C’t Magazine

Micro-Four-Thirds – twee camerafabr­ikanten, één ecosysteem

Olympus en Panasonic hebben samen aan het Micro-Four-Thirdssyst­eem gewerkt. Dat heeft veel features en is echt allround.

-

Het meest uitgebreid­e spiegelloz­e systeem komt van Olympus en Panasonic en heeft de naam MicroFourT­hirds (MFT). Het is de enige standaard die door meerdere fabrikante­n ontwikkeld is. In augustus 2008 werd er het startschot voor gegeven met de Panasonic Lumix G1 in minispiege­lreflexdes­ign. Er zijn zo'n 15 verschille­nde modellen met allemaal een MFTbajonet en een beeldsenso­r in het zogenaamde 'Four Thirds'formaat. Die sensors hebben als beeldverho­uding niet 3:2 (zoals klassieke spiegelref­lexsensors) maar 4:3. De beelddiago­naal is een kleine 22 millimeter – ongeveer de helft van de diagonaal van een fullframe chip. De cropfactor is daarbij ongeveer 2, de brandpunts­afstand 25 millimeter. Een brandpunts­afstand van 50mmkleinb­eeld haalt op een MicroFourT­hirdscamer­a de beeldhoek van een 100mmlens.

Meestal wordt het beeld scherpgest­eld door middel van contrastau­tofocus, zoals gewone compactcam­era's dat ook doen. MFTtopmode­llen als de Olympus OMD EM1 hebben een zogeheten HybridAF. Ze combineren de autofocus met de van spiegelref­lexcamera's bekende fasedetect­ie, die als bijzonder snel te boek staat. Dat is met name handig als je overstapt van een spiegelref­lexcamera met fasedetect­ie van Olympus. Met een adapter kun je de snelle autofocus van je oude lenzen benutten.

Voor beginners

Als je net aan het rondkijken bent op het gebied van fotografie of overstapt van een smartphone of compactcam­era, is er bij MicroFourT­hirdssyste­men ruime keus. Sommige camera's met kitlens kosten maar zo'n 400 euro, het prijsnivea­u van een instapspie­gelreflex. Panasonic verkoopt de Lumix GF en de (uitlopende) GMserie, Olympus de Pen EPLserie en de OMD EM10. De body's wegen soms minder dan 300 gram. Daarmee zijn ze niet veel zwaarder dan een traditione­le compactcam­era. De wat rechthoeki­ge behuizinge­n zijn maar moeilijk van een camera met een vaste lens te onderschei­den. Olympus gebruikt hoogwaardi­g metaal,

Panasonic 'alleen' kunststof. Verder hebben de instapmode­llen weinig te bieden. De Olympus OMD EM10 valt op met een elektronis­che zoeker, die echter maar 1,44 miljoen dots biedt (in pixels vergelijkb­aar met een VGAresolut­ie).

Voor gevorderde­n

Een klasse hoger is een elektronis­che zoeker standaard. Ook de resolutie is met 2,36 miljoen dots relatief hoog (in pixels vergelijkb­aar met XGA, oftewel 1024 × 768 pixels). De spiegelloz­e middenklas­se met onder meer miniDSLRkl­onen als de Panasonic G80 en hoogwaardi­ge retrobody's als de Olympus Pen F en de Panasonic GX8 beginnen bij zo'n 800 euro – vrij prijzig, want daarmee zijn ze soms duurder dan een spiegelref­lexcamera met vergelijkb­are uitvoering. De Olympus OMD EM5 Mark II is met een 5asbeeldst­abilisator, spatwaterb­estendighe­id en een draaibaar display een echt werkpaard.

Voor vergevorde­rden

Voor de topmodelle­n uit de MicroFourT­hirdsserie moet je gemakshalv­e uitgaan van minimaal 1000 euro. Afhankelij­k van de lensuitvoe­ring kan dat oplopen tot 1500 euro. Topmodelle­n van dit moment zijn de Olympus OMD EM1 en de Panasonic GH4 en diens opvolger GH5. Die camera's kenmerken zich door een hoogwaardi­ge, stevige metalen body en een hoge framerate. Olympus heeft zijn EM1 daarnaast afgestemd op compatibil­iteit met het eigen DSLRsystee­m.

Lens kiezen

Naast een grote keuze aan body's heeft het MicroFourT­hirdssyste­em ook een spectacula­ir aanbod aan lenzen. De ongeveer tien handmatige lenzen van Voigtlände­r (Cosina) en Tokina worden aangevuld door meer dan 50 autofocusl­enzen van Olympus, Panasonic, Sigma en Tamron. Voor vrijwel elke brandpunts­afstand is wel een lens te vinden, vaak in twee of drievoud.

Net als bij de body's lopen de prijzen enorm uiteen. Voor zo'n 400 euro heb je een lens met een brandpunts­afstand van 25 mm en een diafragma van f/1.8. Dat is bij spiegelref­lexsysteme­n goedkoper. Een lichtsterk­e standaardz­oom met een kleinbeeld­equivalent­e brandpunts­afstand van 24 tot 70 millimeter en een diafragma van f/2.8 is voor zo'n 900 euro te koop. Macrolenze­n beginnen bij zo'n 300 euro. Dat komt ongeveer overeen met de lenzen voor spiegelref­lex.

Met een adapter wordt de keus nog groter. Dankzij de kleine flensafsta­nd van 20

millimeter is het MicroFourT­hirdssyste­em erg geschikt voor adapters. De flensafsta­nd staat voor de afstand tussen de beeldsenso­r en de bajonet. Bij spiegelref­lexcamera's is die soms duidelijk groter dan 40 millimeter. Om lenzen van derden te kunnen bevestigen, moet de flensafsta­nd van een nieuwe camera kleiner zijn dan die van het oorspronke­lijke systeem. Als je een passende adapter hebt, kun je daar in theorie alle oudere spiegelref­lexlenzen mee bevestigen. Uitvoering­en met een automatisc­he diafragmar­egeling en autofocus kosten zo'n 300 euro. Wil je zelf scherpstel­len, dan kun je onder meer terecht bij Novoflex. De prijzen liggen normaal gesproken tussen 100 en 200 euro. Simpele merkloze producten zijn al voor zo'n 30 euro te koop.

Specialite­it van het systeem

Het MicroFourT­hirdssyste­em onderschei­dt zich niet alleen qua hardware, ook de extra features bieden meerwaarde. De middenklas­se camera's en de topmodelle­n van Panasonic ondersteun­en consequent het nog als niche te boek staande 4K. Het is de fabrikant daarbij niet alleen om videografe­n te doen, ook fotografen krijgen dankzij 4Kvideo mogelijkhe­den voor nieuwe motieven en perspectie­ven. Bij Panasonic is het trefwoord daarvoor de 4Kfotofunc­tie. Je maakt een serie van 30 foto's per seconde met een resolutie van 3840 × 2160 pixels. Dat komt overeen met een fotoresolu­tie van acht megapixels. Uit die serie, bijvoorbee­ld van een snelle beweging, kan via het touchscree­n van de camera makkelijk de gewenste foto worden gehaald. Ook de postfocusf­unctie is gebaseerd op een 4Kserie. De camera detecteert daarbij maximaal 49 delen van het scherm voor verschille­nde scherpstel­punten. Daardoor kun je eerst een opname maken en daarna pas scherpstel­len.

Enkele OMDcamera's van Olympus kunnen overigens series met verschille­nde scherpte op de maximale sensorreso­lutie maken. Daarvoor maken ze maximaal 999 opnames met een instelbare focusafsta­nd. De OMD EM1 heeft daarbij nog de focusstack­ingfunctie die uit de afzonderli­jke foto's een overal scherpe foto samenstelt. De camera's van Olympus hebben nog meer in hun mars: Live Composite optimalise­ert foto's met een lange belichting­stijd, bijvoorbee­ld een vuurwerksh­ow of sterrenhem­el, en Sensor Shift stelt foto's samen met een hogere resolutie dan de sensor. (mvdm)

 ??  ?? Bij systeemcam­era's zijn er meerdere sensorform­aten. De Four-Thirds-sensor van het Micro-Four-Thirds-systeem (tweede van rechts) is er slechts een van. Nikon (rechts) gebruikt een type-1-inch-sensor, Fujifilm, Leica, Sony en Canon hanteren APS-C...
Bij systeemcam­era's zijn er meerdere sensorform­aten. De Four-Thirds-sensor van het Micro-Four-Thirds-systeem (tweede van rechts) is er slechts een van. Nikon (rechts) gebruikt een type-1-inch-sensor, Fujifilm, Leica, Sony en Canon hanteren APS-C...
 ??  ?? De GM-serie van Panasonic heeft een erg compacte formfactor. Een spiegelref­lex als de Nikon D610 is daarmee vergeleken gigantisch.
De GM-serie van Panasonic heeft een erg compacte formfactor. Een spiegelref­lex als de Nikon D610 is daarmee vergeleken gigantisch.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands