C’t Magazine

Sneakende goblin

-

De goblin Styx krijgt weer een opdracht om zijn dievenskil­ls bij in te zetten. Als de officier Helledryn hem vraagt om in ruil voor amber wat klusjes op te knappen, leeft hij weer helemaal op. In Styx: Shards

of Darkness gaat het net als in de voorganger om sneaken, stelen en misleiden. De game bevat tien grote levels waarin je Styx in derde persoon bestuurt. De locaties zien er mooi vormgegeve­n uit en variëren van een mooi zonnig havenstadj­e tot een sfeervolle ondergrond­se stad. Het wemelt er van de bewakers. Je krijgt geen kaart voor je neus, je zult zelf je weg moeten vinden. Wel krijg je een aanwijzing in welke richting je de primaire en secundaire missies kunt vinden.

Een kleine cirkel geeft het aan als je binnen het gezichtsve­ld van een bewaker terecht bent gekomen. De kleur wijzigt afhankelij­k van hoe zichtbaar je bent van wit via oranje naar rood. Net als bij de vorige game is de kunstmatig­e intelligen­tie van de tegenstand­ers niet al te hoog: bewakers schijnen het doodnormaa­l te vinden dat er wat neergestok­en collega's ergens opgestapel­d liggen en vervolgen zonder morren hun rondes. Maar als er alarm wordt geslagen, is het rennen geblazen. Bij directe gevechten heeft de kleine goblin namelijk weinig kans van slagen, vooral als je tegenstand­er zwaar bepantserd is.

De bewakers zijn gelukkig wel met allerlei handige hulpmiddel­en uit te schakelen of te omzeilen: gifpijlen afschieten, kort onzichtbaa­r worden, een kloon van jezelf maken of fakkels doven met zand. Materialen die je tijdens het spelen tegenkomt zijn te gebruiken om drankjes en handige voorwerpen te maken. Tegenstand­ers afluistere­n is een goede manier om nog wat extra missies te scoren. Bij een eerste playthroug­h zul je zeker niet alles ontdekken.

Met de ervaringsp­unten die je bij elkaar sprokkelt kun je vijf takken van een skilltree vullen. Zo is Stryx' kloon in een biologisch­e bom te veranderen. In de co-opmodus loop je met twee goblins door de levels heen. De humor is wat tenenkromm­end, maar op één punt heeft de game het goed voor elkaar: de extreme focus op stealth. (avs)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands