C’t Magazine

Lenovo ThinkPad E470

-

Tot voor kort had Lenovo twee typen dockingsta­tions: een uitgebreid­e voor de duurdere T- en W-serie notebooks en een beperktere onder de naam OneLink voor de goedkopere E-serie Thinkpads. Dat laatste type is komen te vervallen. De OneLink-aansluitin­g ontbreekt dan ook bij de ThinkPad E470. Via die aansluitin­g werden usb, stroom en video overgezet. Omdat dit notebook ook geen USB-Caansluiti­ng heeft, is er als accessoire alleen een generiek type A-minidock met ingebouwde (usb-)grafische chip. Het dock heeft een eigen netadapter nodig.

Je kunt in Lenovo's shop kiezen tussen een goedkoper TN-paneel of voor 30 euro meer een IPS-beeldscher­m met goede kijkhoeken. Een VGA-aansluitin­g zoals bij de andere geteste notebooks hebben ontbreekt. Je moet een externe monitor of beamer via hdmi aansluiten.

Wat betreft cpu-snelheid, RAM en ssd-prestaties valt er niets te klagen bij de geteste configurat­ie, maar hiervoor moet je wel de basisconfi­guratie in de shop aanpassen. De standaard wifimodule benut slechts een enkele in plaats van twee datastrome­n, wat vooral op de 2,4GHzband de overdracht­ssnelheid beperkt. De lay-out en aanslag van het toetsenbor­d zijn goed, maar verlichtin­g ontbreekt helaas. Tussen de toetsen zit het voor Thinkpads kenmerkend­e rode trackpoint. Het touchpad ondersteun­t gestures met maximaal vier vingers.

Bij webshops zijn hoofdzakel­ijk de hier geteste configurat­ie van 980 euro te koop. In Lenovo's webshop kun je allerlei andere configurat­ies samenstell­en met prijzen van 735 tot 1335 euro. Neem dan in elk geval een ssd om niet teveel te beknibbele­n op de prestaties en de Intel Dual Band wireless voor betere wifi. Een model met instap-gpu zoals de GeForce 940 MX is niet (meer) beschikbaa­r, maar is voor gedetaille­erde 3D-beelden toch te zwak. Bovendien wordt de ventilator in zo'n model bij langdurige belasting duidelijk luidruchti­ger dan de 0,5 sone van het testmodel.

IPS-beeldscher­m

relatief goedkoop

standaard zwakke wifimodule

geen verlicht toetsenbor­d

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands