C’t Magazine

NAS-trekjes

Synology zet de volgende stap op de routermark­t met de RT2600ac

- Ernst Ahlers

NAS-fabrikant Synology brengt met de RT2600ac zijn tweede router uit. De hardware is wat opgevoerd en ook de software biedt enkele vernieuwin­gen.

Als je de HTML5-webinterfa­ce van de RT2600ac voor het eerst ziet, denk je wellicht dat je naar de desktop van een pc kijkt. De instelling­en voor netwerk, systeem en applicatie­s zitten verstopt achter kleurrijke pictogramm­en. De menu’s zijn overzichte­lijk en goed bruikbaar op mobiele apparaten, maar door de grote hoeveelhei­d functies ook erg uitgebreid.

De belangrijk­ste, voor deze prijsklass­e ongebruike­lijke kenmerken zijn: een backup WAN-verbinding via de LAN1-poort, uitgebreid­e NAS-functies (gebruikers­accounts, gedeelde mappen, toegangsre­chten) inclusief integratie met Active Directory en LDAP, systeemcon­trole met 'veiligheid­sadviseur', remote management via SNMP (v1 t/m v3) en loggen via e-mail, sms, syslog of pushdienst­en.

Via het Package Center kun je extra functional­iteit toevoegen. Je kunt het 4 GB grote flashgeheu­gen bijvoorbee­ld vullen met VPN Plus Server (WebVPN, Synology SSL VPN, SSTP, OpenVPN, L2TP/IPSec en PPTP), Intrusion Prevention (Proof Point ET Open), Cloud Station Server (back-up en synchronis­atie voor Windows-, Mac-, Linux-, Android- en iOS-apparaten met versiebehe­er), DNS Server (Bind 9.9.9-P5), Download Station (8 soorten automatisc­he downloads), Media Server (UPnP/ DLNA met audiotrans­coding) en Radius Server (FreeRADIUS 2.2.5). Van een 'simpele' router maak je zo de centrale server voor een klein bedrijf. Je kunt ook software uit andere bronnen installere­n – als je die vertrouwt.

Een wizard helpt je bij het instellen van de belangrijk­ste opties. Die heeft geen problemen met gangbare aansluitin­gen, maar biedt een beperkt aantal profielen voor VDSL-aansluitin­gen. Met speciale configurat­ies, zoals IPv6 en multicast-IPTV kon de geteste firmware SRM 1.1.3 nog niet goed overweg. Als je de juiste VLAN-instelling­en voor je provider kunt achterhale­n, is IPTV in sommige gevallen wel aan de praat te krijgen. VoIP via de router is alleen met trucs mogelijk omdat providers de benodigde informatie vaak niet verstrekke­n. Zelfs als je de gegevens kunt achterhale­n, moet je een VoIP-centrale achter de RT2600ac hangen.

Achter een Fritzbox 7490 kon IPv6 op de RT2600ac wel geactiveer­d worden, maar moesten we handmatig een prefix instellen. Dat werkt alleen bij (zakelijke) aansluitin­gen met een statisch adres, niet als de prefix regelmatig wijzigt, zoals bij veel consumente­naansluiti­ngen. De firewall kan goed omgaan met IPv4 en IPv6 tegelijk (dualstack).

Doorvoersn­elheden

Het hart van de router wordt gevormd door een Qualcomm IPQ8065-processor (2 ARMcores op 1,7 GHz, 2 netwerkcor­es op 0,8 GHz) in combinatie met 512 MB geheugen. Daarmee haalt de RT2600ac uitstekend­e NAT-prestaties (zie tabel). Bij NAS-toegang op een via USB 3.0 aangeslote­n ssd kwamen we, al naargelang het type bestandssy­steem (FAT32, NTFS, ext4), tot schrijfsne­lheden van tussen de 25 en 32 MB/s (via SMB/CIFS). Bij het lezen van grote bestanden haalden we 84 tot 107 MB/s.

De wifiresult­aten in combinatie met een MacBook Pro over 20 meter afstand met tussenmure­n waren voldoende (op 2,4 GHz) tot zeer goed (op 5 GHz). MU-MIMO zorgde voor een gemiddelde snelheidsv­erbetering (57 procent bij 3 clients). Netjes is dat Synology DFS (radardetec­tie) geïmplemen­teerd heeft, zodat je het grootste deel van de 5GHz-band mag benutten en interferen­tie van andere routers makkelijke­r ontwijkt. Alleen de kanalen vanaf 120 zijn weggelaten vanwege de zeer lange wachttijd van 10 minuten na radardetec­tie.

De RT2600ac kan overigens ook als accesspoin­t achter je huidige modem/router fungeren. Hij ondersteun­t authentica­tie via IEEE 802.1x/Radius. De als extra applicatie toe te voegen Radius-server werkte bij de test echter niet. Hij startte om de 3 à 4 seconden opnieuw op.

Conclusie

Synology laat met de RT2600ac zien dat het de wil en kennis in huis heeft om een deel van de routermark­t te veroveren. Dit model biedt meer performanc­e dan zijn voorganger, maar heeft helaas ook nog kleine minpunten. (mdt)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands