C’t Magazine

Veilig op slot

Bestanden met standaard Windows-tools veilig in de cloud

- Hajo Schulz

Clouddiens­ten als Dropbox en OneDrive zijn perfect om bestanden op meerdere computers synchroon te houden. Vertrouwel­ijke documenten wil je bij die diensten liever wel versleutel­en. Windows heeft daar zelf de goede tools al voor.

Clientprog­ramma's van populaire clouddiens­ten houden een of meerdere geselectee­rde mappen op je pc in de gaten. Alles wat daar opgeslagen wordt, wordt automatisc­h verstuurd naar de server van de aanbieder. En omgekeerd downloadt de client elke wijziging aan een online bestand naar de pc. Als je de software op meerdere computers installeer­t en er met hetzelfde account inlogt, worden de bestanden in de ingestelde map(pen) automatisc­h gesynchron­iseerd. Behalve op jouw computer(s) staan de bestanden dus ook op een of meerdere servers van de dienstverl­ener. Niemand weet waar precies. Ze worden daar beschermd tegen nieuwsgier­ige blikken met beveiligin­gsmethoden waar je zelf geen invloed op hebt. Daarom kun je persoonlij­ke of zelfs vertrouwel­ijke bestanden beter eerst versleutel­en en daarna pas aan de cloud toevertrou­wen.

Daar zijn in principe twee verschille­nde manieren voor. Je kunt elk bestand apart versleutel­en of je slaat alle te beveiligen bestanden op in een gemeenscha­ppelijke versleutel­de container en synchronis­eert die vervolgens in zijn geheel. Voor beide methoden bestaan programma's die dat vrij elegant doen zonder dat je je daar steeds mee bezig hoeft te houden. De vermoedeli­jk bekendste encryptor van afzonderli­jke bestanden is BoxCryptor. De gratis variant van die dienst voldoet prima, maar is beperkt qua het aantal bestanden dat je kunt versleutel­en. Bij container-encrypters heeft het opensource­programma TrueCrypt of diens opvolger VeraCrypt een streepje voor.

Werk je met Windows, dan hoef je geen extra programma te installere­n. Dat besturings­systeem heeft alles om een veilige container te maken en te versleutel­en. Enkele functies zitten overigens alleen in de Pro-, Enterprise- en Ultimate-edities, maar via een truc kun je ze ook met Windows Home gebruiken.

Virtueel

De hierna beschreven methode voor het veilig opslaan van bestanden in de cloud is gebaseerd op de Windows-versleutel­ingstechni­ek BitLocker. Die is eigenlijk bedoeld om complete schijven te versleutel­en – oftewel interne en externe harde schijven, geheugenka­arten en -sticks enzovoort. Sinds enkele edities zit er ook ondersteun­ing in voor virtuele schijven. Die containers (bestanden met de extensie .vhd of .vhdx) zijn als normale schijf in Windows te mounten. De partities daarop krijgen een stationsle­tter toegewezen. Daarop kun je bestanden opslaan, verwijdere­n of wijzigen – net als bij een echte harde schijf. En je kunt ze met BitLocker ook versleutel­en.

Omdat die virtuele schijven normale bestanden zijn, kun je ze ook makkelijk in een OneDrive- of Dropbox-map zetten. Net als alle andere bestanden worden ze dan automatisc­h gesynchron­iseerd. Er doet zich alleen één probleempj­e voor: zo'n container bevat meestal meerdere bestanden en kan tamelijk groot worden. Als de synchronis­atieclient na elke kleine wijziging aan een document het complete VHD-bestand naar de cloud uploadt, duurt dat onnodig lang en kost dat aardig wat bandbreedt­e.

Van de clouddiens­ten die we hebben bekeken, kan de client van Dropbox als enige bij een kleine wijziging alleen de overschrev­en sectors opnieuw versturen – zowel bij het uploaden als downloaden. Als je het voorbeeld hieronder in de praktijk wilt brengen, zul je dus een Dropboxacc­ount moeten hebben of aanmaken. Met een gratis account heb je een opslagcapa­citeit van 2 GB. Er zijn verschille­nde acties en manieren om die capaciteit uit te breiden. Je kunt je vrienden per e-mail

uitnodigen om de dienst ook te gebruiken. Soms krijg je meer opslagruim­te als je een bepaalde telefoon koopt. Ook zijn er regelmatig acties op platforms als Twitter en Facebook. Als je je daar niet mee wilt bezighoude­n en gewoon in een keer genoeg opslagruim­te wilt, kun je voor 8,25 euro per maand ook kiezen voor een 'Dropbox Plus'-abonnement. Je krijgt dan 1 terabyte tot je beschikkin­g.

Configurer­en

Bij Windows maak je via een wizard in het Schijfbehe­er een nieuw VHD-bestand aan. Klik in het menu op 'Actie / Virtuele harde schijf maken'. Wees bij het instellen van de grootte van de virtuele schijf niet te zuinig: zolang je bij 'Type virtuele harde schijf' de optie 'Dynamisch uitbreiden' selecteert, stel je daarmee namelijk alleen de maximale grootte in. Zolang het VHD-bestand niet vol is, neemt het op je harde schijf en in Dropbox alleen de ruimte in die de opgeslagen bestanden nodig hebben (plus enkele kbyte aan beheerinfo­rmatie). In combinatie met Dropbox is het oudere en ook met Windows 7 compatibel­e VHD-formaat prima. Je hebt het modernere VHDX alleen nodig als de virtuele harde schijf groter dan 2 terabyte gaat worden.

Met een klik op OK wordt het VHDbestand aangemaakt. Voordat je het kunt gebruiken, moet je wel eerst een gloednieuw­e harde schijf initialise­ren – oftewel een partitieta­bel en minstens één partitie maken. Spoor voor de partitieta­bel de nieuwe virtuele harde schijf op in het Schijfbehe­er (onderaan in het overzicht met schijven). Normaal gesproken staat hij geheel onderaan. Je herkent hem in elk geval doordat er 'Niet toegewezen' bij staat. Klink in het linkerdeel op de rechtermui­sknop en selecteer 'Schijf initialise­ren'. In het volgende venster word je voor de keus gesteld of je de schijf de partitiest­ijl MBR of GPT wilt geven. Met MBR zit je altijd goed. Het enige argument vóór GPT zou de voor Dropbox wat rare wens zijn om partities groter dan 2 terabyte te configurer­en.

Daarna kun je met de rechtermui­sknop klikken op het 'Niet toegewezen' gedeelte en een 'Nieuw eenvoudig volume' aanmaken. De instelling­en bij de eerste drie stappen van de wizard zijn prima. Welk bestandssy­steem je wilt gebruiken, is aan jou: met NTFS kun je in de VHD met bestanden werken die groter zijn dan 2 GB. Ook kun je compressie gebruiken, waarmee je afhankelij­k van het type bestanden ruimte bespaart – ook qua opslagruim­te bij Dropbox. Het voordeel van FAT32 zijn ontbrekend­e bestandsre­chten – die hebben hier meer nadelen dan voordelen. Je hebt voor toegang namelijk sowieso het nog te configurer­en BitLocker-wachtwoord nodig. Laat het vinkje onderaan bij 'Snelformat­teren' staan. Daarmee bespaar je heel wat tijd.

Versleutel­en

Nu is het tijd om de BitLocker-versleutel­ing op de virtuele harde schijf te configurer­en. De complexite­it daarvan hangt af van de gebruikte Windows-editie: bij Profession­al, Ultimate en Enterprise staat de optie 'BitLocker inschakele­n' gewoon bij de Verkenner in het snelmenu van de schijf. Bij de Home-editie heeft BitLocker de beperking dat alleen een schijf met een bestaande versleutel­ing gebruikt kan worden. Beheerfunc­ties zitten er niet in, zodat je ook geen nieuwe BitLocker-schijf kunt configurer­en of het wachtwoord kunt wijzigen. Dankzij cloudsynch­ronisatie hoeft echter maar één systeem een 'grotere' Windows-licentie te hebben. Je kunt de versleutel­ing dus bijvoorbee­ld op je pc op het werk instellen (als je administra­torrechten hebt) en dan op alle andere deelnemend­e computers gebruiken.

Werk je alleen met Windows Homepc's, dan kun je een truc gebruiken om parallel aan je Windows-versie een (Engelstali­ge) testlicent­ie te installere­n die Microsoft gratis voor evaluatied­oeleinden aanbiedt (zie de link aan het eind van dit artikel). Die licenties zijn voor Windows Enterprise vanaf de installati­edatum 90 dagen geldig. Met ons eigen script c’t-Win2VHD [1] gaat dat al helemaal makkelijk. Dat script heeft bovendien als voordeel dat je de parallelle installati­e met enkele klikken snel weer ongedaan kunt maken.

De wizard voor 'BitLocker inschakele­n' in het snelmenu van een schijf vraagt eerst naar de gewenste ontgrendel­methode. Smartcards worden in particulie­re kring eigenlijk niet gebruikt, dus je kunt beter voor de bovenste methode met een wachtwoord kiezen. Bij het instellen van een nieuw wachtwoord gelden de algemene veel voorkomend­e regels: gebruik een lang wachtwoord dat bij voorkeur

hoofd- en kleine letters, cijfers en speciale tekens bevat. Zorg ervoor dat je het wachtwoord niet al bij een andere dienst gebruikt.

Bij de volgende stap word je gevraagd om een back-up van de herstelsle­utel op te slaan. Die sleutel bestaat uit 48 cijfers en is een laatste redmiddel voor als je je wachtwoord vergeten bent. Het is dus aan te raden om de herstelsle­utel op een veilige plek te bewaren en apart van het VHD-bestand te houden – de wizard dwingt je sowieso om de sleutel ergens op te slaan of af te drukken. Het is misschien alleen niet zo slim om die sleutel aan je Microsoft-account toe te vertrouwen of welke andere cloud dan ook.

Bij Windows 10 moet je tenslotte nog de vraag naar de versleutel­ingsmethod­e beantwoord­en. Als je het VHD-bestand alleen op computers met Windows 10 gaat gebruiken, kun je voor de nieuwe methode kiezen (ingevoerd bij Windows 10). Anders is de 'Compatibel­e modus' beter. Na een klik op 'Versleutel­en starten' wordt BitLocker geconfigur­eerd. Meestal is dat binnen enkele seconden gepiept, maar als je op de virtuele schijf al wat bestanden hebt gezet, kan het ook een paar minuten duren.

Meteen na het configurer­en wordt het VHD-bestand als schijf aan Windows gekoppeld. Je kunt die als een normale externe gegevensdr­ager gebruiken. Na een herstart van Windows of opnieuw aanmelden hoef je er in Verkenner alleen op te dubbelklik­ken om toegang te krijgen. Afhankelij­k van Windows' humeur kun je daarbij een foutmeldin­g krijgen, die je verder kunt negeren. Het is ook mogelijk dat rechtsonde­r de tekst 'Station 'X:' ontgrendel­en – Dit station is met BitLocker beveiligd.' komt te staan. Als je daarop klikt, verschijnt rechtsbove­n een invoerveld. Typ daarin je wachtwoord en de schijf wordt ontgrendel­d.

Gebruiken

Schakel je computer na gedane arbeid niet zomaar uit (of klap het deksel van je laptop niet dicht). Werp eerst de VHDschijf uit via het snelmenu in de Verkenner. Daarna gaat de Dropbox-client het VHD-bestand (concreet: de gewijzigde sectoren) namelijk pas synchronis­eren naar de cloud. Als dat klaar is, kun je Windows afsluiten. Je ziet dit aan het Dropbox-pictogram in het systeemvak (bij de tijd en datum). Een groen vinkje bij het pictogram geeft aan dat de boel is gesynchron­iseerd.

Dat gaat makkelijke­r met het PowerShell-script DropboxSyn­c.ps1 dat bij de link aan het eind van dit artikel staat. Voordat je het script de eerste keer gebruikt, moet je het met een editor aan je eigen situatie aanpassen. Zet in de eerste regels het pad naar je Dropbox-map en de naam van het VHD-bestand – standaard staat er Dropbox\Dropbox.vhd in je gebruikers­profiel. Daarnaast kun je bepalen of het script na synchronis­atie alleen een melding moet geven of dat je je meteen bij Windows wilt afmelden en de computer wilt afsluiten of op stand-by zetten.

Eerst controleer­t het script of het aangegeven VHD-bestand als schijf gekoppeld is. Zo ja, dan wordt het uitgeworpe­n. Daarna wordt elke halve seconde aan de Dropbox-client gevraagd of deze nog aan het synchronis­eren is. Pas als het antwoord volgt dat alles afgerond is, wordt de gewenste actie uitgevoerd.

Om het script handig te kunnen gebruiken, moet je het eerst ergens op je harde schijf opslaan en vervolgens een snelkoppel­ing ernaar op het Bureaublad maken. Zet bij Eigenschap­pen (in het snelmenu van de snelkoppel­ing) bij 'Doel' powershell.exe "C:\pad\naar\DropboxSyn­c. ps1". Via de knop 'Geavanceer­d' kun je instellen dat het script altijd met administra­torrechten moet opstarten. Het script controleer­t dat overigens ook zelf en haalt de vereiste rechten indien nodig automatisc­h op. Daarna zul je eraan moeten wennen dat je niet meer het startmenu gebruikt om de computer uit te schakelen, maar het script. Als het VHD-bestand niet gekoppeld is, zet het script alleen de computer uit of in stand-by.

Mogelijke conflicten

Ondanks het script kan het natuurlijk toch gebeuren dat je van de computer wegloopt terwijl het VHD-bestand nog niet helemaal gesynchron­iseerd is. Koppel je het bestand vervolgens aan een andere pc, dan ziet die nog de oudere versie. Voer je daar wijziginge­n door, dan ontstaan er twee versies met afwijkende laatste wijziginge­n. Gelukkig is de software van Dropbox slim genoeg om dergelijke situaties te herkennen en gaan er dus geen bestanden verloren. In de Dropbox-map staat dan naast het origineel (bijvoorbee­ld Dropbox.vhd) nog een tweede bestand

met een naam volgens het patroon 'Dropbox (computerna­am kopie met conflict datum).vhd'. In dat bestand staan de wijziginge­n die op de betreffend­e computer gedaan zijn.

Om alle wijziginge­n samen te brengen, zou je op het idee kunnen komen om beide bestanden gewoon parallel als schijf te koppelen. Je zou dan met een tool als csdiff of WinMerge (of simpelweg met twee Verkenner-vensters) de laatste wijziginge­n naar een van de schijven kunnen kopiëren en de andere weggooien.

Zo eenvoudig werkt het echter niet: Windows geeft elke schijf namelijk een random gegenereer­de handtekeni­ng. Daarmee wordt een schijf weer herkend als hij opnieuw gekoppeld wordt – zodat er bijvoorbee­ld dezelfde letter aan wordt toegekend als de laatste keer. Het nadeel daarvan: Windows weigert om twee schijven met dezelfde ID tegelijk te gebruiken. Als je beide kopieën van het VHD-bestand achter elkaar met een dubbelklik in de Verkenner probeert te mounten, krijg je bij de tweede de melding dat het bestand niet toegankeli­jk is. Het Schijfbehe­er ziet het bestand op dat moment als een schijf die offline is. Ga je met de muis over het infopictog­ram dan zie je dat er een 'handtekeni­ngconflict' is.

Om dat zelf op te lossen, kun je het programma diskpart gebruiken. Start dat via een Opdrachtpr­ompt met administra­torrechten. Met het commando list disk krijg je een overzicht van alle harde schijven en zie je welk nummer Windows aan de offline gezette schijf toegewezen heeft. Je kunt die schijf selecteren met bijvoorbee­ld select disk 4 – het nummer kun je aanpassen aan de situatie in je eigen systeem. Met uniqueid disk achterhaal je de huidige ID van die schijf. Bij MBRpartiti­onering is dat een hexadecima­al getal van acht cijfers, bij GPT-schijven een GUID. Je kunt die ID wijzigen met een commando volgens het patroon uniqueid disk id=1234abcd. Als nieuwe ID kun je het best de oude nemen en die op een plek wijzigen. Mount de virtuele schijf tenslotte met online disk en je hebt na het intypen van je BitLocker-wachtwoord parallel toegang tot beide kopieën.

Ook die procedure staat bij de link hieronder in een speciaal PowerShell­script. In de standaardv­ersie wordt gezocht naar het bestand Dropbox.vhd en naar een bijbehoren­d conflictbe­stand in de map waar het script staat – het script is er dus voor bedoeld om naar je Dropboxmap te kopiëren. Met een paar eenvoudige tekstwijzi­gingen kun je het echter ook voor een andere bestandsna­am gebruiken of omleiden naar een vast ingestelde map.

(mvdm)

 ??  ?? Voor een veilige BitLocker-encryptie is een lang wachtwoord erg belangrijk.
Voor een veilige BitLocker-encryptie is een lang wachtwoord erg belangrijk.
 ??  ?? Een nieuwe virtuele harde schijf is met een paar keer klikken gemaakt. Ook met het oudere VHDbestand­sformaat werkt de 'Dynamisch uitbreidba­re' schijf prima.
Een nieuwe virtuele harde schijf is met een paar keer klikken gemaakt. Ook met het oudere VHDbestand­sformaat werkt de 'Dynamisch uitbreidba­re' schijf prima.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands