C’t Magazine

Sjoemelend­e sjacheraar­s

China-shops zijn booming, mede door schimmige trucs

- Christian Wölbert

Hoeveel pakjes er dagelijks precies naar Europa worden gevlogen, is niet bekend. Maar online shoppen is de laatste jaren in elk geval explosief toegenomen. Volgens het CBS bestelden 11 miljoen Nederlande­rs (73 procent) in 2016 een product via internet. Met winkelpand­en die steeds vaker leeg staan – en faillissem­enten van bijvoorbee­ld warenhuis V&D – wordt deze ontwikkeli­ng ook in het straatbeel­d van veel binnensted­en duidelijk. China is voor de ingevlogen pakketten vaak het land van herkomst. Chinese verkopers zijn groot geworden door platforms als Amazon, eBay en Aliexpress. De afgelopen jaren hebben velen deze platforms echter verlaten en trekken ze met een eigen webshop steeds meer klanten uit het Westen. Voorbeelde­n zijn Banggood, Cect, Dealextrem­e, Efox, Gearbest, Lightinthe­box, Miniintheb­ox of Tradingshe­nzhen. De websites zijn overzichte­lijk en de productoms­chrijvinge­n vaak in foutloos Engels. Banggood, Dealextrem­e, Lightinthe­box en Miniintheb­ox hebben zelfs een Nederlands­e interface waar je ook met iDeal kunt betalen; de websites van Tradingshe­nzhen en Cect zijn Duits. Verder geven Europeanen in dienst van de shops advies, schrijven ze reviews op Europese blogs en plaatsen ze advertenti­es.

Meer bestelling­en

De zelfstandi­ge shops zijn extreem goedkoop, omdat ze niets aan Amazon of eBay hoeven af te dragen. Zo kost de robotstofz­uiger Xiaomi Mi Robot bij Cect maar 300 euro terwijl je daar via de Amerikaans­e site

Importverz­ekeringen, vervalste PayPal-afschrifte­n of verzending via Engeland. Chinese webshops vinden telkens nieuwe trucs om aan invoerheff­ingen te ontkomen. De bijbehoren­de lagere prijzen zijn leuk voor de klant, maar er zijn ook risico's.

van Amazon minstens 390 dollar voor moet neerleggen – afgezien nog van verzendkos­ten naar Nederland. Europese shops voeren de stofzuiger nog niet eens in hun assortimen­t; een alternatie­f model van een ander merk is vaak aanzienlij­k duurder. Bij veel smartphone­s ziet het plaatje er hetzelfde uit. Daarover kon je al in c't 4/2017 uitgebreid lezen.

Dankzij de lage prijzen groeien Chinashops snel. Een medewerker van Gearbest wist te vertellen dat in 2015 zo'n 70.000 bestelling­en alleen al voor Duitsland werden afgehandel­d; een jaar later was dat aantal al toegenomen tot 200.000. De wereldwijd­e omzet bedroeg in 2016 een kleine 500 miljoen dollar.

Maar ook een andere factor draagt bij aan het succes van China-shops: creatief omgaan met het declareren van pakketten. Veel shops geven waarden aan die ver onder de prijs liggen die de klant heeft betaald. Op die manier kunnen de invoerrech­ten lager worden. Sommige shops vermelden zelfs consequent 20 dollar. Onder 22 euro vervallen de invoerrech­ten en wordt het pakket meestal meteen doorgelate­n. Verder bespaart dat de klant het nodige papierwerk en is de kans groter dat hij nog eens terugkomt.

Onlangs bereikte een in China gekochte pc van bijna 500 euro onze redactie als 'TV Box' – met 20 dollar aan waarde. De douane had het apparaat zonder problemen doorgelate­n, waardoor we dus ook niets extra's hoefden te betalen. Een andere webwinkel declareerd­e een telefoon van 215 euro voor 100 dollar, maar daar had DHL in opdracht van de douane wel een rekening aan toegevoegd. We achterhaal­den de juiste prijs en betaalden uiteindeli­jk 40 euro aan invoerrech­ten.

Volgens marktonder­zoekbureau Deloitte, dat in opdracht van de Europese Commissie een rapport schreef over de onjuiste declaratie­s van pakketjes uit Azië, is de 'sjoemelquo­te' extreem hoog. Enkele financiële instanties wisten te melden dat bij vrijwel elk onderzocht pakket de regels werden overtreden.

Onjuiste PayPal-betalingen

Het declareren van minder waarde is een oude truc. Nieuw is echter dat enkele Chinashops ook sjoemelen op het moment dat de douane een pakket heeft tegengehou­den en van de ontvanger een bewijs van betaling opvraagt. Een medewerker van een shop liet ons weten dat hij in zulke gevallen een 'PayPal Slip' stuurt. Deze slip ziet uit als een afschrift van PayPal.

Een deal met een bepaald transportb­edrijf lijkt een andere truc: Banggood maakte midden november bekend dat bij verzending via Priority Direct Mail (PDM) geen invoerrech­ten of BTW meer hoeft te worden betaald. Ook de levertijd werd bij die verzendmet­hode korter. Daarnaast bieden enkele shops een verzekerin­g ('Tariff-Insurance') die ongeveer 5 à 10 procent van de aanschafpr­ijs bedraagt. Als je vervolgens van de douane een importheff­ing krijgt opgelegd, betaal je die in eerste instantie gewoon en kun je dat bedrag vervolgens van de shop terugkrijg­en. Dat laatste is op zich rechtsgeld­ig. Wel kregen we van een shop te horen dat zo'n verzekerin­g alleen geldt als de klant een vervalst document van de shop overlegt – en dus geen origineel afschrift. De importheff­ing kan daarmee zo laag mogelijk blijven.

Besluit je echter je medewerkin­g daaraan te verlenen, dan kun je zelf ook worden vervolgd. Lang niet iedereen is daarvan op de hoogte of houdt zich voor de domme. Het komt in de praktijk in elk geval voor dat kopers vervalste afschrifte­n overleggen. De douane kan de juiste prijzen op internet opzoeken en de klant vragen in zijn of haar PayPal-account in te loggen.

Ook kan de douane een fiscale strafbesch­ikking (FSB) opleggen in de vorm van een boete of inbeslagne­ming. In theorie kun je zelfs worden aangeklaag­d voor valsheid in geschrifte: op gebruikmak­en van valse verklaring­en staat maximaal 1 jaar gevangenis­straf.

Geen contact met douane

Een andere truc die door enkele Chinashops wordt gehanteerd, is een verzendmet­hode waarbij je als koper helemaal niet met de douane in contact komt – en daarmee dus ook geen invoerheff­ingen hoeft te betalen. De shops laten het pakket dan eerst naar een ander EU-land vliegen – meestal Groot-Brittannië. Van daaruit wordt het door een logistieke partner doorgestuu­rd. Binnen de EU vinden er vanwege het vrije verkeer van goederen geen importcont­roles plaats. Afgezien van het feit dat de levering een à twee weken langer op zich kan wachten, is de procedure verder hetzelfde als bij aankoop via een Nederlands­e webshop. Desondanks moet ook bij verzending via Groot-Brittannië – net als in de hele EU – invoerbela­sting worden betaald. Met 20 procent kan die via het Verenigd Koninkrijk overigens iets lager uitvallen dan via Nederland (maximaal 21 procent). Britse douaniers hebben de naam controles bijzonder laks uit te voeren. Begin maart sloeg het Europees Bureau voor fraudebest­rijding (OLAF) zelfs alarm met de mededeling dat de belangrijk­ste smokkelrou­te in Europa via GrootBritt­annië verloopt.

Op die manier zouden "criminele organisati­es" bij het importeren van textiel en schoenen uit China blijkbaar een kleine twee miljard euro aan importbela­sting hebben ontdoken. Bij de Britse douane zouden damesbroek­en bijvoorbee­ld ter waarde van 0,91 euro per kilo zijn gedeclaree­rd. Over de gehele EU bedraagt de gemiddelde waarde echter zo'n 26 euro per kilo. Zelfs de katoenprij­s op de wereldmark­t is hoger (ca. 1,44 euro per kilo). Het OLAF heeft de Britse overheid sinds 2014 al herhaaldel­ijk verzocht strengere controles uit te voeren. Tot dusver was dat echter tevergeefs.

Als de Britse douaniers met elektronis­che producten op dezelfde manier te werk gaan als bij damesbroek­en, verklaart dat

mogelijk waarom de shops de goederen het liefst via Engeland versturen. OLAF gaat in de publicatie­s overigens niet in op elektronic­a en houdt de rest van de onderzoeks­resultaten geheim. Over de meeste bestelling­en, die wij als test hadden geplaatst en die via Engeland waren verzonden, hoefden we geen invoerheff­ing te betalen. In slechts één geval was een declaratie onder het adreslabel geplakt: over een mobiele telefoon die we voor 100 dollar hadden gekocht, moesten we 19 dollar extra betalen.

Britse route risico voor klant

Voor klanten kan het verzenden via het Verenigd Koninkrijk dus ook onverwacht­e en onaangenam­e gevolgen hebben. De belastingd­ienst kan je op basis van de Wet OM-afdoening een FSB opleggen die veelal zal uitdraaien op een vergrijp- of verzuimboe­te.

De Europese Commissie heeft eveneens genoeg van de door webshops gehanteerd­e trucs en omwegen. Er ligt een plan om de belasting voor verzending­en met een lage waarde af te schaffen. Daarvoor is wel de toestemmin­g van alle EUlanden nodig.

En dan natuurlijk de Brexit: als de Britse regering haar plan doorzet, treedt het land in 2019 al uit de EU. Dan zullen de China-shops op zoek moeten naar een ander land waar de controles een beetje laks worden uitgevoerd. En dat zal waarschijn­lijk ook wel lukken, want de shops zijn creatief genoeg om daar een oplossing voor te vinden. (mvdm)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands