C’t Magazine

Canon EOS M en Nikon 1 – marktleide­rs met innovatiec­risis

-

Canon en Nikon zijn heel laat in de markt van systeemcam­era's gestapt. De Nikon 1-serie begon pas in 2011. De Nikon 1-camera's werken met een kleine 1-inch sensor van 13,2 × 8,8 millimeter. Of daar nou voor gekozen is uit angst om de eigen spiegelref­lexcamera's in de weg te zitten of als concessie voor compacte verhouding­en is niet duidelijk. Tegenwoord­ig gebruiken fabrikante­n als Sony en Panasonic dergelijke sensoren vooral in hun compactcam­era's met vast ingebouwde lenzen. Nikon beperkt zijn systeemcam­eramodelle­n

Bij systeemcam­era's zijn de machtsverh­oudingen anders dan bij de spiegelref­lexcamera's. Canon en Nikon weten niet zo goed raad met hun systeemcam­era's. Toch hebben ze allebei hun bestaansre­cht.

daar aardig mee. De cropfactor zit op 2,7 en de normale brandpunts­afstand daarmee op 18,5 millimeter. Een 50mmbrandp­untsafstan­d voor kleinbeeld haalt op de Nikon 1-camera's de beeldhoek van een telebrandp­untsafstan­d van 135 millimeter.

Canon voerde het EOS M-systeem in 2012 in. De systeemcam­era's hebben een APS-C-sensor, net als de meeste van de spiegelref­lexcamera's van Canon. Drie van de EOS M-modellen zijn op het eerste gezicht niet te onderschei­den van een compactcam­era. Net als bij de Nikon 1-camera's ontbreekt een zoeker. De eind vorig jaar geïntroduc­eerde M5 is wat dat betreft een uitzonderi­ng.

Voor beginners

Het assortimen­t bij Canon en Nikon is beperkt. De Canon EOS M10 is er inclusief lens al voor zo'n 330 euro, maar dat is niet meteen een goede koop. De in 2015 uitgebrach­te M10 zit in net zo'n gladde minibehuiz­ing als de eerste generatie uit 2012. Het opgeruwde kunststof oppervlak ziet er niet meteen chic uit, maar geeft wel prima grip. Een aansluitin­g voor een losse zoeker ontbreekt. De resolutie van de APS-C-chip zit met 18 megapixels op het niveau van de instapspie­gelreflexe­n EOS 100D en EOS 1200D.

Voor de J5 van Nikon met lens betaal je zo'n 70 euro meer. Daar krijg je ook wel wat extra's voor: het hybride autofocuss­ysteem is krachtiger en hij kan maar liefst 60 foto's per seconde maken. De J5 ondersteun­t ook 4K-video, zij het met slechts 15 fps.

Voor gevorderde­n

Bij het topmodel van de Nikon 1-serie, de V3,

moet je genoegen nemen met Full HD-video. Die neemt de camera dan wel met 30 of 60 frames per seconde op. Bovendien onderschei­dt hij zich van de instapklas­se door zijn robuuste metalen behuizing. Je kunt hem desgewenst uitbreiden met een zoeker, een gps-ontvanger en een microfoona­dapter. Ook een batterijgr­ip is beschikbaa­r.

Canons EOS M3 is met zo'n 460 euro inmiddels een stuk goedkoper. Ook die heeft een metalen behuizing zonder zoeker, maar met een multifunct­ionele schoen, zodat je alsnog een elektronis­che zoeker kunt toevoegen.

De recent gelanceerd­e M3-opvolger M6 heeft nog steeds geen zoeker, maar kost inclusief lens toch liefst 950 euro. Daarvoor krijg je dan wel een betere sensor met bijbehoren­de beeldkwali­teit en snellere autofocus – en een nieuwe processor, wat onder andere een betere burstrate tot 9 beelden per seconde oplevert.

De nieuwe M6 heeft veel van de technische verbeterin­gen overgenome­n van Canons eerder geïntroduc­eerde systeemcam­era-vlaggensch­ip EOS M5. Dat model heeft als enige wel een vast ingebouwde zoeker.

Lenzen

Canon heeft een camerabehu­izing meer dan Nikon, maar bij de lenzen biedt die laatste duidelijk meer. Er zijn dertien Nikon 1-objectieve­n – met name zoomlenzen en lenzen met een vaste brandpunts­afstand. Een macro ontbreekt in de selectie. De normale brandpunts­afstand 18,5 mm f/1.8 heb je voor 180 euro, en ook de meeste andere objectieve­n gaan niet over de grens van 500 euro heen. Alleen de telezoomle­ns Nikkor VR 70-300mm f/4.5-5.6 schiet er met zo'n 1000 euro bovenuit, maar dan heb je ook een waanzinnig­e kleinbeeld­equivalent­e brandpunts­afstand van meer dan 800 millimeter.

Dankzij de hoge cropfactor zou je de kleine Nikon 1-familie echte telemonste­rs kunnen noemen. Met Nikons eigen FT1adapter van ongeveer 250 euro kun je ook de F-objectieve­n van Nikons spiegelref­lexcamera's op de kleine spiegelloz­e modellen monteren.

Ook Canon breidt de keus aan objectieve­n uit met behulp van de adapter EF-EOS M. Dan zijn de EF- en EFS-lenzen met de spiegelloz­e M te gebruiken. Die kan die ondersteun­ing goed gebruiken, want de M-serie heeft zelf maar zeven objectieve­n. Pas sinds afgelopen zomer zit daar ook een macrolens bij. Daar heeft Canon twee ledlampjes in geintegree­rd, wat vooral prettig is voor beginners op dat gebied. De brandpunts­afstand is met een kleinbeeld­equivalent van ongeveer 50 mm alleen nogal kort.

Canon heeft sinds de introducti­e in 2012 niet veel haast gemaakt. Sony kwam in dezelfde tijd bijvoorbee­ld met meer dan 15 objectieve­n voor zijn A7-fullframe-systeem.

Het bijzondere van het systeem

Een beetje meer engagement zou geen kwaad kunnen. De spiegelref­lexmarkt gaat immers gestaag achteruit. De M5 en M6 zijn mooie toevoeging­en aan Canons assor- timent systeemcam­era's, maar in vergelijki­ng met de concurrent­ie blijft het aanbod beperkt. Nikon heeft tenminste nog een systeemcam­era waarmee je zonder speciale behuizing kunt duiken. De AW1 is waterdicht tot een diepte van 15 meter en hij is vorstbeste­ndig, stootvast en stofdicht. In een kit met waterdicht­e lens kun je hem inmiddels voor 650 euro bestellen. De beeldkwali­teit is dankzij de 1-inch sensor beter dan die van klassieke outdoor compactcam­era's. Nikon biedt bovendien nog twee waterdicht­e objectieve­n voor de AW1.

Toch is het onwaarschi­jnlijk dat Nikon intensieve­r op deze lijn zal inzetten. Het grote succes van de 1-camera's is in elk geval uitgebleve­n. De fabrikant kreeg vooral flinke kritiek te verduren vanwege de kleine sensor. De Nikon 1 blijft net als Canons EOS-M toch een beetje een halfslacht­ige poging om voet aan de grond te krijgen in de spiegelloz­e markt.

Het blijft de vraag hoe de twee marktleide­rs op spiegelref­lexgebied in de toekomst verder gaan met hun systemen. (hhe)

 ??  ?? Overzichte­lijk systeem: Canon biedt sinds 2012 systeemcam­era's, maar sindsdien is het assortimen­t maar langzaam uitgebreid.
Overzichte­lijk systeem: Canon biedt sinds 2012 systeemcam­era's, maar sindsdien is het assortimen­t maar langzaam uitgebreid.
 ??  ?? De Nikon 1 J5 is de meest recente toevoeging aan de Nikon 1-familie. Hij is in de lente van 2015 al geïntroduc­eerd.
De Nikon 1 J5 is de meest recente toevoeging aan de Nikon 1-familie. Hij is in de lente van 2015 al geïntroduc­eerd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands