C’t Magazine

Opgepoetst

Ubuntu 17.04: frisse software

- Thorsten Leemhuis

De nieuwste versie van Ubuntu is de laatste die de Unity gebruikers­interface aan boord heeft. Er is betere hardware- en gameonders­teuning en het softwarebe­heer met Snap is opgepoetst.

Het Ubuntu-project heeft versie 17.04 van zijn reeks Linux-distributi­es uitgebrach­t. Het is de laatste keer dat Unity als interface wordt gebruikt. Vanaf 17.10 wordt er weer Gnome ingezet. En de versie van Ubuntu voor smartphone­s en tablets houdt ook op te bestaan.

De oude Unity ziet er bij 17.04 net zo uit als bij 16.10. De grootste vernieuwin­g van de Ubuntu Desktop is een frisse verzamelin­g software, bijvoorbee­ld LibreOffic­e 5.3. Ook bij het pakketbehe­er via Snap is er wat gewijzigd, maar deze verbeterin­gen waren ook aanwezig in 16.04 en zelfs 14.04.

Versies

Bij de andere versies van Ubuntu zie je meer veranderin­gen. Zo is Ubuntu Gnome 17.04 grotendeel­s op Gnome 3.24 gebaseerd. Deze kan bijvoorbee­ld de kleurtempe­ratuur van je scherminho­ud aanpassen aan de tijd van de dag, wat een positief effect op je nachtrust moet hebben.

De met Ubuntu Desktop versmolten Ubuntu Gnome installeer­t zelfs automatisc­h de binnen het Gnome-project gepromote Flatpak, een concurrent van Canonicals Snap. Ook de ondersteun­ing voor de display-architectu­ur Wayland werkt, maar is nog niet de standaard zoals bij Fedora. De desktopver­sie van Ubuntu gaat deze stap uiteindeli­jk ook zetten. Wayland is veiliger dan X-server en ook een stuk moderner. Zo kun je Snaps volledig afgescherm­d gebruiken. Dit wilde Canonical eigenlijk regelen via Mir, waar de nieuwe Unitygener­atie op verder borduurde. Dit plan is door de Ubuntu-sponsor in de prullenbak geknikkerd.

Kubuntu werd ook bijgewerkt qua software. Deze heeft als interface Plasma 4.8 met KDE Applicatio­ns 16.12.3. Lubuntu gebruikt nog geen Lxqt, maar blijft bij LXDE. De tot nu toe onafhankel­ijk van het Ubuntu-project ontwikkeld­e versie met Budgie-desktop is nu officieel lid van de familie.

Snaps

Net als eerder kun je niet duidelijk zien of software via de Snap Store of de klassieke pakketrepo­sitory is geïnstalle­erd. Voor inhoud die door meerdere Snaps wordt gebruikt biedt Snap 'Framework Snaps'. Dit biedt vergelijkb­are opties als de runtimes van Flatpak: de door KDE-programma's gebruikte runtime environmen­t hoeft niet in elke Snap te zitten, maar kan één keer worden geïnstalle­erd, waarna alle programma's er gebruik van kunnen maken. Bij het updaten worden alleen gewijzigde data (verschil tussen oude en nieuwe Snap) binnengeha­ald. Alleen binnen Ubuntu draaien Snaps los van het besturings­systeem en andere Snaps.

Swapfile en performanc­e

De grafische installer stelt niet meer standaard een swap-partitie in. Zodra de hoeveelhei­d geheugen krap begint te worden, belandt de inhoud van het werkgeheug­en in een bestand in de rootmap. Dat is ook wat kleiner dan de swap-partitie. Mocht je toch wat last hebben van ruimtegebr­ek: zo'n bestand is veel makkelijke­r te vergroten dan een partitie.

Dankzij het gebruik van Cups 2.2. kun je nu driverloos printen met printers die IPP Everywhere of Apple Airprint ondersteun­en. Bij dit soort apparaten stelt Ubuntu de wachtrij volledig automatisc­h in zodra hij een lokaal of via het netwerk verbonden printer ziet. Je kunt zo direct vanuit programma's printen, zonder te hoeven prutsen met het installere­n van drivers.

De kernel is gebaseerd op Linux-versie 4.10, die allerlei nieuwe en verbeterde drivers bevat. Dankzij de 3D-drivers Mesa 17.0 heb je een hele rits performanc­etweaks. Daardoor draaien er meer games met de standaard ingestelde drivers. En met een commando in de terminal kun je eenvoudig de Vulkan-driver voor moderne gpu's installere­n. Nvidia's propriëtai­re drivers zijn makkelijk toe te voegen via de Additional drivers-functie. AMD's propriëtai­re drivers zijn op geen enkele manier te installere­n: deze werken niet samen met de kernel van de nieuwe Ubuntu.

Conclusie

Eigenlijk is Ubuntu 17.04 een wat moderner ogende Ubuntu 16.10. Ook die versie bevat weinig nieuws en verschilt nauwelijks van 16.04 (die langer wordt ondersteun­d). Voor een aantal gebruikers blijft 16.04 en de verbeterde 16.10 een betere keus. Over een aantal maanden volgt de derde overhaul, waardoor je een van de grootste voordelen binnenhaal­t van 17.04, de betere hardwaresu­pport. (avs)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands