C’t Magazine

Fujitsu LifeBook E547

-

Bij de LifeBook E547 ga je zowel qua uiterlijk als gevoelsmat­ig een paar jaar terug in de tijd. De behuizing is gemaakt van luid krakend plastic. Omdat het touchpad in de palmsteun zit, voel en hoor je dit materiaal bij elke verplaatsi­ng van de muisaanwij­zer. Anders dan gebruikeli­jk bij Windows 10-notebooks ondersteun­t het touchpad geen gestures met drie of vier vingers. Het verlichte toetsenbor­d registreer­t elke aanslag met een harde klik. Op de lay-out of aanslag valt echter niets aan te merken.

Het retrogevoe­l blijft hangen bij de rest van de uitrusting. De E547 is voorzien van een optische drive. De accu is verwisselb­aar. Als je geen optisch station nodig hebt, kun je hem vervangen door een lege tray. Een tweede accu op deze plaats inbouwen is helaas niet mogelijk. De meegelever­de 72Wh-accu houdt het tot 16 uur vol. Zakelijke klanten kunnen op projectbas­is ook kleinere capaciteit­en (63 Wh of 49 Wh) bestellen.

We hebben alle metingen uitgevoerd met het normale Windows-profiel 'Gebalancee­rd'. Om de accuduur te verlengen, kun je met een speciale knop naast de aan-uitknop overschake­len naar de Eco-modus. In die stand wordt de schermheld­erheid begrensd op 20 procent van het maximum en de processor teruggeklo­kt. De ventilator blijft dan helemaal fluisterst­il, terwijl ook bij normaal gebruik het maximum van 0,5 sone allesbehal­ve luid is.

Het geteste model van 1150 euro heeft een 4Gmodem. Daarmee kun je ook zonder wifihotspo­ts of tethering via je smartphone overal online komen. Dit model is niet via de Nederlands­e webshop van Fujitsu leverbaar, wel in enkele andere webshops. In Nederland biedt Fujitsu zelf de goedkopere E546 vanaf 800 euro, maar die heeft half zo veel werkgeheug­en en ssd-opslag, een i3-dualcore zonder turbo en een kijkhoekge­voelig TN-paneel met 1366 × 768-resolutie.

4G-modem

verwisselb­are accu

geen gestures met meerdere vingers

weinig configurat­ie-opties

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands