C’t Magazine

De appel en de boom

Apple iPad (2017) met 9,7"-scherm

- Alexander Spier

Na meer dan twee jaar heeft Apple weer een nieuwe iPad uitgebrach­t. Vergeleken met het voorgaande model wordt de iPad (2017) dikker, zwaarder, en spiegelt het scherm meer. Maar de grotere accu en de lagere prijs zijn goede koopargume­nten voor deze 'normale' iPad.

Apple heeft ervoor gekozen om zijn nieuwe iPad niet nog dunner, lichter en extremer te maken, maar doet met de nieuwe iPad (2017) juist een paar stappen terug. Het resultaat is een mix van iPad Air en Air 2. Maar Apple heeft zijn nieuwste model wel een snellere cpu meegegeven en flink wat meer accucapaci­teit. Het high-end segment bedient Apple sinds 2015 met de beter uitgeruste Pro-serie. Het nieuwe model met de oude naam is dus het instapmode­l in de wereld van de Apple-tablets.

Vergeleken met de iPad Air 2 is het nieuwe model technisch deels een stap terug. Bij het display is dat duidelijk zichtbaar. Het reflecteer­t sterker dan dat van het vorige model. Daardoor ziet het beeld er subjectief wat fletser uit, hoewel de kleurruimt­e zoals normaal overeenkom­t met sRGB. De knallende kleuren en het hoge contrast van concurrent Samsung Galaxy Tab S2 haalt de iPad niet. De backlight is wel lekker fel, zodat de tablet ondanks het spiegelen net zo geschikt is voor gebruik in de buitenluch­t. De scherpe retina-resolutie zorgt zoals altijd voor zeer goed leesbare teksten.

Bij het aanraken ontbreekt het woweffect van zijn voorganger, maar de 460 gram en 7,5 millimeter zijn volstrekt geen slechte waarden. En zoals het een Apple betaamt, is de afwerking uitmuntend. Eindelijk zit er nu ook een fatsoenlij­ke accu in de iPad. Vergeleken met de Air2 vallen de accutijden tot 50 procent hoger uit. De 11,5 uur bij zowel onze video- als onze wifiduurte­st is voor een 10"-tablet zeer goed.

Apple gebruikt zijn eigen A9 dualcorepr­ocessor met 2 GB RAM, wat voor meer dan genoeg power zorgt. De single-thread prestaties zijn vergeleken met de Air 2 met 40 procent gestegen. Ondanks het wegvallen van een kern (de A8 van de Air 2 was een triple-core) haalt het nieuwe model door zijn snellere kernen dezelfde waarden in de multi-thread test. Zoals we gewend zijn, is de grafische performanc­e een van de beste in de tabletwere­ld. Alleen de twee duurdere iPads Pro doen er bij cpu- en grafische prestaties nog een schepje bovenop.

Conclusie

De iPad heeft zijn zaakjes zoals altijd zeer goed voor elkaar. De compromiss­en gaan niet ten koste van de kernkwalit­eiten en hebben zelfs positieve gevolgen, zoals de toegenomen accuduur. Verder is er niets verrassend­s of nieuws aan deze tablet. Maar de meeste gebruikers zullen bij normaal gebruik ook niets missen. Als je al een iPad Air hebt, is een upgrade daarom ook niet de moeite waard.

Concurrent­ie vanuit het Androidkam­p blijft sporadisch. Samsung biedt met zijn Galaxy Tab S2 voor circa 400 euro een beter display en een dunner, lichter apparaat. De Huawei MediaPad M2 is in de Premium Edition te koop voor circa 440 euro met stylus, vier luidspreke­rs en meer opslagruim­te. Maar bij de performanc­e en de accutijden kunnen de Samsung en de Huawei niet tippen aan de iPad. (jmu)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands