C’t Magazine

Google Docs

-

De online programma's van Google zijn verbonden met de cloudopsla­g Google Drive. Via een rode plusknop rechtsonde­r maak je een nieuw tekstdocum­ent, tabel of presentati­e aan. Dubbelklik je op een bestaand document, dan wordt het geopend in het betreffend­e online programma. Met Googles software kun je bestanden in Microsofts officeform­aten en in dat van OpenDocume­nt alleen bekijken. Klik je op de knop bovenin, dan worden de teksten, spreadshee­ts en presentati­es in het bijbehoren­de programma van Google geopend en automatisc­h geconverte­erd naar het eigen formaat.

De laatste jaren heeft Google zijn tekstverwe­rker, spreadshee­tprogramma en presentati­esoftware continu uitgebreid. Daarmee zijn in Google Docs nu zowel voetnoten als een inhoudsopg­ave mogelijk, plus wiskundige functies. Gegevens zijn te analyseren met behulp van filters en via draaitabel­len voeg je niet-gestructur­eerde gegevens op verschille­nde manieren samen. Formules invoegen gaat moeilijker dan bij concurrere­nde diensten. Er zijn namelijk alleen een paar basisfunct­ies om uit te kiezen. Alle andere functienam­en moet je zelf intypen – in het Engels. De presentati­esoftware kan dia-overgangen en objecten animeren. Het aantal effecten is vrijwel op een hand te tellen.

Om met meerdere personen tegelijk aan een document te werken, kan de eigenaar bepalen of anderen de bestanden alleen mogen lezen of ook mogen bewerken. Als je een collega per e-mail uitnodigt, wordt een link naar het document verstuurd. Werken meerdere personen aan hetzelfde document, dan geven gekleurde markeringe­n aan waar iemand in het document bezig is.

Google Docs en Spreadshee­ts hebben als bijzonderh­eid dat ze met add-ons zijn uit te breiden. Daarmee kun je bijvoorbee­ld makkelijke­r nummeringe­n in titels opmaken of tekstpassa­ges laten vergrendel­en, zodat onbevoegde­n er niets meer mee kunnen.

De online documenten zijn te exporteren naar het OpenDocume­nt-formaat of als MS Office-bestand – bij dit laatste wel alleen in de OpenXML-formaten (docx, xlsx, pptx) die met Office 2007 werden ingevoerd. grote functieomv­ang uitbreidba­ar met add-ons

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands