C’t Magazine

HP ProDesk 600 G3 mini

-

Bij de ProDesk zie je meteen dat het om een pc van HP gaat. Net als Dell past HP de meestal handige tools en het BIOS aan op het gebruik binnen een zakelijke omgeving. Als het om BIOS-opties gaat, scoort de Dell echter beter. Die biedt vooral meer beheeropti­es.

Een van de USB-A-poorten voorop de pc kan als oplaadpoor­t dienen voor een smartphone als de pc uitstaat. De USB-C-poort kan net als de zes normale usb-poorten slechts SuperSpeed aan (5 Gbit/s). Om in de behuizing te kunnen komen, moet je een schuifje aan de achterkant omzetten en dan is het deksel makkelijk los te halen. Er is nog een 2,5"-slot vrij om opslagruim­te toe te voegen.

De NVMe-ssd van 256 GB is een Samsung PM961. Dat is een zustermode­l van de SSD 960 EVO. In de test haalde hij bij het lezen tot 2,8 GB/s en bij het schrijven 1,1 GB/s, maar die snelheden zakten na een paar seconden al in. De schrijfsne­lheid zakte daarbij tot 330 MB/s. Na twee minuten aan continue leesacties werd de ssd 70 graden warm en crashte de pc met een bluescreen. Die situatie kom je in de praktijk waarschijn­lijk niet tegen, maar het geeft wel aan dat de koeling niet voldoende is. Een deel van de schuld daaraan is in de schoenen van Samsung te schuiven: de firmware van de ssd moet de snelheid terugschro­even en niet voor een crash van het systeem zorgen.

We vonden de ProDesk ondanks dezelfde 0,3 sone als de Dell in idle toch minder aanwezig klinken. Met flinke belasting is hij met 3,5 sone echter iets te goed te horen. Dat is een meer dan irritante hoeveelhei­d geluid. snelle ssd zeer luid bij belasting nauwelijks BIOS-opties voor admins

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands