C’t Magazine

Bestandssy­steemviewe­r

-

De gratis versie van de bestandssy­steemviewe­r TreeSize heeft in versie 4.0 een gra ische weergave van de opslaginde­ling.

TreeSize Free laat zien hoe de mappen op een schijf verdeeld zijn en sorteert op aantal bestanden, ingenomen ruimte of grootte – eventueel ook in procenten. In versie 4 zit nu ook een grafische weergave, waarmee je snel kunt zien welke bestanden veel ruimte op een schijf innnemen.

De bediening gaat niet meer via traditione­le menu's, maar met een ribbon. De integratie in het snelmenu van de Verkenner is handig, zodat je mappen meteen met TreeSize kunt openen. Als er administra­torrechten worden vereist, vraagt het programma daar automatisc­h om. Als de displaysch­aling afwijkt van 100 procent, blijven de letters toch goed leesbaar.

TreeSize Free 4 is er als installati­ebestand en als portable versie. De Personal-versie (vanaf 20 euro) houdt meer rekening met speciale NTFS-attributen en kan ook taartdiagr­ammen van de schijfverd­eling laten zien. Ook kun je ermee naar duplicaten zoeken. De Profession­al-versie (vanaf 45 euro) biedt functies als het scannen in Windowsdom­einen en het automatise­ren met behulp van commandlin­e-parameters.

Als je tot nu toe het programma WinDirStat gebruikte en ook nog eens van ribbon-bediening houdt, moet je eens naar TreeSize Free 4 kijken. Je hebt dan een zuiver schaalbare weergave, ook op high-res beeldscher­men, en een integratie met het snelmenu. (nkr)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands