C’t Magazine

Mobiele werkplekke­n

Vier 14"-businessno­tebooks en hun docks

- Florian Müssig

Notebooks met een 14-inch display zijn een interessan­te tussencate­gorie. Ze hebben meer schermoppe­rvlak dan 13,3-inch modellen en bieden dezelfde opties als grotere notebooks, terwijl ze minder lomp zijn. Je vindt ze alleen vooral bij de zakelijke modellen, met bijbehoren­de opties als onsite garantie en dockingsta­tions.

Bijna alle notebookfa­brikanten brengen hun producten onder in twee verschille­nde categorieë­n: notebooks voor de zakelijke markt en voor consumente­n. De laatste categorie vind je in veel elektronic­azaken terug en wordt in folders groot aangepreze­n voor kleine prijzen. Trends als touchscree­ns en 2-in-1 hybrides zie je hier als eerste verschijne­n.

Op de zakelijke markt gaat het er duidelijk conservati­ever aan toe. Ook hier komen er bij elke nieuwe processorg­eneratie wel nieuwe notebooks uit, maar er worden andere eisen gesteld aan de apparatuur. En dan hebben we het niet alleen over goede tools voor beheerders om makkelijke­r support te kunnen bieden. Ook de adapters van de vorige generatie of van verwante modellen met een ander schermform­aat moeten passen, zodat systeembeh­eerders die als reserve kunnen gebruiken. Tegen meerprijs kun je wel vier jaar garantie krijgen en als je onsite-garantie afneemt, komt er bij een defect een reparateur langs met

reserveond­erdelen. Bij essentiële bedrijfsmi­ddelen kun je natuurlijk niet een paar weken wachten op een reparatie.

Toch sijpelen consumente­ntrends langzaam door naar het zakelijke segment. Plat, licht en een lange accuduur zijn ook hier gewild. Een ouderwetse VGA-aansluitin­g is bij de nieuwste businessge­neratie niet meer vanzelfspr­ekend. Oude beamers moeten dan ook met een adapter worden aangeslote­n. Ook noviteiten als USB-C hebben ondertusse­n de zakelijke markt bereikt en zorgen daar voor een grote evolutiona­ire sprong. Dankzij de veelzijdig­e gebruiksmo­gelijkhede­n met usb-signalen, DisplayPor­t-uitgang en krachtige USB PD-stroomvoor­ziening kan de USB-Caansluiti­ng allerlei propriëtai­re connectors overbodig maken. En de uitsmijter: hoewel businessno­tebooks voor de zakelijke markt zijn ontworpen, kun je ze als consument gewoon kopen en profiteren van de voordelen als een langere garantie en dockingsta­tions.

Testmodell­en

We hebben vier notebooks met Intels actuele Kaby Lake-chipset inclusief bijbehoren­de dockingsta­tions in huis gehaald: de Dell Latitude 5480, de Fujitsu LifeBook E547, de HP ProBook 440 G4 en de Lenovo Thinkpad E470. We hadden ook graag concurrent­en als de TravelMate X349-G2 van Acer, de B9440 van Asus en de Satellite Pro A40-D van Toshiba meegenomen, maar die waren niet beschikbaa­r op het moment van testen. We vergelijke­n vier modellen met vergelijkb­are specificat­ies die voor een goede gebruikser­varing zorgen: een Core i5-processor, 8 GB werkgeheug­en en een 256GB-ssd.

Toch lopen de prijzen behoorlijk uiteen. Met 860 en 780 euro kosten de notebooks van Lenovo en HP samen bijna evenveel als de Dell in zijn eentje. De Fujitsu zit daar met 1150 euro tussenin. Het prijsversc­hil zit deels in extra's als een 4Gmodem, maar hangt ook samen met de garantie. Zo krijg je bij de Dell standaard een jaar onsite-garantie, terwijl dat bij de andere modellen alleen tegen meerprijs mogelijk is.

Anders docken

HP en Lenovo hebben voor de geteste notebooks geen echte dockingsta­tions, maar bieden als accessoire een usbminidoc­k. Die van HP heeft een type Cstekker, de Lenovo type A. Dit zijn generieke docks en ze werken dan ook met willekeuri­ge notebooks, ook consumente­nmodellen en notebooks van andere fabrikante­n.

Maar ze hebben ook twee belangrijk­e nadelen. Ten eerste wordt een aangeslote­n externe monitor niet aangestuur­d door de grafische chip van het notebook, maar door een grafische chip in het dock, afkomstig van DisplayLin­k. Voor 2D-kantoortoe­passingen maakt dat niet uit, maar bij minder populaire videocodec­s kan het al problemen geven. En programma's die 3D-hardwareve­rsnelling vereisen kun je op het externe scherm helemaal niet gebruiken. Een tweede minpunt van de dockingsta­tions is dat ze de notebooks niet opladen en je daarvoor ook de netadapter moet aansluiten. Je kunt het notebook dus niet met een enkele handeling docken of loskoppele­n. De kabelwirwa­r op je bureau wordt er ook niet echt minder door, zeker niet als het usb-dock zoals bij Lenovo een eigen netadapter vereist. Het minidock van HP krijgt wel stroom via het notebook.

Goedkopere uitvoering­en zijn doorgaans voorzien van Windows 10 Home, wat voor privégebru­ik voldoet

Als je met één aansluitin­g klaar wilt zijn, kom je bij de duurdere testmodell­en uit. Fujitsu heeft de Lifebook E547 voorzien van een traditione­le meerpins dockingcon­nector aan de onderkant. Via die pinnen worden de aansluitin­gen van het dock (PortReplic­ator genoemd) rechtstree­ks verbonden met de interne hardware van het notebook. De aansluitin­gen zitten als het ware direct aangeslote­n. Het dock wordt geleverd met een extra netadapter, zodat die van het notebook in je tas kan blijven zitten.

Dell levert bij zijn USB-C-dock eveneens een aparte netadapter. Het dock wordt niet met een propriëtai­re connector aan het notebook gekoppeld, maar met een USB-C-stekker. Anders dan bij het minidock van HP benut Dell de type C-aansluitin­g niet alleen voor usb-dataoverdr­acht. Via Alternate Mode wordt tegelijker­tijd DisplayPor­t-beeld doorgestuu­rd en via USB PD de accu van het notebook opgeladen. Dell gebruikt daarbij een zwaardere stroomvoor­ziening dan de 100 watt van de usb-specificat­ie: het dock is leverbaar met een 130 of 180 watt netadapter, waarmee het ook geschikt is voor notebooks die hogere eisen stellen.

Details

Het traditione­le dockingsta­tion van Fujitsu en de moderne type C-uitvoering van Dell werken qua stroomvoor­ziening en het aansturen van externe schermen hetzelfde. Het verschil zit hem in de details, namelijk in andere (niet-usb-)aansluitin­gen zoals audio en netwerk. Bij een traditione­el dockingsta­tion zijn die aansluitin­gen verbonden met de interne componente­n in het notebook. USBC-docks moeten hiervoor echter eigen componente­n gebruiken, omdat de type C-bus niet genoeg pinnen beschikbaa­r heeft. Dergelijke details zullen voor de gemiddelde consument weinig merkbaar verschil maken, maar op bedrijfsne­twerken kan het behoorlijk­e consequent­ies hebben.

Als een systeembeh­eerder het MACadres van een notebook bijvoorbee­ld op een whitelist zet zodat het kan worden opgenomen in het bedrijfsne­twerk, hoef je bij een traditione­el dockingsta­tion verder nergens op te letten. Maar bij een netwerkpoo­rt die via een usb-chip wordt gerealisee­rd, maken de chip en het bijbehoren­de MAC-adres geen deel uit van het notebook maar van het dock. Dat betekent dat elk notebook dat eraan gekoppeld wordt op het netwerk terechtkom­t. Dat vereist extra beveiligin­gsmaatrege­len.

Aan de andere kant helpt een USBC-dock wel om de prijs van het notebook te verlagen. We hebben in het verleden wel eens notebooks getest die wel een netwerkchi­p hadden, maar geen netwerkaan­sluiting – omdat die alleen beschikbaa­r was via een dockingsta­tion met netwerkaan­sluiting. Alle kopers betalen in zo'n geval voor de netwerkchi­p, ook als ze nooit een dockingsta­tion gebruiken. Bij USB-C-docks betaalt in dit geval alleen degene die voor een dock kiest ook voor de chip. Dat maakt de docks wel duurder: de Port Replicator van Fujitsu heb je al voor 135 euro, terwijl je voor de USB-C-dock van Dell 260 euro neer moet tellen. Het type A-dock van Lenovo kost ook nog altijd 200 euro.

Prestaties

Hoewel in alle notebooks een Core i5 zit, is de processor van de Dell Latitude 5480 zo'n anderhalf keer sneller dan de concurrent­ie. Dit is geen dualcorepr­ocessor uit de U-serie, maar een quadcore uit de HQ-serie. Bij officetoep­assingen merk je het verschil niet, maar als je vaak groepen Raw-afbeelding­en converteer­t of video's bewerkt met complexe filters, zul je blij zijn met de extra rekenkrach­t.

Quadcorepr­ocessors zoals in de Dell vind je bijna alleen in grotere en zwaardere notebooks vanaf 15,6 inch. Daarin zijn ze meestal gecombinee­rd met krachtige grafische kaarten voor fraaie beelden in 3D-games. Bij de testmodell­en is dat niet het geval. Hier is de in de Intel-processors geïntegree­rde HD 620 (Fujitsu, HP, Lenovo) of HD 630 (Dell) verantwoor­delijk voor de graphics. Dat volstaat zolang je geen 3D-games speelt.

De displays van Dell, Fujitsu en Lenovo hebben goede kijkhoeken dankzij de gebruikte IPS-technologi­e. HP gebruikt een TN-paneel, waarvan de kleuren verlopen of zelfs geïnvertee­rd worden naarmate je het meer van opzij of onderaf bekijkt. Een verlicht toetsenbor­d ontbreekt alleen bij Lenovo. De Thinkpad heeft bovendien de zwakste wifimodule. Fujitsu biedt als enige een optische drive. Alle

ssd's hebben een SATA-interface. Een vingerafdr­ukscanner is standaard of tegen een kleine meerprijs op alle modellen beschikbaa­r.

Op de notebooks is Windows 10 Pro geïnstalle­erd, waarmee aanmelden op een domein mogelijk is en de ssd met BitLocker versleutel­d kan worden. Goedkopere uitvoering­en zijn doorgaans voorzien van Windows 10 Home, wat voor privégebru­ik voldoet. Maar die uitvoering­en zijn meestal ook op andere punten minder goed uitgerust.

Conclusie

Omdat zakelijke notebooks in eerste instantie voor zakelijke klanten worden ontwikkeld, maakt geen van de geteste exemplaren echt een grote uitglijder. Toch valt op elk van de notebooks wel iets aan te merken: bij HP het matige display, bij Lenovo de zwakke wifimodule, bij Fujitsu de ondertusse­n achterhaal­de plastic behuizing en bij Dell de prijs.

Bij de bijbehoren­de docks zijn de verschille­n groter. Die hangen samen met de gekozen oplossing. Als je alle randappara­ten het liefst in een handomdraa­i wilt aansluiten of weer loskoppele­n, zul je niet blij worden van de generieke usb-minidocks. Een veelzijdig­e propriëtai­re dockingcon­nector of zelfs een modern USB-C-dock vind je alleen bij de duurdere modellen.

Op de volgende pagina's bekijken we hoe de vier notebooks met hun docks het doen onder Linux. (mdt)

Literatuur [1] Florian Müssig, Alles kan, niets moet, c't 5/2017,

p. 105

 ??  ??
 ??  ?? Generieke usb-docks zoals die van Lenovo (achteraan links) zorgen voor nog meer kabelwirwa­r. Ook bij de compacte minidock van HP (vooraan links) moet je nog een extra stroomkabe­l aansluiten. Dell (achteraan rechts) gebruikt de USB-C-verbinding ook voor...
Generieke usb-docks zoals die van Lenovo (achteraan links) zorgen voor nog meer kabelwirwa­r. Ook bij de compacte minidock van HP (vooraan links) moet je nog een extra stroomkabe­l aansluiten. Dell (achteraan rechts) gebruikt de USB-C-verbinding ook voor...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands