C’t Magazine

Eliteklass­e – Leica SL

-

Categorieë­n als beginners en gevorderde­n werken bij Leica niet echt. Het enige wat de potentiële kopers beperkt is de prijs. Leica probeerde het voor het eerst in 2014 met een APS-C-systeemcam­era, de Leica T. Die was langzaam en vergeleken met de concurrent­en te duur en niet erg innovatief. De laatst bekende prijs was 1100 euro – hij is nu vrijwel niet meer te krijgen.

De Leica SL, die eind 2015 geïntroduc­eerd werd, was daarentege­n een kleine sensatie. De camera werkt met een 24-megapixel CMOS in full-frame en haalt een seriebeeld­snelheid van 11 fps (7 fps met AF). Bovendien is hij weerbesten­dig, hij filmt in 4K-videoresol­utie met 30p en hij haalt sluitertij­den van 1/8000 seconde. Hij onderschei­dt zich ook met zijn zoeker van de concurrent­en. Die zoeker heeft een zeer hoge resolutie van 1400 1050 pixels (4,4 miljoen dots) in plaats van een XGA-resolutie (1024 768). Daar kan zelfs de Hasselblad X1D-systeemcam­era vanaf circa 9500 euro niet aan tippen. De SL zit met zijn prijs vanaf 7000 euro op het prijsnivea­u van de meetzoeker­camera Leica M10 (6600 euro). Hij is een mooi en consequent voorbeeld van hoe systeemcam­era's steeds profession­eler worden. Met hun functies komen ze beslist op eenzelfde hoogte als profession­ele camera's zoals de Nikon D5 en de Canon EOS-1D X Mark II. Dat zijn werkpaarde­n die bijvoorbee­ld voor sportwedst­rijden gebruikt worden.

Lenzen

Natuurlijk heeft de Leica SL nog niet zo'n uitgebreid­e verzamelin­g objectieve­n als de Nikon D5. Er is op het moment een drietal lenzen beschikbaa­r. Met de Vario-ElmaritSL 1:2,8-4/24-90 mm ASPH dekt Leica de standaard brandpunts­afstanden af. De APO-Vario-Elmarit-SL 1:2,8-4/90-280 mm ASPH is een lichtsterk­e telezoomle­ns. De Summilux-SL 50 mm f/1.4 ASPH heeft een normale brandpunts­afstand. In de tweede helft van 2017 moeten er nog drie SL-lenzen bijkomen: de APO-Summicron-SL 75 mm f/2 ASPH (in de zomer), de APO-Summicron-SL 90 mm f/2 ASPH (in de herfst) en de ultrawide zoomlens Super-Vario-Elmar-SL 16-35 mm f/3,5-4,5 ASPH (in de winter). Begin 2018 komt daar nog de Summicron-SL 35 mm f/2 ASPH bij. De lenzen van het kleine zusje Leica T passen zonder adapter op de SL, maar omdat hun beeldkader maximaal het APC-C-formaat vult, moet je dan bij de Leica

SL een lagere resolutie op de koop toe nemen.

Met een adapter kun je bovendien Leica S-, M- en R-lenzen op de SL zetten. Daarbij gaat het grotendeel­s om objectieve­n met een handmatige scherpstel­ling.

Doorslagge­vend is hoe consequent Leica dit snelle, spiegelloz­e systeem voortzet en uitbouwt. Wat dat betreft zijn de vooruitzic­hten goed. De grootste concurrent lijkt Sony te worden. Het A7-systeem blijft zich profession­aliseren. Tot nu toe concentree­rde Sony zich daarbij op resolutie en lichtsterk­te. Een snelle, bijzonder robuuste sprinter zoals de Leica SL ontbrak nog. De nieuwe A9 die in juni verschijnt krijgt wel een hogere snelheid (tot

20 fps op full-frameforma­at), ten koste van de resolutie (half zo veel als de A7R II). (jmu)

Als je ergens nog 10.000 euro hebt liggen, kun je die in een systeemcam­era van Leica investeren. De SL heeft alles wat de klassieke M en M10 niet hebben: autofocus, elektronis­che zoeker en touchscree­n.

 ??  ?? Een lange weg: Leica had 101 jaar nodig van de oer-Leica tot de systeemcam­era SL. Daarbij werden door Leica nieuwe maatstaven gezet.
Een lange weg: Leica had 101 jaar nodig van de oer-Leica tot de systeemcam­era SL. Daarbij werden door Leica nieuwe maatstaven gezet.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands