C’t Magazine

Je geld wordt smart

Fintech haalt de financiële sector overhoop

- Peter-Michael Ziegler

De financiële sector is een van de sterkst gereguleer­de branches in Nederland. Dat is maar goed ook. Geld is voor de meeste mensen een serieuze zaak. Toch zijn er grote veranderin­gen gaande op de financiële markt. De traditione­le businessmo­dellen worden op alle fronten bedreigd door zogeheten disruptiev­e technologi­e. Geldstrome­n volgen nieuwe routes, cryptovalu­ta zonder echte tegenwaard­e zijn meer waard dan goud en de beleggings­adviseur bij de bank kan zijn bureau leegruimen omdat online robo-adviseurs zijn werk overnemen.

In Nederland alleen al hebben zo'n driehonder­d start-ups zich op de financiële sector geworpen. Met innovatiev­e IT-oplossinge­n veroveren ze een steeds groter stuk van de taart die voorheen werd verdeeld door de gevestigde banken en financiële instelling­en. Verderop vind je voorbeelde­n van zulke zogeheten fintech-bedrijven. Fintech is een samentrekk­ing van financieel en technologi­e en de term slaat eigenlijk op alle activiteit­en die te maken hebben met betalen, financiere­n, beleggen, verzekeren en het creëren van geld.

Vastgeroes­te structuren

Fintech-bedrijven vallen vooral op doordat ze zo ongedwonge­n en snel te werk gaan bij het ontwikkele­n van nieuwe financiële producten. In een paar maanden of zelfs weken worden ideeën omgevormd tot producten, terwijl de gevestigde instituten in hun vastgeroes­te structuren blijven hangen. Dat levert problemen op voor wetgevers. Die willen innovatie in de financiële wereld wel graag stimuleren, maar kunnen tegelijker­tijd geen wildgroei toestaan. Dat zie je ook terug bij de nieuwe Europese betalingsr­ichtlijn die voor begin 2018 door de landen van de Europese Unie geimplemen­teerd moet zijn. Zoals we in het artikel 'Open bankrekeni­ng' op pagina 84 uitleggen, gaat het bij de Payment Services Directive 2 (PSD2) niet alleen om meer regulering, maar moet deze richtlijn ook nieuwe businessmo­dellen mogelijk maken bij online betalingsv­erkeer. Maar ook voor de klant levert de PSD2 de nodige veranderin­gen op.

Veel fintech-bedrijven zoeken niet de confrontat­ie met banken, maar willen juist graag samenwerke­n, en ze worden met open armen ontvangen. De banken moeten namelijk heel erg oppassen: in een periode waarin de Europese Centrale

Allerlei start-ups komen met nieuwe ideeën en concepten om bedrijfspr­ocessen in de financiële sector te verbeteren of helemaal te vervangen. Vaak kun je geldzaken daarmee makkelijke­r en handiger regelen. Maar voor de klant zijn er niet alleen voordelen.

Bank de rentetarie­ven blijft verlagen valt er met het klassieke bankwezen weinig te verdienen. Ze hebben dus nieuwe, innovatiev­e inkomstenb­ronnen nodig. Bovendien groeit er nu een generatie op die bij het woord bank alleen denkt aan een zitmeubel en niet aan loketten waar medewerker­s helpen met overboekin­gen of kredietaan­vragen.

Voor die generatie moet bankieren zo veel mogelijk digitaal kunnen, het liefst op de smartphone. Zij zullen fintech dan ook makkelijke­r omarmen dan oudere generaties. Dat is niet alleen positief. Shlomo Benartzi is professor aan de Universite­it van Californië in Los Angeles (UCLA) en expert in 'behavioral decision making'. Hij waarschuwt er bijvoorbee­ld voor dat mensen te weinig nadenken over de consequent­ies van hun acties als ze financiële transactie­s uitvoeren met hun smartphone. "Je doet dan sneller impulsieve dingen" zegt Benartzi. Onderzoeke­n onder studenten bevestigen dit.

Veel fintech-bedrijven zijn trouwens afhankelij­k van directe samenwerki­ng met gevestigde financiële instituten. Die hebben bijvoorbee­ld een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten om krediet aan te bieden, een Nederlands­e bankvergun­ning of ze zorgen er op een andere manier voor dat fintech-bedrijven kunnen voldoen aan de lokale wetgeving. Zo zijn robo-adviseurs aangewezen op ondersteun­ing van een bank voor financiele transactie­s. Meer over robo-adviseurs en waarop je moet letten als je belegt via zo'n digitale raadgever lees je in het artikel op pagina 81.

Instant betalingen

Kun je je nog herinneren dat een overschrij­ving van de ene naar de andere bank wel een week kon duren? Dat kwam onder andere doordat de bank van de afzender en die van de ontvanger eerst dagenlang zelf met het geld aan de slag gingen, de zogeheten valutering. Onder invloed van Europese wetgeving uit 2009 en via afspraken tussen De Nederlands­che Bank (DNB) en de Nederlands­e Vereniging van Banken (NVB) is door dit businessmo­del een streep gehaald. Toch duurt het bij een overschrij­ving tussen twee verschille­nde banken soms nog tot wel twee dagen voordat het geld bij de ontvanger wordt bijgeschre­ven. Dit komt onder andere doordat het hierbij betrokken Europese Target2-systeem van de Europese Centrale Bank in het weekend en op bepaalde feestdagen niet actief is. Maar het kan veel sneller. Fintech-bedrijven regelen zulke overschrij­vingen in een uur of minder en dan ook nog internatio­naal.

In de EU wordt ondertusse­n dan ook gewerkt aan de introducti­e van 'Instant Payments' voor de SEPA-landen. Betalingen moeten dan binnen 10 seconden worden afgehandel­d, ongeacht dag of tijdstip. Deelname aan het SEPA Instant Credit Transfer Scheme is wel vrijwillig. De Nederlands­e bankensect­or doet mee, maar werkt ondertusse­n ook aan een eigen infrastruc­tuur die uitgaat van een verwerking­ssnelheid van maximaal 5 seconden. Medio 2019 zou dit uitgerold moeten worden. In vergelijki­ng met deze betalingss­ystemen lijken zelfs de snelle transactie­s bij cryptovalu­ta verouderd. Zo duurt het momenteel nog 10 tot 15 minuten voordat Bitcoins van eigenaar zijn verwisseld.

Die tijd is nodig om de hash-waarden opnieuw te berekenen, die nodig zijn om nieuwe datablokke­n aan de zogeheten blockchain toe te voegen. In het artikel op pagina 78 leggen we uit hoe dit proces werkt en waarom veel branches de traditione­le bedrijfspr­ocessen willen vervangen door blockchain-toepassing­en. Centraal daarbij staan de 'smart contracts'.

Een garantie voor succes bieden de fintech-bedrijven niet. Er wordt jaarlijks wel miljarden aan risicokapi­taal in fintech-bedrijven geïnvestee­rd, maar de ervaring leert dat de meesten uiteindeli­jk weer geruisloos verdwijnen. Vaak overleven ze de start-upfase niet eens. Het is dan ook moeilijk te voorspelle­n welke bedrijven over vijf jaar überhaupt nog bestaan. Een hippe bedrijfsna­am alleen is niet genoeg in de keiharde financiële sector. Sommige start-ups lossen enkel een tijdelijk probleem op, zoals de realtime overboekin­gs-app Sowdan die overbodig wordt als de banken Instant Payments invoeren.

Vooral start-ups die echt iets nieuws bieden maken goede kansen. Dat wordt alleen meestal snel nagedaan. Zo was het in eerste instantie een geniaal idee om een onlineplat­form op te zetten waar particulie­ren tegen gunstige voorwaarde­n geld kunnen lenen van elkaar zonder tussenkoms­t van een bank. Maar inmiddels zijn er al tientallen van dit soort peerto-peer kredietpla­tforms met een steeds commerciël­ere instelling.

Vaak is het voor kredietnem­ers financieel niet eens aantrekkel­ijk om dergelijke P2P-kredietdie­nsten te gebruiken. Bovenop de nominale rente (vaak meer dan tien procent) komen meestal nog provisies en andere kosten, waardoor de effectieve rente geregeld op zwendel lijkt.

Als P2P-geldverstr­ekker moet je ook weinig scrupules hebben om een alleenstaa­nde moeder 2000 euro te lenen tegen 16,3 procent rente, voor een bezoekje aan Disneyland Parijs. Toch kom je dat soort projecten in de praktijk tegen. Als er niet terugbetaa­ld wordt, ligt het risico meestal niet bij de beheerder van het platform, maar bij de geldverstr­ekker. Overigens zien we bij Nederlands­e platforms als Lendico en Geldvoorel­kaar dat kredietaan­vragen vooral bedrijfsma­tig zijn, bijvoorbee­ld van (ex-)werknemers die een snackbar-ijssalon willen overnemen of een kamerverhu­urbedrijf dat een pand wil aankopen. (mdt)

 ??  ?? Via P2P-kredietdie­nsten kun je geld lenen of zelf investeren in de meest uiteenlope­nde projecten, zowel qua doel als qua risico.
Via P2P-kredietdie­nsten kun je geld lenen of zelf investeren in de meest uiteenlope­nde projecten, zowel qua doel als qua risico.
 ??  ?? Fintech-bedrijven ............................ 75 De blockchain .................................. 78 Robo-adviseurs ............................... 81 Open bankrekeni­ng ......................... 84
Fintech-bedrijven ............................ 75 De blockchain .................................. 78 Robo-adviseurs ............................... 81 Open bankrekeni­ng ......................... 84
 ??  ?? Via Sowdan kun je ook 's avonds of in het weekend direct betalingen versturen en ontvangen, handig om een kroegreken­ing te delen of bij verkopen via Marktplaat­s. Het werkt echter nog niet vlekkeloos.
Via Sowdan kun je ook 's avonds of in het weekend direct betalingen versturen en ontvangen, handig om een kroegreken­ing te delen of bij verkopen via Marktplaat­s. Het werkt echter nog niet vlekkeloos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands