C’t Magazine

Dell OptiPlex

-

De platte kantoor-pc doet wat denken aan een gekrompen Dell-workstatio­n. Het ontbreekt aan bevestigin­gsmogelijk­heden voor een VESA-houder, maar Dell biedt tegen een meerprijs diverse adapters. In het BIOS zitten veel handige beheeropti­es. Driver- en BIOS-updates komen binnen via de makkelijk te bedienen Dell Command Update en de Support Assist maakt een diagnose makkelijk. Bij het herkennen van aangeslote­n audioappar­atuur ging de OptiPlex wat de mist in en zorgde voor een afwijkende frequentie­curve en overspraak. De ssd is maar 128 GB groot, dat is niet meer van deze tijd. Na aftrek van het recoveryge­deelte blijft er nog 106 GB aan systeempar­titie over, waar al 30 GB van bezet is. Het trage flashgeheu­gen haalt 133 MB/s, nauwelijks sneller dan een normale notebooksc­hijf. Bij lezen haalt hij wel 564 MB/s. Er is vrij simpel een 2,5-inch schijf in te bouwen.

De OptiPlex kan alleen via DisplayPor­t een 4K-scherm op 60 Hz aansturen. Dell laat USB-C schieten. De zes type-A-poorten halen een snelheid van 5 Gbit/s. Eén usb-poort aan de voor- en de achterkant kan ook in stand-by de erop aangeslote­n apparaten van energie voorzien. Daarvoor moet je wel de cpu-states S4 en S5 in het BIOS uitzetten, waardoor je wat inlevert qua energiebes­paring.

Idle is de OptiPlex alleen in een stille omgeving te horen (0,3 sone), maar zijn ventilator maakt dan al een krachtig geluid. Onder belasting gromt hij behoorlijk met 2,5 sone. In een kantooromg­eving is dat verre van ideaal. Het idle-verbruik is met 7 watt aan de hoge kant, blijkbaar gebruikt de cpu geen zuinigere modi dan de C3-state. veel BIOS-opties voor beheerders luid bij belasting kleine, trage ssd

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands