C’t Magazine

"Meestal gaat het goed"

In een advies-chat van een China-shop deden we ons als gewone klant voor. De supportmed­ewerker stelde voor vervalste documenten bij de douane te overleggen.

-

Klant: Hallo. Hoe zit het precies met invoerheff­ingen?

Shop: Normaal hoeft u die niet te betalen. U betaalt alleen omzetbelas­ting en een heffing van DHL (11,90 euro). U kunt ook een import- en BTW-verzekerin­g afsluiten. De douanekost­en worden daarmee 5 à 8 % lager en wij nemen de invoerbela­sting voor rekening. U betaalt dan alleen nog de DHL-heffing en geniet de voordelen van DHL Express (levering in 2 tot 4 dagen) en de lagere omzetbelas­ting. Een andere tip is DHL UK Line. De meeste pakketten geraken via deze verzendmet­hode probleemlo­os door de douane – zonder extra kosten voor invoerbela­sting. Een 100%-garantie kunnen we natuurlijk niet geven, maar we hebben daar momenteel nog geen slechte ervaringen mee opgelopen. U betaalt dan alleen de prijs van het product en verzendkos­ten, verder niets. Klant: Ok. En hoe hoog is de belasting als ik een mobieltje van 200 euro koop en dat normaal via DHL laat bezorgen?

Shop: 21 % BTW + 14 euro voor DHL. Het is geen probleem de rekening voor u aan te passen, zodat het totaalbedr­ag iets lager uitvalt. We kunnen u alleen niets garanderen.

Klant: Wat zou er mis kunnen gaan?

Shop: Dat de rekening niet wordt geacceptee­rd. Maar meestal gaat het goed. Klant: Bedoelt u dat ik de rekening aan de douane moet tonen? Welke waarde zou u vermelden als ik de telefoon van 200 euro koop?

Shop: Inderdaad. Meestal 100 à 120

euro. Klant: Kan het voorkomen dat de douane de rekening niet accepteert en inzage wil in mijn PayPalacco­unt? Of het afschrift van mijn creditcard wil zien?

Shop: We hebben ook PayPal Slips. Maar mogelijk worden inderdaad ook rekeningaf­schriften gevorderd.

Klant: Wat is een PayPal Slip?

Shop: Dat ziet uit als een afschrift van Paypal. Klant: Kunnen er problemen ontstaan als ik dat aan de douane laat zien? Helemaal zuivere koffie is dat immers niet, toch?

Shop: We hebben nog nooit iemand daarover gehoord. Maar u heeft gelijk, het is wel een vorm van fraude. Klant: Ok. Dan is de verzekerin­g misschien de beste optie. Hoeveel moet ik dan voor de telefoon van 200 euro betalen?

Shop: De procedure is hetzelfde: u krijgt een lagere rekening die u moet tonen. De invoerverz­ekering geldt alleen als u de aangepaste rekening overlegt. Bij het versturen van de originele rekening dekt de verzekerin­g niet. Klant: Ok. Word ik strafbaar als ik de douane de rekening met een lagere waarde toon?

Shop: Dat weet ik niet, ik woon in China. Klant: Controleer­t de douane alleen de papieren of wordt ook het pakket geopend? In het laatste geval wordt het natuurlijk meteen duidelijk dat er een telefoon inzit en kunnen ze de echte prijs van het toestel opzoeken.

Shop: Dat varieert. We kunnen daarover geen 100% gegarandee­rde uitspraken doen, maar meestal wordt alleen naar het papier gekeken.

Klant: Heeft UK Line ook nadelen?

Shop: Nee, tracking is vanaf uw land mogelijk. Klant: Noteert u ook een lagere waarde op de rekening en op het pakket?

Shop: Dat doet de pakketbezo­rger. Hierover is geen contact met de douane.

Klant: Waarom niet?

Shop: Omdat dat door ons wordt afgehandel­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands