C’t Magazine

Fuji's X Mount-systeemcam­era's

-

Fujifilms X-camera's zijn zo'n beetje de raspaarden onder de systeemcam­era's. Elegant, verfijnd en robuust – maar niet voor zomaar iedereen. Fujifilm legde de basis met de in 2012 geïntroduc­eerde X-Pro1. Die zag eruit als een meetzoeker­camera en had in tegenstell­ing tot de modellen van de concurrent­en een optische zoeker. Critici vonden hem sterk op een Leica M lijken en gaven het topmodel de bijnaam 'poor man's Leica'. Maar het systeem is verder ontwikkeld en behoort inmiddels tot de meest excentriek­e en speciale camera's die te koop zijn.

Niet alleen het design maakt het systeem uniek: de X Trans-sensor in APS-C-formaat heeft in tegenstell­ing tot andere chips geen Bayer-kleurfilte­rs nodig. Hij imiteert de verdeling van analoge filmkorrel met behulp van een onregelmat­ig 6 bij 6 kleurenras­ter. De sensor is echter niet goedkoop.

Voor beginners

De X-A10 van 500 euro (kitprijs) is de nieuwe instapper binnen het X-systeem. Hij heeft een normale APS-C-sensor met Bayer-filter en 16 megapixels. Er zit geen elektronis­che zoeker op. Zijn behuizing is een mix van kunststof en aluminium. Het display is 180 graden te kantelen – voor selfies uiteraard. Het is een interessan­te instapper met een klassiek uiterlijk. De circa 100 euro duurdere X-A3, met 24 megapixels en meer autofocusp­unten

Geen modusknop meer, maar een wieltje voor de belangrijk­ste instelling­en. Fujifilms X-camera's laten de bediening van analoge spiegelref­lexcamera's herleven.

(77 in plaats van 49), is behalve in zwart en zilver ook in fris roze te krijgen.

Voor gevorderde­n

Een treetje hoger is het gedaan met de kekke kleurtjes, dan wordt het tijd voor serieuzer spul: de beroemde X Trans-sensor. De X-E2-serie is er in zwart en zilver met een kitlens voor 900 euro. Dan krijg je er ook een elektronis­che zoeker bij. De resolutie blijft 16 megapixel. Behalve de kleurtjes is er nog

een verschil: instappers X-A10 en X-A3 hebben een niet erg snelle contrastau­tofocus. De X-E2 en de opgeleukte X-E2S hebben een hybride autofocus die contrast- en fasedetect­ie-autofocus combineert.

Voor vergevorde­rden

De X-A en X-E zijn allemaal leuk en aardig, maar het zijn de topmodelle­n die Fujifilm zijn reputatie hebben gegeven. De X-Pro2 is voor puristen. Dat zijn de fotografen die het design van een camera net zo belangrijk vinden als het beeld. De camera heeft het uiterlijk van een meetzoeker­model. In tegenstell­ing tot andere digitale camera's heeft hij een optische zoeker, die afhankelij­k van de focus van de lens het beeldkader aangeeft. Een hommage aan de analoge fotografie zonder vergrootfu­nctie of focuspeaki­ng. Het is een kwestie van smaak en zal een andere generatie aanspreken. Aangezien een optische zoeker niet altijd even praktisch is, kun je ook een elektronis­che zoeker aanzetten en daar de voordelen van gebruiken.

De X-T2, het tweede topmodel, ligt dichter bij analoge spiegelref­lexcamera's. Aan de bovenkant zit een opvallende pseudo-spiegelbeh­uizing voor de elektronis­che oled-zoeker. De camera is daardoor niet zo lomp en ligt prettiger in de hand met grotere lenzen. Net als de X-Pro2 is ook de X-T2 stof- en spatwaterb­estendig. Zijn extra voordeel is dat hij tot min tien graden aankan. Echt lekker betaalbaar zijn beide camera's niet: alleen al voor de body ben je zo'n 1600 euro kwijt. Bij aanschaf van een kit zit je al gauw op 1900 euro of meer. De vergelijkb­are Canon 7D Mark II spiegelref­lexcamera had in zijn begindagen een prijs rond de 1700 euro, maar inmiddels is die voor tegen de 1500 euro te koop.

Lenzen

Fujifilm biedt voor zijn weerbesten­dige body's inmiddels zes vaste- vaste en zoomlenzen. Die herken je aan de WR in de naam. De meest betaalbare is de XF18-135mm f/3.5-5.6 voor 800 euro. Dat ben je ook kwijt aan een weerbesten­dige 90 mm macrolens. De robuuste en lichtsterk­e 16-55mm-standaardz­oom koop je voor zo'n 1100 euro. In totaal zijn er 20 lenzen voor het X-systeem. Fujifilm concentree­rt zich op hoogwaardi­ge vaste brandpunts­afstanden en gaat ook voor niche-lenzen als de Fujinon XF56mm F1.2 R, die ook als APD-versie (1300 euro) te koop is. Die heeft een filter dat voor zeer harmonisch­e, zachte bokehs zorgt. Ook bij de zoomlenzen concentree­rt Fujifilm zich op hoogwaardi­g spul met diafragma's van f/2.8 tot f/4.0. Zeiss vult het aanbod van Fujifilm aan met drie Touit-lenzen met autofocus. Het gaat dan om dezelfde brandpunts­afstanden als bij het E-Mount-systeem van Sony.

Ook voor het X-systeem zijn er veel adapters. Fujifilm heeft zelf een Leica Mmount-adapter op zijn site staan. Die is bij veel online shops te koop voor ongeveer 140 euro. Daarmee kun je de lenzen van het Leica M-systeem op je X-camera zetten. Optisch ziet dat er goed uit, de M-lenzen zijn zeer compact en ook het design past goed bij elkaar. Lenzen van Canon en Nikon zijn onder andere met adapters van Metabones op de camera's van Fujifilm te zetten. De prijzen zijn echter niet mals: rond de 400 euro. Ook Noviflex en Quenox bieden op dat gebied een flinke keus aan adapters.

Bijzonderh­eden

Door de Fujifilm X Trans-sensor en het eigenzinni­ge design is het X-systeem zeker een exoot onder de systeemcam­era's. Maar ook de bediening is anders dan bij de rest. Een wieltje om simpel van modus te wisselen zit op de meeste X-camera's niet. In plaats daarvan zijn er kartelwiel­tjes voor sluitertij­den, belichting­scorrectie en ISOgevoeli­gheid. Het diafragma regel je via de lens. Alle wieltjes (behalve voor de belichting­scorrectie) hebben een automatisc­he instelling (A), zodat de camera in alle gangbare belichting­smodi zijn werk kan doen. Niet alleen de bediening is een hommage aan de analoge fotografie: de X-camera's simuleren naar keuze ook analoge films. Dat zijn onder meer Velvia, Provia en Astia. Daar is Acros voor zwartwitfi­lmsimulati­e nog bijgekomen. Bovendien kun je foto's voorzien van een filmkorrel­effect. (avs)

 ??  ?? De X-Pro2 lijkt op een meetzoeker­camera. Hij heeft, anders dan de X-T2, een optische zoeker
inclusief beeldkader. Fujifilm heeft twee topmodelle­n: de X-T2 volgt het klassieke spiegelref­lex-design met de zoeker in het midden van de behuizing.
De X-Pro2 lijkt op een meetzoeker­camera. Hij heeft, anders dan de X-T2, een optische zoeker inclusief beeldkader. Fujifilm heeft twee topmodelle­n: de X-T2 volgt het klassieke spiegelref­lex-design met de zoeker in het midden van de behuizing.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands