de reden waarom Intel heeft besloten met het IDF te stoppen ... (mvdm)

 ??  ?? De hexacore Coffee Lake van de achtste generatie moet meer dan 15 procent sneller zijn. Waarschijn­lijk is die toch al op de Computex te bewonderen.
De hexacore Coffee Lake van de achtste generatie moet meer dan 15 procent sneller zijn. Waarschijn­lijk is die toch al op de Computex te bewonderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands