C’t Magazine

Systeemcam­era's van Sigma en Hasselblad

-

Wat resolutie betreft was Sony's A7R II lange tijd de onbetwiste winnaar onder de systeemcam­era's. Maar nu is er concurrent­ie van Sigma en Hasselblad. Hasselblad mengt zich zelfs in de strijd met een middenform­aat-sensor met een resolutie van 50 megapixel. Het ontwerp van de spiegelloz­e X1D is indrukwekk­end. De behuizing is erg goed afgewerkt en de grip is uitstekend dankzij het geruwde oppervlak en diepe inkepingen in de handgreep.

Qua grootte en gewicht is de camera vergelijkb­aar met de Leica SL, maar in vergelijki­ng met andere middenform­aat-camera's lijkt hij zo licht als een veertje. Net als bij de rest van de huidige digitale toestellen van Hasselblad navigeer je met een touchscree­n door de menu's. Dat gaat heel makkelijk en vloeiend en deed ons een beetje denken aan de Leica SL, die ook met een nieuwe manier van bedienen werkt. De zoeker van de Hasselblad X1D doet wel onder voor die van de SL: in plaats van 4,4 miljoen pixels biedt hij slechts 2,36 miljoen pixels. Bij een body van ruim 9500 euro zou je toch wel een hogere resolutie verwachten.

De X1D is een belangrijk model voor Hasselblad. De markt voor middenform­aatcamera's staat al jaren onder druk, deels door de full-frame CMOS-sensoren met hoge resoluties in camera's met en zonder spiegel. De hoge lichtgevoe­ligheid en snelle autofocuss­ystemen van deze camera's doen het goed. Het middenform­aat blijft hier al tijden bij achter. Pas sinds de CMOS-technologi­e ook in dit marktsegme­nt doordringt, worden de toestellen capabeler en moderner. In eerste instantie brengt Hasselblad twee eigen objectieve­n op de markt. Dankzij eveneens verkrijgba­re adapters kun je ook de objectieve­n van het H-systeem blijven gebruiken.

Foveon-chip voor systeemcam­era's

Sigma verrijkt de markt voor systeemcam­era's met twee sd

Quattro camera-modellen. Die zijn gebaseerd op het spiegelref­lexsysteem SD1-Merril en gebruiken de wat oudere Foveon X3 direct-image-sensor. Die heeft drie aparte lagen fotodiodes voor rood, groen en blauw. Onder optimale lichtomsta­ndigheden hebben de foto's van Sigma een verbazingw­ekkend detailcont­rast. Maar als de ISO-gevoelighe­id bijvoorbee­ld bij schemering omhoog moet, wordt de beeldkwali­teit fors minder, zoals de voorbeeldf­oto's op de volgende pagina's laten zien. Bij de gewone sd Quattro heeft de bovenste laag van de sensor een resolutie van 19 megapixel. Door alle lagen van de sensor bij elkaar op te tellen komt Sigma tot een waarde van 39 megapixel. Bij de H-variant kom je op die manier uit op een resolutie die overeenkom­t met een 51-megapixel resolutie bij een traditione­le sensor met Bayerfilte­r.

Nieuw systeem, bekende vatting

Sigma heeft de camera's uitgerust met zijn vertrouwde type SA-lensvattin­g. Je kunt daardoor meteen kiezen uit meer dan 30 Sigma-lenzen. Op die manier vermijdt Sigma het probleem van nieuwe systemen waar bij de introducti­e vaak slechts twee of drie lenzen voor te krijgen zijn. Sigma doet daarmee alleen ook afstand van het grote voordeel van systeemcam­era's. De sd Quattro is een fors toestel met een design waar je aan moet wennen. Het doet een beetje denken aan de Pentax K-01. Die gebruikte de K-vatting van Pentax en kon daardoor ook meteen beschikken over het grote aanbod aan Pentaxlenz­en. Ook de K-01 was een flink apparaat, dat qua gewicht of grootte geen voordelen bood ten opzichte van traditione­le spiegelref­lexcamera's. Wat voor bestaansre­cht had die camera dan wel? Eigenlijk geen. Na

Hasselblad en Sigma begeven zich pas sinds kort op de markt van systeemcam­era's. De focus ligt in eerste instantie op hoge resoluties.

ongeveer een jaar kwam er een einde aan de K-01, terwijl de systeemcam­era's van de Q-serie van Pentax nog steeds bestaan. Die werken dan alleen slechts met een compactcam­erasensor.

Sigma zal met het sd Quattro-systeem vast een niche groep fotografen aanspreken. De camera's zijn vooral geschikt voor mensen die onder ideale omstandigh­eden erg veel waarde aan scherpte hechten. (mdt)

 ??  ?? De H6D middenform­aat spiegelref­lexcamera (links) met 50-megapixel body weegt maar liefst twee kilo. De Hasselblad X1D-systeemcam­era weegt slechts 725 gram, maar gebruikt hetzelfde formaat sensor!
De H6D middenform­aat spiegelref­lexcamera (links) met 50-megapixel body weegt maar liefst twee kilo. De Hasselblad X1D-systeemcam­era weegt slechts 725 gram, maar gebruikt hetzelfde formaat sensor!
 ??  ??
 ??  ?? Sigma's compactcam­era's hebben altijd al een apart ontwerp en bedienings­concept. De sd Quattro past in die traditie.
Sigma's compactcam­era's hebben altijd al een apart ontwerp en bedienings­concept. De sd Quattro past in die traditie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands