C’t Magazine

Breedbeeld­smartphone­s

Samsung Galaxy S8 en S8+

- Jan-Keno Janssen

Wees eens eerlijk: kun je de smartphone­s tegenwoord­ig nog uit elkaar houden? De modellen lijken steeds meer op elkaar. Samsungs nieuwe S8 en S8+ herken je echter meteen aan de voorkant, die bijna helemaal display is. De schermrand­en boven en onder zijn extreem smal en de kenmerkend­e fysieke homeknop is verdwenen.

Dat is niet alleen een designverb­etering. Bij dezelfde buitenmate­n krijg je nu veel meer schermoppe­rvlak. De behuizing van de S8 is zelfs smaller dan die van de S7 (68,0 versus 69,6 mm) en slechts 6 mm hoger. Toch past er een 5,8-inch display in, terwijl dat bij de S7 slechts 5,1-inch is. De S8+ heeft zelfs een 6,2-inch scherm. Als je daar aan gewend bent, lijken andere smartphone­s snel ouderwets. We kregen geen onbedoelde aanrakinge­n op het touchscree­n met de handpalmen, wat bij de S7 edge soms wel gebeurde. De afgeronde zijkanten zorgen bij fel omgevingsl­icht echter wel voor spiegeling­en.

Bewegend beeld

Video kijken op de S8(+) is een feest. Als je een video afspeelt, verschijnt er een pictogram waarmee je hem op het volledige displayfor­maat kunt weergeven. De beeldverho­uding van 18,5:9 zit ongeveer tussen de standaard consumente­nelektroni­ca (16:9 breedbeeld) en films op bioscoopfo­rmaat (21:9 oftewel 2,39:1) in. Het 18:9-formaat (2:1) wordt bij diverse bioscoopfi­lms gebruikt en streamingd­iensten Netflix en Amazon hebben er al series mee opgenomen, bijvoorbee­ld House of Cards.

Ook sommige apps profiteren van een weergave op volledige schermgroo­tte. Je kunt bij de display-instelling­en aangeven welke apps het volledige scherm mogen gebruiken en de notificati­ebalk en Android-knoppen verbergen.

Niet alleen het randloze breedbeeld­scherm zorgt voor een prachtig beeld, daar draagt het contrastri­jke display met verzadigde kleuren ook aan bij. Zowel de S8 als de S8+ hebben een amoled-display met een resolutie van 2960 x 1440 pixels. Daardoor is het (pentile) raster van subpixels met het blote oog niet te zien.

Ongewijzig­de camera

De S8 heeft dezelfde beeldsenso­r als de S7, maar de beelden kunnen volgens Samsung sneller verwerkt worden. De nieuwe modus Multi Frame combineert drie beelden voor betere resultaten. We zagen echter geen noemenswaa­rdige verschille­n tussen foto’s van de S7 en S8. Dat is geen probleem, want we zijn nog geen smartphone tegengekom­en die zichtbaar betere foto’s maakt. Ook over video-opnames valt niets te klagen, die zijn haarscherp en naar wens zelfs in 4K.

De frontcamer­a is met zijn 8 megapixels iets beter dan bij de S7 (5 megapixel). Opvallende­r zijn allerlei speelse standaardf­ilters in de camera-app. Net als bij Snapchat kun je plaatjes en animaties aan je selfies toevoegen. Voor socialemed­ialiefhebb­ers: je kunt bewegende schermcont­ent zonder extra apps bewaren als een GIF-animatie.

Het onderligge­nde Android 7.0 is vrij subtiel aangepast, iets wat Samsung vroeger wel anders deed. Misschien heet de geslaagde interface daarom geen TouchWiz meer, maar Samsung Experience. Wel jammer dat die op Android 7.0 draait in plaats van de actuele versie 7.1.2.

Bixby en biometrie

Samsung lijkt altijd beter in hardware te zijn dan software. Ook nu: de slimme assistent Bixby blijkt in de praktijk een ongeïnspir­eerde kopie van Google Now. Bixby verstaat net als Google Now ook geen Nederlands.

Meer display en minder rand: De S8 en S8+ van Samsung geven een beeld van de toekomst. Maar helaas minder indrukwekk­end: de hulpeloze assistent Bixby.

Stembedien­ing wordt sowieso pas bij een latere update geactiveer­d. De speciale Bixby-knop (onder de volumerege­laar links) is daardoor vrij nutteloos. Apps die de knop aan andere functies koppelen, worden door Samsung geweerd. Voor de werking van Bixby is overigens een Samsung-account nodig, net als voor het downloaden van schermacht­ergronden en thema’s.

Ontgrendel­en kan via biometrisc­he kenmerken: met je vingerafdr­uk, gezicht of iris. De gezichtshe­rkenning is voor de gek te houden met een foto op het scherm van een andere smartphone. De vingerafdr­ukscanner aan de achterkant bij de camera leidt tot vlekken op de lens. De irisscan is de beste optie, maar bij brildrager­s kan dit tot wel drie seconden duren.

Supersnel

Het Europese model met een Exynos 8895 is de snelste smartphone die we ooit getest hebben. Coremark gaf bij de multithrea­dbenchmark een score van bijna 63.000, meer dan iedere andere smartphone – inclusief de iPhone 7. De Exynos-SoC wordt bij duurbelast­ing wel incidentee­l terug geklokt. Bij de vierde Coremark-test was de score slechts 40.000, daarna herstelde de SoC zich. De S8 en S8+ komen tot dezelfde resultaten.

De accuduur was prima. De 3000mAhacc­u van de S8 haalde 15,3 uur surfen via wifi met een displayhel­derheid van 200 candela. De S8+ met zijn 3500mAh-accu kwam tot 16,8 uur. Binnenin zijn er meer vernieuwin­gen: de gps-module ondersteun­t ook het Europese Galileo-systeem, Bluetooth 5.0 kan twee audio-apparaten aansturen (zoals hoofdtelef­oons) en de USB-C-uitgang ondersteun­t 4K-weergave op 60 Hz via DisplayLin­k. Het Dex-dock en andere nieuwe randappara­ten waren helaas niet op tijd beschikbaa­r om te testen.

Conclusie

De twee S8-modellen spelen wat design en techniek betreft in de Champions League, maar qua software op amateurniv­eau. De Samsung Experience-interface beviel ons goed, maar de overbodige Bixby en bijbehoren­de knop zijn irritant. Gelukkig kun je die negeren en dankzij Android zelfs een alternatie­ve launcher met een andere interface installere­n.

Qua hardware blijft er niets te wensen over: water- en stofbesten­dig volgens IP68, sd-slot voor extra opslagruim­te, lange accuduur, supercamer­a, indrukwekk­end breedbeeld­scherm, enzovoorts. Geen enkele andere smartphone biedt die combinatie, maar daar betaal je wel vorstelijk voor. (mdt)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands