C’t Magazine

Succesvol op Instagram

-

Enkele strategieë­n blijken voor het werven van nieuwe volgers erg succesvol – zonder 'likes' en reacties is Instagram immers een dooie boel. Hoogwaardi­ge content, ofwel goed verlichte foto's met interessan­te perspectie­ven, is in principe belangrijk. Ook esthetiek speelt op Instagram een grote rol. Het is immers een visueel platform dat voor veel leden als bron van inspiratie dient. Dat geldt met name voor lifestyle, mode, decoratie en reizen. Zet regelmatig foto's online, het liefst elke dag of nog vaker. Kwaliteit gaat daarbij overigens voor kwantiteit. Vrijdagen en ochtenden zijn als tijdstip van publicatie niet geschikt – dan gebeurt er niets op Instagram.

Niche-accounts, die zich aan één thema wijden (mooie kamerplant­en, oude Trabanten of energieke hondenwelp­jes), kunnen makkelijke­r een betrokken community opbouwen. Denk na over de doelgroep die je via Instagram wilt benaderen. Zo wil het online magazine Foundr doelgerich­t ambitieuze ondernemer­s aanspreken en werd de content voorzien van inspireren­de citaten, spreuken en statistiek­en. Het lukte Foundr met regelmatig­e posts om de eerste 100.000 followers in slechts twee weken bij elkaar te sprokkelen – en een half miljoen binnen een jaar. Daarnaast roepen de foto's op tot actie: "Like this if you agree and tag a friend that needs to see this!“Dat verhoogt de interactie.

Gebruik hashtags, zodat andere instagramm­ers je foto's kunnen vinden. Per post zijn er maximaal 30 toegestaan – je hoeft er echter niet per se zoveel te hebben. Voorkom te generieke hashtags als 'Love', 'Dogs' of 'Sunset'. Met deze populaire tags krijg je enorm veel concurrent­ie en valt je inhoud tussen de andere foto's niet meer op. Speciale hashtags uit je themaniche beloven meer succes. Voorbeelde­n zijn #onthetable voor allerlei lekkernije­n of #weeklyfluf­f voor je trouwe viervoeter. Je vindt meer speciale hashtags door bij je concurrent­en (en hun voorbeelde­n) af te kijken: wat voor foto's en hashtags gebruiken zij? Je kunt de gekozen tags ook in een eigen reactie onder de foto zetten. Veel instagramm­ers doen dat om het bijschrift interessan­ter te maken.

Wees veel en vaak actief op Instagram. Een populaire strategie is 'reageren, liken, volgen': zoek gelijke accounts – via bijvoorbee­ld hashtags – en laat bij een foto een reactie achter, 'like' iets en volg het account. De eigenaar ziet daarmee onder de activiteit­enweergave drie keer je foto. De kans wordt dan groter dat diegene jou ook gaat volgen of minstens op je reactie zal reageren. Schrijf als reactie niet alleen iets als 'Wow' en vermijd ook 'reclameuit­ingen' in de zin van: "Leuk profiel, kijk ook eens naar de mijne!" In de 'Explore'-weergave ('Personen ontdekken') stelt Instagram je accounts voor die thematisch meer bij je passen en voor jou mogelijk interessan­t zijn om te volgen. Kijk ook onder die profielen of je daar nog accounts tegenkomt die je aanspreken.

Onderhoud je eigen community, ofwel je eigen volgers en hun reacties. Reageer liefst snel op alle reacties; vaak is een emoji als reactie al prima. Beantwoord vragen en verwijder spam – dat laatste vervuilt de sectie met reacties en bovendien sneeuwen goede reacties onder. Indien je door een spamgolf wordt overrompel­d, kun je de reactiefun­ctie ook voor afzonderli­jke foto's (tijdelijk) uitschakel­en.

 ??  ?? "Work hard": het online magazine Foundr richt zich met zijn Instagramb­erichten doelgerich­t op jonge 'ondernemer­s' en kreeg op die manier in slechts twee weken 100.000 volgers.
"Work hard": het online magazine Foundr richt zich met zijn Instagramb­erichten doelgerich­t op jonge 'ondernemer­s' en kreeg op die manier in slechts twee weken 100.000 volgers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands