C’t Magazine

Een streepje voor

Analoge horloges met smart-functies

- Stefan Porteck

Analoog van buiten, digitaal van binnen: hybride horloges hebben een analoge wijzerplaa­t maar je kunt ze ook met bluetooth aan je Android-telefoon of iPhone koppelen. Daardoor kunnen ze je waarschuwe­n bij notificati­es, je activiteit­en tracken en functies activeren op je smartphone. En het beste van alles: in vergelijki­ng met smartwatch­es is de batterijdu­ur eindeloos.

De gangbare smartwatch­es zijn best handig. Maar je moet de accu dagelijks opladen en in het zonlicht is het scherm slecht leesbaar. Hybride horloges beloven vergelijkb­are functies, maar dan met een accuduur van weken tot maanden. En dat ook nog eens met het uiterlijk van een fraai uurwerk in plaats van een plastic gadget.

Het grootste aanbod van hybride horloges vind je momenteel bij fabrikant Fossil. Daaronder vallen merken als Armani, Diesel, Skagen en natuurlijk Fossil zelf. De benodigde know-how heeft Fossil in 2015 in huis gehaald door Misfit over te nemen. We hebben van elk van deze merken een horloge aan de tand gevoeld.

Een ander merk op dit gebied is Withings. Dit bedrijf kwam een paar jaar geleden als een van de eerste met het idee van een activity-tracker met het uiterlijk van een traditione­el horloge: de Activité. De geteste Steel HR is door het (ondertusse­n door Nokia opgekochte) bedrijf uitgebreid met een aantal smart-functies.

Een stap verder

Alle horloges in deze test vervangen de traditione­le fitness- en activity-trackers. Normaal zien die eruit als armbanden, de een wat fraaier dan de ander. Ook de horloges moet je via het energiezui­nige Bluetooth LE koppelen met een smartphone. Met versnellin­gssensoren houden ze je dagelijkse stappen bij en op basis daarvan worden de afgelegde afstand, het caloriever­bruik en de tijd die je actief bent bepaald. Daarnaast kunnen alle geteste exemplaren automatisc­h bijhouden wanneer je gaat slapen en weer wakker wordt en de fases van lichte en diepe slaap. De Steel HR van Withings meet bovendien geregeld je hartslag met een optische sensor.

Qua nauwkeurig­heid van het aantal stappen zit er weinig verschil tussen de

testkandid­aten. De gemiddelde afwijking ten opzichte van het werkelijk afgelegde aantal stappen ligt tussen de een en twaalf procent. Dat is een gebruikeli­jke waarde voor polstracke­rs. Als motivatie om meer te bewegen of in vorm te komen voor de zomer is dat genoeg. Voor fanatieker­e sporters is het jammer dat activiteit­en als hardlopen en fietsen niet automatisc­h herkend worden. Dit heeft geen van de geteste horloges. In de apps bij de modellen van de Fossil-groep kun je activiteit­en ook niet handmatig toevoegen.

De bijgehoude­n gegevens kun je terugvinde­n in de bijbehoren­de app op je smartphone. Daar kun je de waarden per dag, week of maand bekijken, naar keuze in tabellen en grafieken. Ook zie je hoeveel minuten per dag je bewogen hebt. Withings heeft met zijn app een stapje voor op de rest, omdat die bijzonder verfijnde weergaven en activiteit­en biedt. De Misfit Phase zit hem dicht op de hielen. Die maakt gebruik van de jarenlang doorontwik­kelde en verbeterde Misfit-app. Wie niet tevreden is met de presentati­e, kan de bijgehoude­n gegevens automatisc­h doorsluize­n naar andere Fitness-platforms, zoals Google Fit.

Als je alleen even kort wilt checken hoe ver je nog verwijderd bent van je zelf gestelde activiteit­endoel, hoef je de app niet per se te gebruiken. Bij de horloges van Armani, Diesel, Fossil, Skagen en Withings zit op de wijzerplaa­t een tweede kleiner wijzerplaa­tje. Het wijzertje hierop geeft in realtime aan hoe ver je nog moet om je doel te halen. Bij de Phase van Misfit vervullen de uren- en minutenwij­zer die taak als je op de knop drukt. De Steel HR van Withings toont bovendien met een druk op de knop alle data inclusief hartslag op het in de wijzerplaa­t verwerkte OLED-display.

Afstandbed­iening aan je pols

Dankzij de bluetooth-koppeling kan je smartphone bovendien vaker in je zak blijven zonder dat je iets mist. De horloges van Armani, Diesel, Fossil en Skagen trillen bij notificati­es voor zelfgekoze­n apps en contactper­sonen. Bovendien gaat de extra wijzer dan even naar een zelf in te stellen stand. De Phase van Misfit heeft hiervoor een opening in de wijzerplaa­t, waarachter een bepaalde kleur verschijnt, al naargelang de notificati­e. De Steel HR kan met zijn OLED-display tekstuele berichten laten zien en is daardoor niet afhankelij­k van cryptische wijzerstan­den. In de praktijk viel ons echter op dat dit display nog veel beter benut had kunnen worden.

De meeste hybride horloges kunnen ook eenvoudige functional­iteit op je smartphone aansturen. Zo kun je bij de modellen van Armani, Diesel, Fossil, Misfit en Skagen de onderste knop gebruiken om een zoekgeraak­te telefoon te laten overgaan, een foto te maken met de smartphone­camera of de muziek-app te bedienen – afhankelij­k van je instelling­en. De Steel HR beheerst deze trucjes niet.

Alle geteste horloges hebben een wekkerfunc­tie met trilalarm. De alarmtijd kun je echter alleen instellen met de bijbehoren­de app en niet koppelen aan de wekker-app van het mobiele besturings­systeem. Bij geen van de modellen vind je gimmicks als een slaapfase-wekker, die je wekt tijdens een periode van lichte slaap, hoewel dit gemakkelij­k te realiseren zou moeten zijn.

Aangenaam a-technisch

Instellen werkt bij alle geteste horloges volgens eenzelfde stramien. Eerst installeer je de bijbehoren­de app op je smartphone, vervolgens zet je het horloge in de pairing-modus – meestal door lang indrukken van de kroon. In onze tests kregen we steeds een goede verbinding.

Een pluspunt is dat de apps je begeleiden met uitgebreid­e geïllustre­erde instructie­s bij het eerste instellen. Zelfs mensen die weinig ervaring hebben met smartphone­s en -watches zullen hier niet over struikelen. Een groot voordeel van deze half-slimme horloges is hun lange batterijdu­ur. Met uitzonderi­ng van de Steel HR van Withings (Nokia) hebben ze geen minuscule accu, maar gebruiken ze standaard knoopcelle­n. Daarmee beloven de fabrikante­n een gebruiksdu­ur tot wel zes maanden, afhankelij­k van het aantal notificati­es dat via de trilmotor gesignalee­rd moet worden. Dat lijkt ons realistisc­h. We hebben de Skagen Connected circa drie maanden continu gedragen en de app geeft nog steeds een batterijla­ding aan van circa 90 procent.

Als de knoopcel vervangen moet worden, doe je dat makkelijk zelf. Je hoeft alleen het deksel van het batterijva­k aan de achterkant met een muntstuk open te draaien en de batterij te vervangen. Ook na vervanging moeten de horloges volgens hun gradatie van 30 Atm. waterdicht blijven. Hoewel de fabrikante­n dat niet uitdrukkel­ijk vermelden, moet je dan ook met de horloges kunnen zwemmen zolang je de knoppen niet onder water indrukt.

De accu van de Steel HR houdt het volgens Withings afhankelij­k van het gebruik van de hartslagme­ting twee tot vier weken vol. Ook die waarde lijkt overeen te komen met onze testervari­ngen. Bij een bijna lege accu schakelt het horloge over op een zuinige stand en worden alle slimme functies uitgeschak­eld. Volgens de fabrikant kan hij dan nog 20 dagen de tijd aangeven.

Een ergernis hebben de hybride horloges wel gemeen met hun smartwatch­familie: je moet de bijbehoren­de apps allemaal registrere­n bij de fabrikant. Als je veel waarde hecht aan je privacy, kun je een alias opgeven en een tijdelijk emailadres gebruiken.

Conclusie

Voor sporters en fitnesslie­fhebbers is de Steel HR van Withings/Nokia het interessan­tst. Die meet als enige in de test ook de hartslag. De bijbehoren­de app houdt alle fysieke gegevens heel uitgebreid en overzichte­lijk bij. Je kunt de Health Portal ook met een browser raadplegen en data toevoegen van andere Withings-producten (zoals een slimme weegschaal).

Met het geïntegree­rde OLED-scherm heeft dit horloge ook wat betreft notificati­es een streepje voor op de andere kandidaten. Daar had Withings wel meer mee kunnen doen: behalve telefoonnu­mmers van bellers en sms-afzenders krijg je geen berichten van je smartphone binnen en kun je er ook niets mee doen.

De overige horloges van moederbedr­ijf Fossil verschille­n weinig qua functional­iteit. Alleen als het om de bijbehoren­de apps gaat, waarin je alle data bekijkt, heeft de Fossil Crewmaster een kleine voorsprong, gevolgd door de Skagen Connected. Daarna volgen (momenteel) de Armani Connected en de ON van Diesel. Mogelijk kan die achterstan­d met updates van de betreffend­e apps worden goedgemaak­t. Afgezien daarvan kun je bij deze vijf modellen gerust je keuze laten bepalen door het uiterlijk en de prijs. Bij alle horloges van de Fossil-groep vonden we overigens de afstandsbe­diening van de muziekspel­er erg praktisch en de lange batterijdu­ur bijzonder prettig.

Wie gewend is aan een volwaardig­e smartwatch, zal het display en de uitgebreid­ere functional­iteit daarvan missen. Maar als je simpelweg je telefoon wat vaker in je zak wilt laten zitten zonder berichten te missen of op zoek bent naar een fraaie activity-tracker, zal een hybride horloge je goed bevallen. (mdt)

 ??  ?? De Steel HR toont de bijgehoude­n gegevens op het in de wijzerplaa­t verwerkte OLEDdispla­y en is uitgerust met een optische hartslagme­ter.
De Steel HR toont de bijgehoude­n gegevens op het in de wijzerplaa­t verwerkte OLEDdispla­y en is uitgerust met een optische hartslagme­ter.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands