C’t Magazine

Kivy op de Raspberry Pi

-

Vooral de Pi profiteert van de portabilit­eit van Kivy. Door de OpenGLonde­rsteuning van de grafische kern draaien Kivy-toepassing­en native op de miniproces­sor, zowel in een venster onder X als zonder X-server en vensters. Een groot voordeel is dat Kivy als het op de juiste manier is geinstalle­erd, ook gestures ondersteun­t.

De Python-bibliothee­k in de standaard repository van de Raspbian-distributi­e is in elk geval verouderd en bovendien verkeerd gecompilee­rd. In het pakket python-kivy ontbreekt uitgereken­d de OpenGL-support. Daarom moet je het pakket op de Raspberry Pi opnieuw compileren. De broncode staat in de repository van de testing-branch van Raspbian. Om daar via apt rechtstree­ks bij te kunnen, moet je de onderstaan­de regel toevoegen aan het bestand /etc/apt/ sources.list: De OpenGL-ondersteun­ing wordt daarbij automatisc­h geactiveer­d, zodat je Kivy-programma's rechtstree­ks in de tekstconso­le en zonder grafische interface kunt uitvoeren.

Om ervoor te zorgen dat Kivy ook touch-events herkent, moet je het pakket mtdev-tools nog installere­n en het configurat­iebestand ~/.kivy/ config.ini aanpassen. Kivy maakt dat bestand met de standaardi­nstellinge­n pas aan als je de bibliothee­k laadt met het volgende commando in Python: Vervolgens kun je het bestand ~/.kivy/ config.ini in een editor openen en het gedeelte onder [input] vervangen door de volgende regels: Overigens wordt de tekstconso­le van Kivy bedekt zolang je applicatie in de grafische modus draait. De invoer komt dan in Kivy terecht en niet in de tekstconso­le. Dat is voor appliances erg handig omdat ze dan niet eerst de consolelog­ins hoeven uit te schakelen om het scherm voor Kivy vrij te maken.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands