C’t Magazine

OnlyOffice Personal

-

De cloud van OnlyOffice kan inhoud koppelen van andere opslagdien­sten als Google Drive, Microsoft OneDrive of Dropbox. Je hoeft daarvoor alleen het betreffend­e account toe te voegen en na je te hebben aangemeld zie je de bestanden in eigen submappen terug. Bij het laden en opslaan gedragen de externe opslagloca­ties zich op dezelfde manier als andere mappen in de OnlyOffice-cloud.

De Engelstali­ge interfaces van de tekstedito­r, spreadshee­t en de presentati­esoftware zijn perfect op elkaar afgestemd. Ze lijken identiek. Je vindt alle opties in de balk bovenin. Die balk bestaat uit twee rijen en met de kleurloze pictogramm­en oogt het redelijk modern. Het doet denken aan vroegere versies van Microsoft Office. Er is geen klassiek menu.

In de zijbalk rechts staan stijlsjabl­onen en extra instelling­en voor de opmaak. Een extra verticale zijbalk links bevat nog wat extra commando's en het menu File. Via dat menu zijn documenten te downloaden als Microsoft Office-bestand, in het OpenDocume­nt-formaat, als HTML-bestand of als pdf. Al met al komt de interface erg opgeruimd over.

Vergeleken met andere clouddiens­ten ontbreken er wel enkele functies. Zo ondersteun­t de tekstedito­r geen voetnoten en ook geen inhoudsopg­ave; daarnaast zijn in presentati­es geen audio- of videobesta­nden in te bedden. De spreadshee­t heeft filters om gegevens te analyseren. Maar daar moet je dus wel de Engelse termen voor weten. Spellingsc­ontrole is daarentege­n ook in het Nederlands beschikbaa­r.

Met een knopje linksonder in de balk kun je de documenten waaraan je gewerkt hebt delen voor lezen ('Deny Access') of bewerken ('Open Access'). Afzonderli­jke secties zijn echter niet te beveiligen. Aan de hand van kleurmarke­ringen kunnen alle gebruikers zien wie wat en waar in het document aan het doen is. De geïntegree­rde chatfuncti­e (pictogram in de linker zijbalk of toetscombi­natie Alt-Q) is erg handig als je met meerdere personen aan een document werkt. Je kunt op die manier direct met je collega's communicer­en. makkelijk te bedienen geïntegree­rde chatfuncti­e weinig functies

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands