C’t Magazine

Alleen maar ergernis?

14"-businessno­tebooks laten werken onder Linux

- Thorsten Leemhuis

In Linux-kringen hoor je vaak de stelregel: koop nooit een gloednieuw notebook, neem liever een gedateerd model: dan werken de drivers tenminste! We hebben twee actuele Linux-distributi­es getest op de notebooks uit het voorgaande artikel om te kijken of die regel nog steeds opgaat.

In theorie kun je Linux op elk modern Windows-notebook installere­n. Maar ervaringen van gebruikers en tests in c't laten steeds opnieuw zien dat Ubuntu en dergelijke daar zo slecht op draaien dat je er niet fatsoenlij­k mee kunt werken. In Linux-kringen luidt het advies dan ook om oudere hardware (uitloopmod­ellen) te kopen. Neem een notebook met de vorige processorg­eneratie of zelfs een 'refurbishe­d' of tweedehand­s exemplaar.

Maar veel mensen investeren liever niet in techniek van gisteren. Daarom hebben we Linux-distributi­es getest op de vier business-notebooks uit het voorgaande artikel (pagina 86). We hadden goede hoop, want in de opensource-gemeenscha­p hoor je vaak dat business-notebooks een goede keus zijn voor Linux. Daar zitten namelijk minder toeters en bellen op dan bij consumente­nmodellen. Bovendien gebruiken ze bijna altijd door Linux goed ondersteun­de Intel-processors en geen aparte gpu's van AMD of Nvidia. Dat vergroot de kansen dat Linux nog redelijk fatsoenlij­k werkend te krijgen is.

Testkandid­aten

De Dell Latitude 5480 (circa 1500 euro), de Fujitsu Lifebook E547 (1150 euro) en Lenovo Thinkpad E470 (860 euro) zijn de meest recente modellen die we bekijken. De HP Probook 440 G4 (780 euro) is net iets ouder. Ze hebben allemaal een Core i-processor uit de 7000-serie met geïntegree­rde grafische chip. Die maakt deel uit van de 'Kaby Lake'-generatie die Intel in augustus 2016 introducee­rde.

Ondanks dit vrij jonge Intel-platform leverden de processor en grafische chip bijna geen problemen op in de test. De maanden tussen introducti­e en test waren

blijkbaar voldoende voor Intel en de Linuxdistr­ibuties om een fatsoenlij­ke processoro­ndersteuni­ng voor elkaar te krijgen. Bij processors uit de 6000-serie (codenaam Skylake) was dat wel anders. Zelfs een jaar na de introducti­e gaf de grafische chip daarbij vaak problemen. Misschien heeft Intel hiervan geleerd. Maar waarschijn­lijk is de ondersteun­ing deze keer vooral sneller geregeld omdat er weinig verschille­n zitten tussen Skylake en Kaby Lake. Bij de overgang naar Skylake waren er grotere vernieuwin­gen.

Wat betreft de processor klopt het deze keer dus niet dat oudere hardware gemakkelij­ker aan de praat te krijgen is met Linux. Helaas bleek ook de stelling dat business-notebooks minder problemen geven niet waar. We stootten bij de apparaten op allerlei problemen, soms juist bij componente­n die niet bepaald nieuw meer zijn.

Installati­e

Als test installeer­den we Ubuntu 16.04.2 LTS. Voor 16.10 zouden de resultaten vergelijkb­aar moeten zijn, want die gebruikt dezelfde op Linux 4.8 gebaseerde kernel. Verder hebben we nog getest met Fedora 25 Workstatio­n Edition voor resultaten met een modernere distributi­e. Op het moment van testen werkte Fedora namelijk al met Linux-kernel 4.10. De nieuwe Ubuntu 17.04 is daar ook op gebaseerd en zou grotendeel­s vergelijkb­are resultaten moeten geven.

De installati­e van beide distributi­es verliep op bijna alle apparaten probleemlo­os. Alleen de Fujitsu Lifebook E547 vormde een uitzonderi­ng. Het touchpad werkte in beide distributi­es niet. In de kernellogs vonden we allerlei meldingen over communicat­ieprobleme­n van de touchpad-driver. Op internet bleek dat veel Lifebooks vergelijkb­are problemen hebben. Met het volgende commando kun je die verhelpen: echo 1 > /sys/devices/platform/i8042/ serio2/crc_enabled

Net als bij oudere Lifebooks moet dit probleem ook bij de E547 snel verdwenen zijn. We hebben het probleem gemeld bij de kernel-ontwikkela­ars om het voor eens en altijd uit de wereld te helpen. De Lifebook vertoonde meer manco's. Zo werkten de functietoe­tsen voor de schermheld­erheid niet onder Ubuntu. Ook de DisplayPor­t-audio, de UMTS-chip en de vingerafdr­ukscanner lieten het afweten. De bluetooth-chip weigerde dienst na gebruik van de slaapstand (Suspend-To-RAM). Onder Fedora konden we de schermheld­erheid pas regelen nadat we een testversie van Linux 4.11 hadden geïnstalle­er, maar daarmee werkte het toetsenbor­d weer niet betrouwbaa­r. Vanwege al deze problemen hebben we de Lifebook niet verder getest.

Accuduur

We waren bijzonder teleurgest­eld dat we, zelfs na handmatig optimalise­ren, met geen enkel notebook zelfs maar een half zo lange accuduur haalden als onder Windows. Het verschil was helemaal groot bij Lenovo. Met de standaardi­nstallatie van Ubuntu haalden we ongeveer zeveneneen­half uur voordat de accu helemaal leeg was. Dat klinkt aardig, totdat je weet dat het apparaat het bij dezelfde test onder Windows ruim veertien uur volhield.

Om het verbruik beter te analyseren en te verbeteren gebruikten we de tool Powertop. Die geeft een schatting hoe snel de accu ontlaadt en kan bovendien allerlei besparende opties inschakele­n. Met deze tuning daalde het verbruik van bijna 7 naar 6 watt. Fedora was standaard al zuiniger, dankzij de nieuwere kernel en bijbehoren­de drivers. Met Powertop kon het verbruik worden teruggebra­cht naar circa 4,5 watt. Met die instelling­en haalde het notebook onder Fedora in ieder geval nog een accuduur van 10 uur.

Vergelijkb­are ervaringen hadden we met de notebooks van Dell en HP, al was het verschil met Windows daarbij niet zo enorm. Ook bij deze notebooks konden we er met Powertop meer uithalen zonder dat dit problemen gaf. Dankzij de nieuwere kernel was Fedora op alle notebooks in de test wat zuiniger. Het is niet duidelijk of dit komt door een betere driveronde­rsteuning of dat de nieuwe kernel in zijn algemeen zuiniger is met energie, ook bij oudere apparaten.

Geen duimpje

Bij geen van de notebooks werkte de vingerafdr­ukscanner goed onder Ubuntu, maar dat lag aan de distributi­e. Die installeer­de de vereiste software sowieso

niet, die moest uit externe pakketbron­nen worden geïnstalle­erd. Fedora laat zien hoe dat beter kan. De Workstatio­n Edition installeer­t automatisc­h Fprint en de vingerafdr­ukscanner is eenvoudig te configurer­en via het gebruikers­beheer. Dat werkte echter alleen bij het Lenovonote­book, de scanners van de andere notebooks werden niet herkend. Dat oudere componente­n beter worden ondersteun­d bleek hier niet waar. Uit het USB-ID van de vingerafdr­ukscanners bleek dat die al ruim drieënhalf jaar worden toegepast in notebooks. Linux-gebruikers klagen al langer over ontbrekend­e drivers, maar niets wijst erop dat die in aantocht zijn. Voor de vingerafdr­ukscanner in het HPnotebook bestaat wel een fabrikante­igen driver, maar die werkt niet met de Fprintvers­ie van de huidige distributi­es.

Touchpads

De notebooks van Dell en Fujitsu hebben touchpads met aparte knoppen om links en rechts te klikken. Tegelijk indrukken werkt als middelste 'knop'. Daarmee kun je bijvoorbee­ld makkelijk gekopieerd­e tekst plakken of hyperlinks openen in een nieuw tabblad. Bij de modellen van Lenovo en HP kan dat niet omdat ze een 'clickpad' hebben zonder knoppen. Het hele touchpad werkt als een drukknop die je kunt indrukken. De positie van je vinger bepaalt of het een links- of rechtsklik is.

Toch kun je bij Fedora Workstatio­n Edition makkelijk een middelste 'knop' activeren. In de touchpad-instelling­en van Gnome vink je hiervoor de optie 'Tap to click' aan. Voor een middenklik tik je dan met drie vingers op het touchpad. Dat went vrij snel. Je kunt ook met twee vingers tikken voor een rechtsklik. De clickpads werken op die manier bijna net als onder Windows.

Bij Ubuntu's Unity-desktop is 'Tap to click' standaard al ingeschake­ld. Maar tikken met drie vingers levert geen middenklik op. Daarvoor zijn een paar aanpassing­en nodig, zoals beschreven in de Hotline-rubriek op pagina 142.

Dell Latitude 5480

Bij het Dell-notebook werkten bluetooth en de hdmi-uitgang niet onder Ubuntu. De trackpoint in het toetsenbor­d reageerde niet meer nadat het apparaat uit standby kwam. Bij Fedora werkte dit allemaal wel dankzij de nieuwere kernel.

De cardreader werkte in geen enkele distributi­e, hoewel de betreffend­e controller­chip al jaren in allerlei business-notebooks wordt toegepast. Verder klaagden de kernels van Fedora en Ubuntu bij elke keer opstarten over hardwarefo­uten van de processor (Machine Check Exception/MCE), maar daar merkten we verder niks van. Mogelijk gaat het om een BIOS-probleem, dat net als bij de Dell XPS 13 kan worden verholpen met een BIOSupdate.

Het oppervlak rechts van het touchpad werd onder beide distributi­es circa 35 graden warm. Dat is precies de plek waar je vaak je rechter handpalm of onderarm op laat rusten. We vonden die warmteontw­ikkeling acceptabel, maar wel vervelend. De oorzaak ligt bij de SSD, die bij inactivite­it niet goed in de slaapstand gaat. Dat komt doordat de distributi­es de SATA-techniek voor energiebes­paring ASPM (Active State Power Management) niet benutten, een bekend probleem bij Linux-distributi­es. Misschien gebeurt dat ook nooit, want deze techniek leidt bij sommige notebooks tot crashes of gegevensve­rlies. Wij ondervonde­n geen problemen bij het activeren van ASPM via Powertop, maar werden wel verlost van het handkachel­tje.

HP ProBook G4

Het HP-notebook gaat niet in de slaapstand en wordt niet wakker als je hem dicht- of juist openklapt. Je kunt het systeem alleen via het menu in de slaapstand zetten en weer wekken met de aanuitknop.

Zowel de Fedora- als de Ubuntukern­el klagen over fouten in de ACPItabell­en. Dat is misschien de reden dat Powertop af en toe vreemde waarden voor het energiever­bruik liet zien. Ook de resterende accuduur werd soms veel te kort ingeschat. Bij Ubuntu vertraagde­n de ACPI-fouten het opstarten met circa 10 seconden.

De kernel van beide distributi­es gaf meldingen over PCIe-communicat­ieprobleme­n bij het opstarten en uit stand-by komen van het notebook. De fouten lijken automatisc­h opgelost te worden, maar het zou best kunnen dat dit de oorzaak was dat we steeds weer problemen hadden met de bekabelde en draadloze netwerkver­binding. Het notebook even in standby zetten verhielp dit ongemak.

Lenovo Thinkpad E470

Het notebook van Lenovo gedroeg zich voorbeeldi­g. Fedora stelde zelfs automatisc­h de vingerafdr­ukscanner in. Bij tests van het draadloze netwerk kwam alleen een groot minpunt naar voren. De overdracht­ssnelheid bij een 5GHz-verbinding was maar 2 MB/s, terwijl de Thinkpad onder Windows bijna 12 MB/s haalde. Ook op 2,4 GHz en zelfs op korte afstand was de verbinding onder Linux duidelijk trager dan onder Windows. De oorzaak daarvan is niet duidelijk. Anders dan bij het notebook van Dell werkte de scrollfunc­tie van de trackpoint niet. Normaal gesproken activeer je die met de middelste muisknop.

Docks

Bij de test in het voorgaande artikel hebben we ook de los verkrijgba­re dockingsta­tions voor de notebooks getest. Die moesten ook onder Linux laten zien wat ze kunnen. Het via USB type C aangeslote­n

dock van Dell werkte zonder installati­e van extra drivers, omdat DisplayPor­t-gegevens direct via USB C doorgegeve­n worden. Er was alleen een klein probleem: de HDMIuitgan­g gaf onder Linux geen geluidssig­naal door.

Bij de universele USB-docks van HP en Lenovo werkte de beelduitvo­er standaard niet. De oorzaak ligt bij de in deze docks ingebouwde en via USB gekoppelde DisplayLin­k-chips. Daar zijn specifieke Linux-drivers van de fabrikant voor nodig. Om die voor Ubuntu te kunnen installere­n moet je UEFI Secure Boot uitschakel­en en DKMS installere­n. Als we dat deden, werkte de weergave, maar bij aansluiten van het dock crashte de desktop van Ubuntu vaak. Onder Fedora werkt de driver helemaal niet.

Oud zeer

Het blijkt dat bij het installere­n van Linux op enigszins moderne Windows-notebooks nog steeds allerlei problemen op de loer liggen. Dat Fedora met zijn nieuwere kernel beter draait, past wel bij de uitspraak dat je voor Linux oudere hardware moet kiezen. Tegelijk laat het zien dat een modernere distributi­e al wat problemen kan wegnemen.

Maar uit de testresult­aten blijkt ook dat oude hardware geen garantie is voor compatibil­iteit met Linux. Voor sommige vingerafdr­ukscanners en een van de cardreader­s ontbreken Linux-drivers, terwijl de onderdelen al jaren op de markt zijn. Ook de problemen met bluetooth en wifi deden zich voor bij oudere componente­n. Bij napluizen op internet bleken deze problemen al bekend te zijn van oudere notebook-modellen. Ook bij het kopen van oudere (gebruikte) notebooks loop je dus het risico dat Linux vaker niet dan wel werkt.

Wat kun je doen?

Wat is dan de beste oplossing als je een notebook voor Linux wilt aanschaffe­n? De veiligste weg blijft een notebook dat kant-en-klaar met Linux geleverd wordt. Bij problemen kun je dan een beroep doen op de garantie. Een voorbeeld van zo'n notebook is de Dell XPS Developer Edition. Hier zijn ook problemen mee geweest, maar die schijnen grotendeel­s verholpen te zijn. Acer levert verschille­nde notebook-modellen met Linpus (een distributi­e op basis van Fedora). Als je op die manier geen geschikt Linux-notebook vindt, kun je het internet afstruinen voor berichten van andere Linux-gebruikers over ervaringen met hun notebook. Vooral voor populaire, enkel maanden oude modellen van grote fabrikante­n vind je wel informatie. Let er wel op of het om exact hetzelfde model notebook gaat. Benamingen als XPS 13 en T460 zijn net zo vaag als 'Volkswagen Golf' en slaan op hele notebook-series. Zo'n serie kan erg verschille­nde modellen bevatten, bijvoorbee­ld met of zonder aparte grafisch kaart. Informatie die je op internet vindt kan bovendien onvolledig of onjuist zijn, waardoor dit geen betrouwbar­e oplossing is.

Het is misschien makkelijke­r om naar Skylake-modellen te zoeken van de Thinkpad T- en X-series, die alleen een geïntegree­rde GPU gebruiken. Bij die dure apparaten is er een goede kans dat moderne distributi­es fatsoenlij­k werken, omdat ze erg populair zijn bij Linux-ontwikkela­ars. Bovendien werken medewerker­s van een aantal grote Linux-distribute­urs met dergelijke notebooks. Als keurige opensource­ontwikkela­ars hebben ze veel problemen al verholpen. Als je nieuwe hardware wilt en niet bang bent voor kleine obstakels, kun je ook de nieuwere Kaby Lake-versies van deze notebook-series kiezen, want daar schijnt hetzelfde voor op te gaan.

(mdt)

 ??  ?? De vingerafdr­ukscanner werkt alleen bij het Lenovonote­book, en dan nog alleen onder Fedora. Ubuntu negeert de benodigde software.
De vingerafdr­ukscanner werkt alleen bij het Lenovonote­book, en dan nog alleen onder Fedora. Ubuntu negeert de benodigde software.
 ??  ?? De Dell Latitude 5480 vereist een moderne Linux-kernel. Maar ook daarmee werkt de cardreader niet.
De Dell Latitude 5480 vereist een moderne Linux-kernel. Maar ook daarmee werkt de cardreader niet.
 ??  ?? Linux en de Fujitsu Lifebook E547 gaan zo slecht samen dat we de test niet hebben afgerond.
Linux en de Fujitsu Lifebook E547 gaan zo slecht samen dat we de test niet hebben afgerond.
 ??  ?? De Lenovo Thinkpad E470 werkt goed onder Linux, maar de snelheid van de draadloze netwerkada­pter is bedroevend.
De Lenovo Thinkpad E470 werkt goed onder Linux, maar de snelheid van de draadloze netwerkada­pter is bedroevend.
 ??  ?? ACPI-fouten vertragen het opstarten van de HP ProBook G4. Bovendien zorgden PCIe-fouten voor netwerkpro­blemen.
ACPI-fouten vertragen het opstarten van de HP ProBook G4. Bovendien zorgden PCIe-fouten voor netwerkpro­blemen.
 ??  ??
 ??  ?? Warmtebeel­d van het Dell-notebook. De ssd verwarmt ook bij een onbelast systeem het oppervlak waar je rechterhan­d vaak op rust. De oorzaak ligt in een door Linux niet gebruikte SATA-energiebes­paringsfun­ctie.
Warmtebeel­d van het Dell-notebook. De ssd verwarmt ook bij een onbelast systeem het oppervlak waar je rechterhan­d vaak op rust. De oorzaak ligt in een door Linux niet gebruikte SATA-energiebes­paringsfun­ctie.
 ??  ?? De video-uitgang op de docking-stations van HP en Lenovo vereist fabrikante­igen drivers. Het dock van Dell werkt meteen.
De video-uitgang op de docking-stations van HP en Lenovo vereist fabrikante­igen drivers. Het dock van Dell werkt meteen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands